ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αναμοχλεύουν τα σχέδια επίθεσης οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Λευκός Οίκος, υπό την, περισσότερο από έντονη, παρότρυνση του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, διέταξε να επανεξεταστούν τα σχέδια στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Νιου Γιόρκερ» ο Σέιμουρ Χερς, συμπληρώνοντας ότι, με βάση πληροφορίες, τα σχέδια προβλέπουν βομβιστική εκστρατεία με στόχους τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εγκαταστάσεις του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του ο Χερς, τα σχέδια του Λευκού Οίκου προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις σε αρκετούς εκπροσώπους τόσο του στρατιωτικού επιτελείου όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά, δόθηκε εντολή ενίσχυσης των γραφείων των μυστικών υπηρεσιών που ασχολούνται με το Ιράν.

Προς το παρόν, όπως τονίζει ο Χερς, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει αντιληφθεί πως «δεν πείθει η ιστορία της ιρανικής πυρηνικής απειλής» γι' αυτό και αρχίζει να υψώνει τους τόνους ως προς την ιρανική ανάμειξη στο Ιράκ, μέχρι του σημείου που ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «αντιπαράθεση των ΗΠΑ τόσο με την "αλ Κάιντα" όσο και με τον ιρανικό εξτρεμισμό». Εντούτοις, όσοι «βιάζονται» για επίθεση στο Ιράν, δε φαίνεται να έχουν σαφές πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη.

Αυτό είναι ένα σημείο που επισήμανε, προσφάτως σε άρθρο του, και ο γνωστός Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη «θα αντιδράσει σίγουρα και πιθανότατα αυτό θα γίνει μέσα από την κλιμάκωση των αντιαμερικανικών επιθέσεων σε Αφγανιστάν - Ιράκ, ενώ δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να παρασύρει και το Πακιστάν. Θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε έναν περιφερειακό πόλεμο για τουλάχιστον μία 20ετία».

ΙΡΑΚ
«Αποτελέσματα» βλέπουν οι κατοχικοί

Μέσα σε σκηνικό θανάτου (από τις συγκρούσεις και τη χολέρα που ήρθε από την κατοχή) τα παιδιά του Ιράκ προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα σχολεία που άνοιξαν χτες

Associated Press

Μέσα σε σκηνικό θανάτου (από τις συγκρούσεις και τη χολέρα που ήρθε από την κατοχή) τα παιδιά του Ιράκ προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα σχολεία που άνοιξαν χτες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σημαντική μείωση στον αριθμό των θυμάτων από επιθέσεις παντός είδους καταγράφηκε το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι «αποδίδει πλέον η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων». Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των νεκρών. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο σκοτώθηκαν 1.975 Ιρακινοί (στην πλειοψηφία άμαχοι) και το Σεπτέμβριο 922, και 64 Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το Σαββατοκύριακο σε εκκαθαριστικές, κυρίως στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 ένοπλοι, όπως και ότι εντοπίστηκαν πύραυλοι εδάφους - αέρος ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιούν οι αντάρτες. Δε δόθηκαν πληροφορίες για το πώς και πού βρέθηκαν. Η Τεχεράνη αρκέστηκε, διά στόματος Λαριτζάνι, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επαναλάβει ότι «θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Ιράκ εφόσον οριστεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων».

Κατά τα άλλα, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 100 πολίτες εισέρχονται στα νοσοκομεία του βορείου Ιράκ καθημερινά, με συμπτώματα χολέρας ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 12.

ΣΥΡΙΑ
Θέτει όρους για τη σύνοδο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Η Συρία δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που θα διοργανώσουν οι ΗΠΑ το Νοέμβρη, αν στην ατζέντα των θεμάτων δεν εμπεριέχεται και το θέμα των κατεχόμενων, από το Ισραήλ, υψωμάτων του Γκολάν». Αυτό κατέστησε χτες σαφές, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Σύρος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για οριστική και συνολική ειρήνη, τότε πρέπει να συζητηθούν όλα».

Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ αναφέρθηκε και στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στις αρχές Σεπτέμβρη, σε άγνωστο σημείο της Συρίας, που καλύπτεται μέχρι σήμερα από μυστήριο. Υποστήριξε ότι δεν πλήχτηκε τίποτε συγκεκριμένο και συμπλήρωσε ότι η Συρία «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει και αυτό μπορεί να γίνει με πολλά μέσα, όχι μόνο με στρατιωτικά»..

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι θα αποστείλει πρόσκληση στις χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη συριακή συμμετοχή, αλλά επιμένει η συζήτηση στη σύνοδο να επικεντρωθεί στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Απελευθέρωση με δόσεις

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη έφθαναν 57 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές. Πρόκειται κυρίως για μέλη της «Φατάχ» και άλλων οργανώσεων, πλην της «Χαμάς», που δεν εμπλέκονται σε επιθέσεις με νεκρούς. Για σήμερα, αναβλήθηκε η απελευθέρωση άλλων 30 Παλαιστινίων κρατουμένων που κατοικούν στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.

ΣΟΥΔΑΝ
Διττός ο στόχος της πολύνεκρης επίθεσης στο Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Η φονική επίθεση αγνώστων το περασμένο Σάββατο σε στρατόπεδο της αποστολής 7.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν εξαπολύθηκε σε μία κρίσιμη περίοδο. Λίγες βδομάδες πριν: α) την έναρξη ανάπτυξης της υβριδικής δύναμης ΑΕ - ΟΗΕ στην περιοχή και β) πριν την πραγματοποίηση των ειρηνευτικών συνομιλιών της 27ης του μήνα στην Τρίπολη της Λιβύης. Επιπλέον, η επίθεση δεκάδων βαριά οπλισμένων άγνωστων ανδρών στο στρατόπεδο Χασκανίτα της ΑΕ, με τουλάχιστον 12 νεκρούς στρατιώτες (οι εννιά Νιγηριανοί) και πάνω από 40 αγνοούμενους, προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις. Οχι μόνον από τον ΓΓ του ΟΗΕ που «καταδίκασε σθεναρά» το συμβάν, αλλά και από χώρες της ΑΕ, όπως η Σενεγάλη και η Νιγηρία που επιφυλάχτηκαν για τη συνέχεια της συμμετοχής του σε αποστολές της ΑΕ στο Σουδάν. Εκπρόσωπος της ΑΕ αρνήθηκε να πάρει θέση για την ταυτότητα των δραστών, με δεδομένες τις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν αντάρτες και σουδανική κυβέρνηση. Ανακοίνωσε ωστόσο πως ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης, υποστηρίζοντας πως θα επιβληθούν «ισχυρές κυρώσεις» σε βάρος των υπευθύνων.

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ.Ου. Μπους, βρήκε χτες την κατάλληλη ευκαιρία για να απαιτήσει «το συντομότερο δυνατόν» ανάπτυξη της υβριδικής στρατιάς ΟΗΕ - ΑΕ (δύναμη 26.000 κυανοκράνων) στο Νταρφούρ...

ΥΕΜΕΝΗ
Νεκροί από έκρηξη ηφαιστείου

ΣΑΝΑ'Α.--

Τουλάχιστον οκτώ Υεμενίτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη ηφαιστείου στο νησί Τζαμπάλ αλ Τάιρ, στο οποίο κατοικεί μόνο μια μικρή στρατιωτική φρουρά. Η έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή το απόγευμα, και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δυτικό μέρος του μικρού νησιού, που δεν είχε επιφάνεια μεγαλύτερη από 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Τζαμπάλ αλ Τάιρ απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης. Η υεμενική ακτοφυλακή απηύθυνε έκκληση σε πλοία του ΝΑΤΟ που έπλεαν στην περιοχή να βοηθήσουν στην περισυλλογή των στρατιωτικών. Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 49 Υεμενίτες φρουροί, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στα μέσα του μήνα οι νέες συνομιλίες

NEA ΥΟΡΚΗ.--

Στις 14 του μήνα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η επόμενη άμεση συνάντηση των αντιπροσωπειών Σερβίας - Κοσσοβάρων Αλβανών. Μολονότι η πρώτη άμεση συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη δεν απέδωσε καρπούς... πέρα από μία «διακήρυξη» για ...«σοβαρές συνομιλίες» μέχρι τις 10 Δεκέμβρη. Επί της ουσίας οι δύο πλευρές ενέμειναν στις γνωστές θέσεις τους, με το Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να φοβάται για την τελική έκβασή τους επειδή «άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την άλλη πλευρά να μη διαπραγματευτεί καθώς θεωρεί βέβαιη την ανεξαρτησία».

Χτες, πάντως, η σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι» υποστήριξε πως ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία συμφώνησαν τα επόμενα βήματα της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου μοιράζοντας μεταξύ τους «ρόλους» και «αρμοδιότητες». Οι ΗΠΑ φέρεται πως «έπεισαν» την Πρίστινα να μην κηρύξει ανεξαρτησία αμέσως κοντά στις 10 Δεκέμβρη αλλά τον Απρίλη του 2008, οπότε η Ουάσιγκτον θα σπεύσει να την αναγνωρίσει μονομερώς... Η Βρετανία θα αναλάβει να επισπεύσει τη διαδικασία αντικατάστασης της διοίκησης του προτεκτοράτου από τον ΟΗΕ στην ΕΕ. Η Γαλλία, όταν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2008, θα κανονίσει να «δημιουργήσει» κλίμα με στόχο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου απ' όλες, ει δυνατόν, τις χώρες τις ΕΕ.

  • Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, επικαλούμενος απομαγνητοφωνημένα κείμενα τηλεφωνικής συνομιλίας, κατηγόρησε χτες τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ ότι πρότεινε να βομβαρδιστούν σερβικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών το '99.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ