ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καυγάς για το πρόσωπο - δεδομένες οι αντιδραστικές θέσεις

Την απόλυτη προσήλωσή τους στις αντιλαϊκές και αντιδραστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις του οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι εσωκομματικές διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζουν και τελειώνουν στο «πρόσωπο» που θα καταλάβει τον προεδρικό θώκο.

Στο πλήθος των συνεντεύξεων και των δηλώσεων που έδωσαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και χτες, τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται σε ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά στην «ανάγκη» της ανάδειξης νέας «ηγεσίας» που θα το οδηγήσει στην ανακατάληψη της εξουσίας. Παράλληλα, από όλες τις πλευρές επιχειρείται να σμιλευτεί ένα «αριστερό προσωπείο», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων για μια δήθεν ...φιλολαϊκή στροφή του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στις 11 Νοέμβρη - μέρα που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - δε θα συγκρουστούν μόνο ο Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά θα υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία. Τα σενάρια της συγκρότησης «τρίτου πόλου» ενίσχυσαν με συνεντεύξεις τους η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Θ. Πάγκαλος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππα με τον Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος φιλοδοξούν στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία να κάνουν «αρχηγικές εμφανίσεις» και να κερδίσουν στο επίπεδο των «εντυπώσεων», αλλά παράλληλα να μην οξύνουν την εσωκομματική κρίση.

Βέβαια, όσο και αν ανεβάσουν τους τόνους, θα κινηθούν στη γνωστή αντιπολιτευτική του ΠΑΣΟΚ να ...καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ανικανότητα» χωρίς να θίγει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δε φταίει το πρόγραμμα...

Την απουσία προγραμματικών και ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στους διεκδικητές της προεδρικής «καρέκλας», ήρθε να επισημάνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ευ. Βενιζέλος. Στις εκλογές, είπε, «χάσαμε με συντριπτική ήττα που έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά χωρίς να φταίει για αυτό το δεδηλωμένο επισήμως ιδεολογικό μας στίγμα, ούτε το κείμενο του προγράμματός μας».Ενα πρόγραμμα που τις αντιλαϊκές του κατευθύνσεις για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τη συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας, είχε προτείνει και στηρίξει και ο Ευ. Βενιζέλος, κάτι που σημείωσε και στη συνέντευξή του, τονίζοντας: «Είμαι ο εισηγητής των προωθημένων θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το εγγυημένο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους συμβασιούχους, την αντιμετώπιση των θυμάτων της αποβιομηχάνισης»...

Ο ίδιος δεν απέφυγε να συνδράμει στη χειραγώγηση του λαού, ισχυριζόμενος ότι θα επιδιώξει στροφή προς τα αριστερά και μίλησε για τη συγκρότηση ενός «ανοιχτού και πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ με ιδεολογικό στίγμα στο χώρο της ευρωπαϊκής πλειοψηφικής και κυβερνητικής Κεντροαριστεράς». Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι διεκδικεί «τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο όνομα των ιδεών, των πεποιθήσεων, των αξιών και των προγραμματικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ όπως αυτές διαμορφώθηκαν και βεβαίως διαμορφώνονται ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συναίνεσης, αν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Ευ. Βενιζέλος συγκρότησε 12μελή επιτροπή εκλογικού αγώνα και «εκπρόσωπος Τύπου» ορίστηκε ο Δ. Καρύδης, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Σημίτη.

Πυξίδα ο Μπλερ και ο Πρόντι!

Τη λαϊκή αποδοκιμασία και καταδίκη των θέσεων και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η Αν. Διαμαντοπούλου την παρουσίασε σαν «μια ψήφο διαμαρτυρίας» και ανέφερε ότι η πολιτική λύση για την κρίση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δοθεί με «τις διαδικασίες και τις πολιτικές επιλογές που έβγαλαν τους Εργατικούς στη Βρετανία από την κρίση, αλλά και το ενδιαφέρον παράδειγμα ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία». Δηλαδή, η συνέχιση με πιο άγριους ρυθμούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υιοθέτησε η σοσιαλδημοκρατία μέσα στην ΕΕ. Στη συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρει επίσης ότι είναι χρέος της προς το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες να κινηθεί, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να είναι η ίδια υποψήφια.

Από την πλευρά του ο Μ. Χρυσοχοΐδης, έτερος πιθανός υποψήφιος του «τρίτου πόλου», με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ζήτησε την «κατοχύρωση σαφών ιδεολογικών τάσεων εντός του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος χτες στα «ΝΕΑ» σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να «στρογγυλέψει» το πρόγραμμά του, να προτάξει τις «δίκαιες αλλαγές (σ.σ. αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις) που έχει η ανάγκη η κοινωνία». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επίσης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει συνολικότερο πρόβλημα ως πολιτικό υποκείμενο. Το αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πλην Βρετανών, που είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν καταφέρει να δώσουν επιθετικές, σύγχρονες και κοινωνικά δίκαιες κεντροαριστερές απαντήσεις στις πιέσεις που εύλογα προκαλούν η παγκοσμιοποίηση και οι νέες ανισότητες»...

  • Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευ. Βενιζέλο να διατηρεί προβάδισμα σε όλες έναντι του Γ. Παπανδρέου, με τη διαφορά όμως να μειώνεται. Σε δημοσκόπηση της «VPRC» για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας», το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η λύση για το ΠΑΣΟΚ είναι «η μετακίνησή του προς τα αριστερά». Οι πολιτικές τοποθετήσεις, βέβαια, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οραματίζονται τη «μεγάλη αριστερά» της διαχείρισης

Ανοιγμα στις «σοσιαλιστικές δυνάμεις» του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, τις οποίες καλεί να εμπνευστούν από το παράδειγμα του Λαφοντέν στη Γερμανία - μια σοσιαλδημοκρατική εκδοχή διαχείρισης και αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - όπου «συνενώθηκαν ριζοσπαστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας με εκείνες των πρώην κομμουνιστών του Δημοκρατικού Κόμματος και δημιούργησαν το κόμμα της Αριστεράς», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Στόχος, «μια μεγάλη αριστερά», αλλά «εντός και επί τα αυτά» στο σύστημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνεία που δίνει ο Αλ. Αλαβάνος στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, την οποία αποδίδει στο ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε καμία εναλλακτική λύση». Επικαλείται δε το παράδειγμα της στάσης του απέναντι στο άρθρο 16 λέγοντας: «Δεν υπερασπίστηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο, ωσάν να μην βλέπει ότι επιχειρείται η μετατροπή του από χώρο επιστημονικό και ιδεών σε χώρο οικονομικό και κερδοσκοπίας». Σαν να μην πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ την ίδια πολιτική με αυτή της ΝΔ, έχοντας προ πολλού συναντηθεί μαζί της στην ίδια γραμμή πλεύσης. Για τον Αλ. Αλαβάνο το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ αφορά στην περίοδο διακυβέρνησης υπό τον Κ. Σημίτη, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή την περίοδο «πλήρωσε και πληρώνει το ΠΑΣΟΚ επειδή το κατέταξε στον κύκλο του κατεστημένου»!

Αντίθετα, η «μεγάλη αριστερά» που οραματίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα συγκροτείται από τις «δυνάμεις που πιστεύουν στην εναλλακτική λύση», ενώ και το κόμμα του στο προσεχές διάστημα θα επιμείνει «στην προβολή εναλλακτικών λύσεων», χωρίς βεβαίως να αποσαφηνίζεται πουθενά τι ακριβώς εννοείται ως εναλλακτική πρόταση και λύση και εντός ποιου πλαισίου αυτή τοποθετείται. Η εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ δεν πρεσβεύει τίποτα περισσότερο από μια ουτοπική πρόταση φιλολαϊκότερης διαχείρισης του συστήματος επιβεβαιώνεται από τον Αλ. Αλαβάνο στη συγκεκριμένη συνέντευξη, όπου καταθέτει ορισμένες προτάσεις, όπως, π.χ., φορολόγηση των μερισμάτων (στη Γαλλία - λέει - φορολογούνται με 48%, χωρίς αυτό όμως να έχει απαλλάξει το λαό της Γαλλίας από κανένα πρόβλημα), προτεραιότητα στην εργασία και στο κοινωνικό κράτος, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης...

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Αλαβάνος δηλώνει με νόημα: «Οταν μένεις στην ίδια γειτονιά δεν μπορείς να αδιαφορείς για το τι συμβαίνει στη διπλανή πολυκατοικία, ακόμη κι αν μένεις σε μονώροφο σπίτι».

Ανοίγματα ωστόσο προς το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν το Σαββατοκύριακο και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Η νεοεκλεγείσα βουλευτής Αννα Φιλίνη δηλώνει σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία»: «Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για προσέγγιση της αριστεράς (σ.σ. από το ΠΑΣΟΚ) αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε στις προγραμματικές θέσεις». Ενώ και ο Γ. Μπαλάφας σε άρθρο στην κυριακάτικη «Αυγή» σημειώνει πως «για πιο προωθημένες πολιτικές προσεγγίσεις ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν»...

Κατά τα λοιπά, σήμερα συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΝ, αύριο από κοινού η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Σαββατοκύριακο συνέρχεται η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν είναι η εξεύρεση προσώπων που θα αναλάβουν τη διεύθυνση της ΚΟ, αλλά και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ