ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» - ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση για τους συμβασιούχους του δήμου

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από σήμερα και στην Πετρούπολη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πετρούπολη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πετρούπολη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Καταγγέλλουν την πολιτική διαιώνισης της εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους και απαιτούν πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάλυψη των θέσεων εργασίας με σταθερό και μόνιμο προσωπικό.

Αύριο Τετάρτη 3 Οκτώβρη, η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» και το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να παρουσιάσουν την έκταση που έχει λάβει η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (35%) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικότερα, με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των αιρετών τους στους ΟΤΑ.

Στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 2.000 συμβασιούχοι, πρόσφατα προστέθηκαν και άλλοι 300 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (4ωρη για 18 μήνες). Στη Διεύθυνση Καθαριότητας οι 800 από τους 1.150 είναι συμβασιούχοι. Το επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις τους και η Διοίκηση του Δήμου προτίθεται να τους αντικαταστήσει - και πάλι - με προσλήψεις 8μηνης διάρκειας, παρουσιάζοντας τις ανάγκες στην καθαριότητα ως παροδικές.

Στην Πετρούπολη

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις καθημερινά έξω από το Δημαρχείο, ξεκινάνε από σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πετρούπολης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της χτεσινής γενικής τους συνέλευσης. Η δημοτική αρχή - στηρίζεται από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ - στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων και υπηρεσιών προχώρησε σε δύο απολύσεις εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση και ετοιμάζεται να κάνει και άλλες απολύσεις. Ενώ αναβάλλει διαρκώς τη λειτουργία του δημοτικού γυμναστηρίου, αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό, αφού σε πολλούς από αυτούς δεν έχουν ανανεωθεί καν οι συμβάσεις. Την ίδια ώρα, προσλαμβάνει εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων «Stage».

Χτες οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Σωματείου, προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, απαιτώντας μεταξύ άλλων την ακύρωση των απολύσεων στη Δημοτική Επιχείρηση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία», Γ. Γιώγος. Σε συνάντηση που είχε το Σωματείο με τον δήμαρχο, Στ. Βλάχο, ο τελευταίος όχι μόνο δε δέχτηκε το αίτημα των εργαζομένων, αλλά ουσιαστικά ανήγγειλε νέες απολύσεις.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Βήμα πανελλαδικού συντονισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή η σύσκεψη σωματείων στο Βόλο

Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο, προετοιμάζονται οι καθαρίστριες και οι καθαριστές σχολείων. Προς τούτο θα συγκροτηθεί Συντονιστικό Οργανο Σωματείων Καθαριστριών - Καθαριστών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα καλέσει όλα τα σωματεία να συμμετέχουν στον αγώνα, που θα κορυφωθεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας, στο επόμενο διάστημα.

Αυτά αποφασίστηκαν σε σύσκεψη εκπροσώπων συλλόγων καθαριστριών - καθαριστών από διάφορες περιοχές της χώρας, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στο Βόλο. Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων Μαγνησίας, Λάρισας, Πειραιά, Αργολίδας, Ζακύνθου, ενώ, με τηλεγραφήματά τους, δήλωσαν συμμετοχή και οι σύλλογοι Καρδίτσας, Αρτας και Κέρκυρας. Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΥΙΕ) λειτούργησε ως εμπόδιο για τη συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων και από άλλες περιοχές της χώρας.

Στο φόντο των πολιτικών ευθυνών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με έμφαση τέθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η εντατικοποίηση της δουλιάς, καθώς και ο κίνδυνος των επαγγελματικών ασθενειών. Οπως αναφέρθηκε, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερο - ο αριθμός των σχολικών αιθουσών και των άλλων κοινόχρηστων χώρων που καθαρίζουν αυξάνεται - για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι απολύσεις που έγιναν, ενώ και οι συνθήκες δουλιάς είναι άθλιες. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που αμείβονται με ψίχουλα, τρέχουν συνεχώς και δε φτάνουν ποτέ, καθώς, μέσα στο διακεκομμένο ωράριό τους, μετακινούνται σε διαφορετικά σχολεία.

Τα βασικά αιτήματα των καθαριστριών είναι όλες οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να σταματήσουν αμέσως οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι.

Απολύσεις στην Αλεξανδρούπολη

Σε τέσσερις νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε την Παρασκευή ο όμιλος της «Γκρεκοτέλ» στο ξενοδοχείο «Μοτέλ Αστίρ» στην Αλεξανδρούπολη. Ο Ομιλος του Δασκαλαντωνάκη αγόρασε το «Μοτέλ Αστήρ» πριν δύο χρόνια από την Εθνική Τράπεζα, έναντι «πινακίου φακής». Με την αγορά αυτή στόχευε στην επέκταση του τουριστικού συγκροτήματος «Εγνατία» που ήδη κατείχε και βρίσκονταν δίπλα στο «Μοτέλ Αστήρ». Τότε η Εθνική και ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύτηκαν ότι «δε θα επέλθουν μεταβολές των υφιστάμενων νομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών για τους εργαζόμενους».

Ενα χρόνο μετά, την άνοιξη του 2006, απολύθηκαν 4 εργαζόμενοι. Την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία απέλυσε ακόμη 4 εργαζόμενους, ανάμεσά τους και ένα μέλος του 5μελούς ΔΣ του Σωματείου Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου. Πρόσχημα για τις 4 νέες απολύσεις αποτέλεσαν οι εργασίες ανακατασκευής (γκρέμισμα κτιρίων κλπ.) που ξεκίνησαν στο χώρο του «Μοτέλ Αστήρ». Τις απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΣΝΙΕ: Υποχρεωτική αναγκάστηκε τελικά να κηρύξει χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, την από 21/5/2007 κατατεθειμένη στο υπουργείο Απασχόλησης Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις και αφορά τους εργαζόμενους στις κλινικές και τα γηροκομεία όλης της χώρας. Η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στην εφαρμογή της Σύμβασης οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης κάποιοι μεγαλοκλινικάρχες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις που απέσπασαν οι εργαζόμενοι για το 2007 και απευθύνθηκαν στους πολικούς υπερασπιστές των συμφερόντων τους, δηλαδή στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους εξυπηρετήσουν.

ΑμεΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία, για τα άλυτα και οξυμένα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης πραγματοποιούν σήμερα άνθρωποι με αναπηρίες (ΑμεΑ), γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ, στη 1 μ.μ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Επιτροπή Νέων Αναπήρων και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας.

«ΚΑΖΗΣ»: Σε δύο 24ωρες απεργίες, σήμερα και μεθαύριο, Πέμπτη, προχωρούν οι 200 περίπου εργαζόμενοι στον «ΚΑΖΗ», απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία και τα οποία φτάνουν μέχρι και τους μισθούς 9 μηνών. Στο πλαίσιο της απεργίας τους, την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση (φτιάχνει λέβητες και αντλίες) θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, στις 10 π.μ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Με 24ωρη απεργία συνέχισαν και χτες οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τον αγώνα τους ενάντια στη διάλυση των ναυπηγείων, διεκδικώντας παράλληλα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ: Να αντιταχθούν στην πολιτική απ' την οποία πηγάζει η νέα αντιασφαλιστική επίθεση «με ταξική ενότητα και συσπείρωση, στη βάση των συμφερόντων τους, μέσα από ένα γερό, μαχητικό, ταξικό κίνημα, απέναντι στην πλουτοκρατία και σε όσους την υπηρετούν, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο, το πλαίσιο του ΠΑΜΕ» καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας - Κυτιοποιίας - Χαρταποθήκης και Επεξεργασίας Χάρτου, με ανακοίνωσή του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»: Δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (11 π.μ - 1 μ.μ) στο προαύλιο του νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα, για δεύτερη συνεχή μέρα, οι εργαζόμενοι του «Αλεξάνδρα», αντιδρώντας στις ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, και διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις.

ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ: Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων. Με ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων» (ΔΕΑΠ) καλεί τους πλοιάρχους να πάρουν μαζικά αυτοπροσώπως μέρος στη διαδικασία υπερψηφίζοντας αποφασιστικά το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΠ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Τον περιορισμό του χρόνου που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μπορούν να διεκδικούν αναδρομικά (επιδόματα και αποζημιώσεις) προτείνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Υποστήριξε ότι «ο χρόνος παραγραφής αρχίζει να τρέχει από την ημέρα που θα κατατεθεί η σχετική αγωγή στο δικαστήριο». Μέχρι πρόσφατα ο Αρειος Πάγος, όπως και η Ολομέλεια του ΣτΕ, δέχονταν ότι η παραγραφή υπολογίζεται από το «τέλος του έτους εντός του οποίου γεννήθηκε» η αξίωση από τον εργαζόμενο, που είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κερδίζουν κάποιες μήνες από τις διεκδικήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ