Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Απαίτηση για δημοκρατική αλλαγή

ΡΑΓΚΟΥΝ.--

Ισχυρή ήταν χτες η παρουσία χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών που περιπολούσαν τους δρόμους του Ραγκούν, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές διαδηλώσεις. Ωστόσο, σημαντικές είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται για την τύχη των περίπου 1.000 μοναχών και άλλων διαδηλωτών που συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων.

Χτες, εξάλλου, οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τη βίαιη κατάσταση, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ιμπραήμ Γκαμπάρι με τον επικεφαλής της στρατιωτικής δικτατορίας, Θα Σβε, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφόρησης.

Στο μεταξύ, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπαγκλαντές με μήνυμά της επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός των πολλών συνωμοσιών του ιμπεριαλισμού και των άλλων αντιδραστικών δυνάμεων στη Μιανμάρ, ο λαός της χώρας επιθυμεί τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στη Μιανμάρ, που ξεκίνησαν ενάντια στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, αποτελούν σε μεγάλη έκταση έκφραση αυτής της επιθυμίας». Κάνει έκκληση στην κυβέρνηση της Μιανμάρ «να σταματήσει την καταστολή», «να απελευθερώσει άμεσα την Αουνγκ Σαν Σου Κι και όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα, να ξεκινήσει έναν πολιτικό διάλογο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και να ανοίξει το δρόμο της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη Μιανμάρ».

Το ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) με ανακοίνωσή του καταδικάζει την καταστολή της στρατιωτικής κυβέρνησης ενάντια στις ειρηνικές διαδηλώσεις και εκφράζει τη στήριξή του στο λαό της Μιανμάρ που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ινδίας να σταθούν δίπλα στο λαό της Μιανμάρ στον ηρωικό τους αγώνα, ενώ «η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους ώστε να πιεστεί η στρατιωτική κυβέρνηση να σταματήσει την καταστολή και να αρχίσει συνομιλίες για μια δημοκρατική μετάβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ