Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης. Το πετσόκομμα της σχετικής λίστας από τη 1/1/2008 είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ με την τροπολογία που κατέθεσε στις 7 Ιούλη 2006 στη Βουλή και με την οποία ενεργοποιούνταν η σχετική πρόβλεψη του ν. 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, για τον επανακαθορισμό επαγγελμάτων και εργασιών που υπάγονται στον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), του ΙΚΑ, της ΔΕΗ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ο νόμος που πρώτος προέβλεπε να κοπούν τα ΒΑΕ από 1/1/2005, στη βάση του πορίσματος μιας «επιστημονικής επιτροπής» που θα συστήνονταν γι' αυτό το σκοπό.

Η επίθεση στα ΒΑΕ αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο σημερινός Κανονισμός, ο οποίος ισχύει από το 1964 (!) καλύπτει περί τα 90 επαγγέλματα και 60 ειδικότητες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (οικοδόμοι, μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, τσιμεντοβιομηχανία κ.ά.). Ολοι αυτοί βρίσκονται στον αέρα. Η τροπολογία προβλέπει ότι θα θιχτούν κύρια οι νέοι εργαζόμενοι που θα ασφαλιστούν μετά από τη 1/1/2008 για εργασία που πρώτα ανήκε στα ΒΑΕ και τώρα αποχαρακτηρίστηκε. Για όλους αυτούς, το νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα σημάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μια πενταετία τουλάχιστον και δραματική μείωση των συντάξεων.

Η επιτροπή που συστήθηκε για να αναθεωρήσει τη λίστα είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε προαποφασισμένα συμπεράσματα, αφού η επιστημονική τεκμηρίωση προϋποθέτει, ανάμεσα σε άλλα, και την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στους τόπους δουλιάς. Μια καταγραφή που σκόπιμα δεν κάνει ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θα αποδεικνυόταν η αναγκαιότητα διεύρυνσης της λίστας των ΒΑΕ και όχι ο περιορισμός της.

Για να χρυσώσει το χάπι της νέας επίθεσης και να αποφύγει τη γενικευμένη αντίδραση των εργαζομένων, η κυβέρνηση σπεύδει στην ίδια τροπολογία να διασαφηνίσει ότι τα δικαιώματα όσων ήταν ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ μέχρι 31/12/2007 δε θα θιχτούν. Είναι, όμως, περισσότερο από βέβαιο ότι όλοι αυτοί θα βρεθούν απευθείας στις λίστες της ανεργίας, αφού οι εργοδότες θα προτιμούν τους «φτηνότερους» συναδέλφους τους, που από το νέο έτος δε θα βαρύνονται με τις «υποχρεώσεις» των ΒΑΕ. Ελιγμό, όμως, αποτελεί και η πρόβλεψη για όσους σήμερα δεν είναι στα ΒΑΕ, αλλά ενδέχεται τα επαγγέλματα και οι ειδικότητές τους να ενταχτούν από την 1/1/2008. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτοί οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν το χρόνο πριν ενταχθούν στα ΒΑΕ, προκειμένου να μπορούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μια πενταετία νωρίτερα και να απολαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για τα ΒΑΕ.

Πρόκειται για «παροχή» που στόχο έχει να θολώσει τα νερά, αφού η εξαγορά του χρόνου εργασίας που διανύθηκε εκτός ΒΑΕ είναι κοστοβόρα και ασύμφορη για τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά και μόνο, το πρόσθετο ασφάλιστρο για τα ΒΑΕ φτάνει το 2,2% επί των αποδοχών τους. Παράλληλα, αναγνωρίζεται έμμεσα ο εμπαιγμός της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν μέχρι τώρα στα ΒΑΕ, ενώ τα επαγγέλματά τους αντικειμενικά θα έπρεπε να χαρακτηριστούν σαν τέτοια εδώ και χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ