Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νίκη των «δυνάμεων της αλλαγής»

ΚΙΤΟ.--

«Κερδίσαμε τη μητέρα όλων των μαχών» διακήρυξε ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα από το προεδρικό μέγαρο μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, όπου καταγράφουν μια σαρωτική νίκη για το κόμμα του «Συμμαχία η Πατρίδα» (Alianza Pais).

Συγκεκριμένα, κατά τα ανεπίσημα προσωρινά αποτελέσματα στο 90,06 των ψήφων το Alianza Pais αποσπά το 61,7% των ψήφων και τουλάχιστον 70 έδρες εκ του συνόλου των 130 στη Συντακτική Συνέλευση, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης και της ολιγαρχίας, το Sociedad Patriotica (7,1%), το PRI (7,1%) και οι Σοσιαλχριστιανιστές (4,2%) καταποντίστηκαν ενώ αντίθετα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη διαδικασία αλλαγών κατέγραψαν αξιοσημείωτες δυνάμεις, γεγονός που τους δίνει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς αναμένεται να κερδίσει 80 από τις 130 έδρες, όπως δήλωσε ο Κορέα, γεγονός που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Σημειώνεται ότι το κόμμα του προέδρου χρειαζόταν 66 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος.

Πιθανώς, πρώτο βήμα της Συντακτικής Συνέλευσης - θα συγκληθεί για ένα εξάμηνο την 31η Οκτωβρίου - θα είναι να διαλύσει το Κογκρέσο, όπως έχουν ζητήσει οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Κορέα, εξαιτίας κυρίως του χάους που έχουν προκαλέσει τα κόμματα της ολιγαρχίας. Για να ισχύσει το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ