Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αναμοχλεύουν τα σχέδια επίθεσης οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Λευκός Οίκος, υπό την, περισσότερο από έντονη, παρότρυνση του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, διέταξε να επανεξεταστούν τα σχέδια στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Νιου Γιόρκερ» ο Σέιμουρ Χερς, συμπληρώνοντας ότι, με βάση πληροφορίες, τα σχέδια προβλέπουν βομβιστική εκστρατεία με στόχους τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εγκαταστάσεις του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του ο Χερς, τα σχέδια του Λευκού Οίκου προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις σε αρκετούς εκπροσώπους τόσο του στρατιωτικού επιτελείου όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Παρ' όλα αυτά, δόθηκε εντολή ενίσχυσης των γραφείων των μυστικών υπηρεσιών που ασχολούνται με το Ιράν.

Προς το παρόν, όπως τονίζει ο Χερς, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει αντιληφθεί πως «δεν πείθει η ιστορία της ιρανικής πυρηνικής απειλής» γι' αυτό και αρχίζει να υψώνει τους τόνους ως προς την ιρανική ανάμειξη στο Ιράκ, μέχρι του σημείου που ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ «αντιπαράθεση των ΗΠΑ τόσο με την "αλ Κάιντα" όσο και με τον ιρανικό εξτρεμισμό». Εντούτοις, όσοι «βιάζονται» για επίθεση στο Ιράν, δε φαίνεται να έχουν σαφές πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη.

Αυτό είναι ένα σημείο που επισήμανε, προσφάτως σε άρθρο του, και ο γνωστός Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη «θα αντιδράσει σίγουρα και πιθανότατα αυτό θα γίνει μέσα από την κλιμάκωση των αντιαμερικανικών επιθέσεων σε Αφγανιστάν - Ιράκ, ενώ δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να παρασύρει και το Πακιστάν. Θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε έναν περιφερειακό πόλεμο για τουλάχιστον μία 20ετία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ