ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Σήμερα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η σύσκεψη που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων

Με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα πλατιά σύσκεψη - συζήτηση με τις ενώσεις γονέων της Νομαρχίας Αθήνας, τους συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις ΕΛΜΕ, εργατικά σωματεία, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους μαθητών. Τη σύσκεψη οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας και θα γίνει στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος).

Η Ομοσπονδία Γονέων καλεί όλους τους φορείς να συμμετάσχουν στη σύσκεψη αλλά και να πάρουν κατά τόπους πρωτοβουλίες οργανώνοντας την πάλη τους κατά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, για να μην περάσουν τα σχέδια για αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Στην αιχμή της πάλης βρίσκονται αυτή την περίοδο τα τεράστια προβλήματα στην προσχολική αγωγή, στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, το κτιριακό για τους φορείς της Αθήνας (πρόταση για κινητοποίηση στις 11 Οκτώβρη), η επικείμενη αναγνώριση τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων και των ΚΕΣ.

Στο σχετικό κάλεσμα η Ομοσπονδία Γονέων μεταξύ άλλων αναφέρει: Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των σχολείων (ιδίως στο Δήμο της Αθήνας) να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Παράλληλα, η ανάθεση ανέγερσης 27 σχολικών κτιρίων μέσω των ΣΔΙΤ στους ιδιώτες, συμβάλλει στην ολόπλευρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου. Οι γονείς συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν - 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο - την κατά τα άλλα «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», τα παιδιά συνεχίζουν να μένουν αμόρφωτα προς δόξα και τιμή των φροντιστηρίων και της «παραπαιδείας». Το περιεχόμενο των σπουδών, τα νέα βιβλία και ο χαρακτήρας του σχολείου εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς οδηγώντας μεγάλο μέρος των παιδιών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών εγκαταλείπει το σχολείο.

Η επερχόμενη αναγνώριση των τίτλων σπουδών (από 20/10) των ιδιωτικών κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών και ο εναρμονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις της ΕΕ θα συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ηδη από φέτος, που ισχύει η υποχρεωτικότητα του νηπιαγωγείου, το μεγαλύτερο μέρος των προνηπίων έμεινε εκτός δημοσίου νηπιαγωγείου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νηπίων εγγράφτηκαν στα ιδιωτικά. Οι υποδομές της προσχολικής αγωγής είναι οι χειρότερες της εκπαίδευσης και δεν ικανοποιούν στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Η δημόσια εκπαίδευση οδεύει προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων, θα ακολουθήσει η αποκέντρωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Κινητοποίηση στη Βουλή για την Ειδική Αγωγή

Υπόμνημα με τα δίκαια αιτήματά τους παρέδωσαν στα κόμματα οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τα δικαιώματα των παιδιών και νέων με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση και τη δουλιά απαίτησαν μαθητές με αναπηρίες, γονείς και κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στη Βουλή. Οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, πορεύτηκαν στη Βουλή και διαμαρτυρήθηκαν για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και φέτος στην Ειδική Αγωγή. Κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 185.000 ανάπηρα παιδιά είναι εκτός εκπαίδευσης, ότι και φέτος η σχολική χρονιά βρήκε τα ειδικά σχολεία κλειστά, ότι τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) λειτουργούν σαν «πάρκινγκ ψυχών».

Οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις θεωρούν «πολυτέλεια» τη μόρφωση των παιδιών με αναπηρία, κρατούν υποβαθμισμένα και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό τα ελάχιστα δημόσια ειδικά σχολεία, πριμοδοτώντας ευθέως τα ιδιωτικά, υπογράμμισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας.

Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την «ευαισθησία» της για τους ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ) η κυβέρνηση έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις, που παρατάχθηκαν με τις ασπίδες τους στα 100 μέτρα απ' την είσοδο της Βουλής εμποδίζοντας το δρόμο στους αναπήρους. Οι οποίοι όμως παρέμειναν για ώρες έξω από τη Βουλή φωνάζοντας: «Μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία, με αγώνες απαντάμε στην τρομοκρατία», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, πλουτοκρατία, κάνουνε εμπόριο με την αναπηρία».

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε στα κόμματα της Βουλής υπόμνημα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, των γονιών και εκπαιδευτικών, με το οποίο διεκδικούν να ανοίξουν εδώ και τώρα όλα τα ειδικά σχολεία με ουσιαστική εκπαιδευτική λειτουργία. Ακόμα, άμεση στελέχωση με μόνιμο εκπαιδευτικό -επιστημονικό - βοηθητικό προσωπικό, δωρεάν βοηθήματα σε όλους τους ανάπηρους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, δίκτυο δημόσιων προστατευόμενων εργαστηρίων για τους ανάπηρους μαθητές με βαριά νοητική υστέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες, καμία πληρωμή από τους γονείς και κηδεμόνες για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των ανάπηρων παιδιών τους. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, ορίστηκε τελικά συνάντηση της ΣΕΑΑΝ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αύριο Πέμπτη.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Νηπιαγωγοί καταγγέλλουν την αποκέντρωση

Την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της προσχολικής αγωγής και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης συνολικά, καταγγέλλουν 181 νηπιαγωγοί από δύο συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπογράφοντας σχετικό ψήφισμα, μετά από πρωτοβουλία των νηπιαγωγών του 2ου και 3ου Γραφείου ΠΕ Β΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας.

Στο κείμενο καταγγέλλεται το γεγονός ότι αντί να εφαρμοστεί η δημόσια και δωρεάν Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ, αντί να ιδρύσει νέα δημόσια νηπιαγωγεία και να διορίσει νηπιαγωγούς, η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα τροπολογία ντροπής για την ίδρυση τμημάτων νηπίων υποχρεωτικής φοίτησης στους Δημοτικούς και στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Εφαρμόζει, δηλαδή στην πράξη τους νόμους 2218 και 2240 του 1994 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για την «αποκέντρωση» των Νηπιαγωγείων και σταδιακά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Οπου «αποκέντρωση» σημαίνει εκχώρηση της υποχρέωσης του κράτους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - όπου οι γονείς θα πληρώνουν δίδακτρα- και στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Οι νηπιαγωγοί καταγγέλλουν ακόμα την επικείμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των νηπιαγωγών και των άλλων εκπαιδευτικών.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των νηπιαγωγών στο ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Σεφέρης», «τα πέντε μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ, αρνήθηκαν να πάρουν θέση, ειρωνεύτηκαν τις υπογραφές των συναδελφισσών νηπιαγωγών, δεν έβαλαν το ζήτημα καν σε ψηφοφορία, δεν πρότειναν έστω κάποια άλλη ανακοίνωση με την οποία να συμφωνούν εκείνοι, αρνήθηκαν η στάση τους να γραφτεί στα πρακτικά».

Οι νηπιαγωγοί - μεταξύ άλλων - διεκδικούν:

  • Αμεσα απόσυρση της τροπολογίας για τα νηπιαγωγεία και κάθε νέου μέτρου αποκέντρωσης των σχολείων.
  • Δίχρονη δημόσια, δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ.
  • ΟΧΙ στη σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, ΝΑΙ στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των νηπίων, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ηλικίας τους.
  • Αμεση πρόσληψη του απαραίτητου διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού. Κατασκευή νέων κατάλληλων Νηπιαγωγείων.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Εξίσωση του διδακτικού ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών.
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Καταργήσεις και υποβιβασμοί νηπιαγωγείων

Σε κατάργηση 5 και υποβιβασμό 3 νηπιαγωγείων του Νομού Σερρών προχώρησε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Σερρών. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση, ο αριθμός των νηπίων στα νηπιαγωγεία αυτά είναι κάτω του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία ορίου (7 μαθητές το λιγότερο για θέση 1 νηπιαγωγού και 26 το λιγότερο για θέση 2 νηπιαγωγών). Προβληματισμό δημιουργεί τόσο η κατάργηση των νηπιαγωγείων καθώς η ευθύνη για το μέλλον αυτών των νηπίων εναπόκειται στη δυνατότητα και τη διάθεση του γονιού, όσο και ο υποβιβασμός των νηπιαγωγείων ακόμα κι όταν ο αριθμός των νηπίων ξεπερνάει τα 15 για έναν νηπιαγωγό, γεγονός που δυσκολεύει αισθητά το έργο της/του νηπιαγωγού.

Καταργούνται τα νηπιαγωγεία σε Γεφυρούδι (3 νήπια), Λευκοθέα (2 νήπια), Θερμά (κανένα), Αγία Παρασκευή (κανένα), Βαμβακιά (1 νήπιο). Υποβιβάζονται σε μονοθέσια το 9ο Νηπιαγωγείο Σερρών από διθέσιο σε μονοθέσιο (1 νηπιαγωγός για 20 νήπια), 25ο Νηπιαγωγείο (1 νηπιαγωγός για 14 νήπια), 2ο Ηράκλειας (1 νηπιαγωγός για 16 νήπια).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ