ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κλέβουν το ΙΚΑ και εκβιάζουν τους εργαζόμενους!

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη διαχρονική ληστεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που φουντώνει η αντιασφαλιστική προπαγάνδα

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε τίποτα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι οι εργοδότες και τα κόμματά τους
Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε τίποτα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι οι εργοδότες και τα κόμματά τους
Σε 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η επίσημη κλοπή του κράτους σε βάρος του ΙΚΑ την εξαετία 2003-2008 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως σαφώς προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χτες από την κυβέρνηση. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την εισφοροδιαφυγή και την απαλλαγή των εργοδοτών από τα χρέη προς τα Ταμεία επιβεβαιώνουν ότι η κινδυνολογία της κυβέρνησης για δήθεν χρεοκοπημένα ταμεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμα εκβιασμός προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα σπασμένα της πολιτικής ενίσχυσης των εργοδοτικών κερδών και προνομίων.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης του ΙΚΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002 (νόμος 3029), η ετήσια χρηματοδότηση την περίοδο 2003-2008 καθοριζόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ. Το ποσό όμως αυτό δε δόθηκε ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ με τους πέντε προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Υποτίθεται ότι με τον προϋπολογισμό του 2008, έπρεπε να αποδοθούν στο ΙΚΑ το ποσό που του αναλογεί για το νέο έτος, καθώς και τα υπόλοιπα που δεν είχαν αποδοθεί την προηγούμενη πενταετία. Δηλαδή τα 127 εκατομμύρια ευρώ του 2003, τα 230 εκατομμύρια ευρώ το 2004 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), καθώς και τα 210 εκατομμύρια, 250 και 300 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2005, 2006 και 2007 αντίστοιχα που κυβέρνηση ήταν η ΝΔ. Ομως όπως αποδεικνύεται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ για το 2008 υπολείπεται κατά 324 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα ανέλθει στα 223,917 δισεκατομμύρια ευρώ, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ περιορίζεται στα 1,9 δισ. ευρώ αντί για τα 2,224 δισ. ευρώ. Ετσι η υπεξαίρεση από το ΙΚΑ αθροιστικά για την εξαετία 2003-2008 φτάνει στο ποσό των 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται η πάγια πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού, της υποχρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, όχι μόνο σε σχέση με αυτά που έχει ανάγκη το σύστημα, αλλά και σε σχέση με τις υποχρεώσεις που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει.

Καρότο και μαστίγιο

Στο μεταξύ μετά το «καρότο» του δήθεν «κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα σήκωσε και το μαστίγιο του εκβιασμού. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης ευθέως απείλησε πως αν δεν αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει, τότε οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες δε θα πάρουν συντάξεις γιατί το σύστημα θα έχει καταρρεύσει.

Με τον προκλητικό αυτό εκβιασμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να προλάβει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Γι' αυτό παράλληλα η κυβέρνηση βιάζεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες του προσχηματικού «κοινωνικού διαλόγου» και για το λόγο αυτό χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα αποστείλει την πρόσκληση για το «διάλογο» στους κοινωνικούς φορείς και στα κόμματα.

Το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα του «διαλόγου» ήταν το αντικείμενο και της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην ίδια ομιλία ο υπουργός Απασχόλησης έθεσε και ζήτημα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς όπως ισχυρίστηκε «δεν είναι δυνατόν το 2007 να συνεχίζουν να ισχύουν ρυθμίσεις της δεκαετίας του '60...». Για το σκοπό αυτό συνήλθε χτες για πρώτη φορά η νέα Επιτροπή για την αναθεώρηση των ΒΑΕ που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζητάει από την Επιτροπή να έχει τελειώσει το έργο της μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε από την 1/1/2008 να ισχύσουν τα νέα δεδομένα. Στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός μιας σειράς επαγγελμάτων και ειδικοτήτων (π.χ. κομμώτριες, εισπράκτορες), ενώ για να χρυσωθεί το χάπι, θα ενταχθούν ορισμένες κατηγορίες με βάση όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, που η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να αποφύγει (π.χ. εργαζόμενοι στην καθαριότητα, κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού).

Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης. Το πετσόκομμα της σχετικής λίστας από τη 1/1/2008 είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ με την τροπολογία που κατέθεσε στις 7 Ιούλη 2006 στη Βουλή και με την οποία ενεργοποιούνταν η σχετική πρόβλεψη του ν. 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, για τον επανακαθορισμό επαγγελμάτων και εργασιών που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), του ΙΚΑ, της ΔΕΗ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ο νόμος που πρώτος προέβλεπε να κοπούν τα ΒΑΕ από 1/1/2005, στη βάση του πορίσματος μιας «επιστημονικής επιτροπής» που θα συστήνονταν γι' αυτό το σκοπό.

Η επίθεση στα ΒΑΕ αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο σημερινός Κανονισμός, ο οποίος ισχύει από το 1964 (!) καλύπτει περί τα 90 επαγγέλματα και 60 ειδικότητες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (οικοδόμοι, μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, τσιμεντοβιομηχανία κ.ά.). Ολοι αυτοί βρίσκονται στον αέρα. Η τροπολογία προβλέπει ότι θα θιχτούν κύρια οι νέοι εργαζόμενοι που θα ασφαλιστούν μετά από τη 1/1/2008 για εργασία που πρώτα ανήκε στα ΒΑΕ και τώρα αποχαρακτηρίστηκε. Για όλους αυτούς, το νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα σημάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μια πενταετία τουλάχιστον και δραματική μείωση των συντάξεων.

Η επιτροπή που συστήθηκε για να αναθεωρήσει τη λίστα είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε προαποφασισμένα συμπεράσματα, αφού η επιστημονική τεκμηρίωση προϋποθέτει, ανάμεσα σε άλλα, και την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στους τόπους δουλιάς. Μια καταγραφή που σκόπιμα δεν κάνει ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θα αποδεικνυόταν η αναγκαιότητα διεύρυνσης της λίστας των ΒΑΕ και όχι ο περιορισμός της.

Για να χρυσώσει το χάπι της νέας επίθεσης και να αποφύγει τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων, η κυβέρνηση σπεύδει στην ίδια τροπολογία να διασαφηνίσει ότι τα δικαιώματα όσων ήταν ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ μέχρι 31/12/2007 δε θα θιχτούν. Είναι, όμως, περισσότερο από βέβαιο ότι όλοι αυτοί θα βρεθούν απευθείας στις λίστες της ανεργίας, αφού οι εργοδότες θα προτιμούν τους «φτηνότερους» συναδέλφους τους, που από το νέο έτος δε θα βαρύνονται με τις «υποχρεώσεις» των ΒΑΕ. Ελιγμό, όμως, αποτελεί και η πρόβλεψη για όσους σήμερα δεν είναι στα ΒΑΕ, αλλά ενδέχεται τα επαγγέλματα και οι ειδικότητές τους να ενταχτούν από την 1/1/2008. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτοί οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν το χρόνο πριν ενταχθούν στα ΒΑΕ, προκειμένου να μπορούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μια πενταετία νωρίτερα και να απολαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για τα ΒΑΕ.

Πρόκειται για «παροχή» που στόχο έχει να θολώσει τα νερά, αφού η εξαγορά του χρόνου εργασίας που διανύθηκε εκτός ΒΑΕ είναι κοστοβόρα και ασύμφορη για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά και μόνο, το πρόσθετο ασφάλιστρο για τα ΒΑΕ φτάνει το 2,2% επί των αποδοχών τους. Παράλληλα, αναγνωρίζεται έμμεσα ο εμπαιγμός της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν μέχρι τώρα στα ΒΑΕ, ενώ τα επαγγέλματά τους αντικειμενικά θα έπρεπε να χαρακτηριστούν σαν τέτοια εδώ και χρόνια.

Ετοιμη για «διάλογο» η ΓΣΕΕ

Και ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρή όλη την ατζέντα των αντιασφαλιστικών της σχεδιασμών, την ίδια ώρα που με τον νέο προϋπολογισμό επιβεβαιώνει και βαθαίνει το καθεστώς της κλοπής ακόμα και των θεσμοθετημένων πόρων για το ΙΚΑ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ανοίγει διάπλατα παράθυρο για συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στον στημένο «διάλογο». Με δήλωσή του χτες ζητάει από την κυβέρνηση «πλήρη ατζέντα και συγκεκριμένες προτάσεις για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλιώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και συναίνεσης...». Ας περιμένει λίγες ημέρες ο Γ. Παναγόπουλος και θα έχει όλο το αντιασφαλιστικό μενού της κυβέρνησης. Σαν να μην άκουσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Απασχόλησης. Σαν να μη διάβασε τον Ν. Αναλυτή. Δεν κρατιέται να κάτσει στο τραπέζι και αυτού του «κοινωνικού διαλόγου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ