Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
«Ακυρη» η έκθεση Ζορμπά για τα ομόλογα

Νέα τροπή αναμένεται να πάρει η υπόθεση με τα ομόλογα, μετά τη χτεσινή εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος στο θέμα του πορίσματος Ζορμπά για τα ομόλογα τάσσεται με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα και σημειώνει ότι οι ενέργειες του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ήταν «μη σύννομες».

Ο Γ. Σανιδάς στην αντιδικία μεταξύ Γ. Ζορμπά και Γ. Κολιοκώστα απάντησε με εγκύκλιο όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:

- Η έκθεση του Γ. Ζορμπά συντάχθηκε ακύρως και δεν μπορεί να ισχύσει ως πόρισμα. Συνεπώς, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο του προέδρου της Αρχής.

- Δεν ετέθη υπόψη των υπόλοιπων μελών της Αρχής και γι' αυτό θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοδεύουν την έκθεση του Γ. Ζορμπά.

- Η Αρχή ως απλή διοικητική επιτροπή θα έπρεπε να σταματήσει την έρευνα μόλις ανέλαβε ο ειδικός εφέτης ανακριτής και να λειτουργήσει μόνο επικουρικά.

- Οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας (Συμβούλιο της Επικρατείας), ενώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες «δεν είναι καν ανεξάρτητη αρχή», καθώς δεν υπάγεται στο άρθρο 101Α του Συντάγματος. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο Γ. Σανιδάς ανέφερε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει άκυρη απόφαση του προέδρου της Αρχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, γιατί η σχετική απόφαση είχε εκδοθεί μόνο από τον πρόεδρο της Αρχής.

Πάντως, η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ι. Σακελάκο, ο οποίος εποπτεύει τις ανακρίσεις για την υπόθεση των ομολόγων, ώστε να ερευνήσει τα στοιχεία που συνοδεύουν την έκθεση Ζορμπά, προκειμένου να κρίνει αν θα παραγγείλει συμπληρωματική δίωξη, ειδικά για το αδίκημα της δωροδοκίας ή αν αυτά θα τεθούν στο αρχείο.

Τέλος, ο Γ. Σανιδάς δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ότι «δεν τίθεται θέμα διαπάλης του κ. Κολιοκώστα και του προέδρου της Αρχής, όπως επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, αλλά το θέμα που τίθεται είναι αν τηρήθηκε από τον πρόεδρο της Αρχής η νομιμότητα ή όχι. Είναι προφανές ότι ο κ. Κολιοκώστας ενήργησε κατά πάντα συννόμως, αντιθέτως οι ενέργειες του προέδρου της Αρχής είναι πολλαπλώς μη σύννομες».

Αντίθετα, ο Γ. Ζορμπάς δε θέλησε χτες να σχολιάσει την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν περιήλθε σε γνώση του το περιεχόμενο της εγκυκλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ