ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σχετικά με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Από τη μεγάλη εργατική διαδήλωση στη Λισαβόνα ενάντια στην ΕΕ, στις 18/10/07
Από τη μεγάλη εργατική διαδήλωση στη Λισαβόνα ενάντια στην ΕΕ, στις 18/10/07
«Λέμε ΟΧΙ τόσο στη νέα συνθήκη όσο και στην αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επιχειρείται η επιβολή της», αναφέρεται, ανάμεσα στ' άλλα, στην ανακοίνωση που υπέγραψαν 29 Κομμουνιστικά, Εργατικά και Αριστερά Κόμματα, σχετικά με την αντιδραστική «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν είναι παρά το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» με άλλο όνομα. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα το κείμενο μαζί με τις υπογραφές των κομμάτων, που έχει ως εξής:

«Τα κόμματα που υπογράφουν αυτή την κοινή δήλωση καταγγέλλουν τον πραγματικό και διακηρυγμένο στόχο της τωρινής αναθεώρησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι: Η ανάκτηση των ουσιαστικών περιεχομένων ενός σχεδίου συνθήκης που έχει ήδη απορριφθεί και, ταυτόχρονα, η προσπάθεια αποφυγής μιας δημοκρατικής συζήτησης και της έκφρασης της λαϊκής θέλησης, ιδιαίτερα μέσω δημοψηφισμάτων.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόπειρα, που δηλώνει κατάφωρη περιφρόνηση προς τη δημοκρατία και την κυρίαρχη βούληση που εκφράστηκε από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας στα δημοψηφίσματα του 2005.

Αυτή η συνθήκη, εάν επικυρωθεί από τις διάφορες χώρες, θα σημάνει ένα νέο ποιοτικό βήμα στη διάρθρωση της ΕΕ ως ενός οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα των εργατών και των λαών. Ενα νέο βήμα, προς τη θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, την προώθηση του μιλιταρισμού και μια ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία των ηγετικών μεγάλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήδη εφαρμόζονται με τους ακρογωνιαίους λίθους του οικοδομήματος της ΕΕ: Τις Συνθήκες του Μάαστριχτ, της Νίκαιας, του Αμστερνταμ, τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Αυτή η συνθήκη είναι διαποτισμένη από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που θα υπονομεύσουν παραπέρα τις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργατών και των λαών, μέσω της απελευθέρωσης των αγορών, του ανταγωνισμού για πρωτοκαθεδρία, των μονεταριστικών πολιτικών που δεν παίρνουν υπόψη την ανάπτυξη και την απασχόληση διαλύοντας και ιδιωτικοποιώντας τις δημόσιες υπηρεσίες σε ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών και χρηματιστικών ομίλων.

Αυτή η συνθήκη προωθεί τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός του πλαισίου του NATO και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, το κυνήγι των εξοπλισμών και τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων.

Αυτή η συνθήκη αντιτίθεται στα συμφέροντα και στις προσδοκίες των εργατών και των λαών της Ευρώπης. Λέμε ΟΧΙ τόσο στη νέα συνθήκη, όσο και στην αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επιχειρείται η επιβολή της.

Το δικαίωμα κάθε λαού να έχει λόγο για μια συνθήκη που έχει τόσο καταλυτικές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον για καθεμιά από τις χώρες και την Ευρώπη πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας πλατιάς και δημοκρατικής διαβούλευσης και με την έκφραση της λαϊκής θέλησης.

Με εμπιστοσύνη στη δυνατότητα μιας διαφορετικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης της συνεργασίας, της οικονομικής και κοινωνικής προόδου και της ειρήνης, τα κομμουνιστικά, εργατικά, προοδευτικά και αριστερά κόμματα, που συνυπογράφουν αυτή την κοινή τοποθέτηση, συμφωνούν να προωθήσουν μια σειρά από πρωτοβουλίες στις χώρες τους και σε πολυμερές επίπεδο παλεύοντας για την απόρριψη αυτής της Συνθήκης και τη διεκδίκηση πλατιάς και δημοκρατικής λαϊκής συζήτησης και έκφρασης της θέλησης των λαών στις διάφορες χώρες της ΕΕ με δημοψηφίσματα.


Τα Κόμματα που υπογράφουν

1. Κόμμα Εργατών Βελγίου

2. Κομμουνιστικό Κόμμα (Φλάνδρας) - Βέλγιο

3. Κομμουνιστικό Κόμμα (Βαλονίας) - Βέλγιο

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

6. Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών

7. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

8. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

9. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

10. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

13. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

15. Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία)

16. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

17. Κόμμα Κομμουνιστών Καταλωνίας - Ισπανία

18. Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

19. ΑΚΕΛ (Κύπρος)

20. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

21. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

22. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

23. Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

24. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

25. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας (Ρουμανία)

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχία)

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ