Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Σήμερα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η σύσκεψη που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων

Με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα πλατιά σύσκεψη - συζήτηση με τις ενώσεις γονέων της Νομαρχίας Αθήνας, τους συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις ΕΛΜΕ, εργατικά σωματεία, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους μαθητών. Τη σύσκεψη οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας και θα γίνει στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος).

Η Ομοσπονδία Γονέων καλεί όλους τους φορείς να συμμετάσχουν στη σύσκεψη αλλά και να πάρουν κατά τόπους πρωτοβουλίες οργανώνοντας την πάλη τους κατά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, για να μην περάσουν τα σχέδια για αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Στην αιχμή της πάλης βρίσκονται αυτή την περίοδο τα τεράστια προβλήματα στην προσχολική αγωγή, στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, το κτιριακό για τους φορείς της Αθήνας (πρόταση για κινητοποίηση στις 11 Οκτώβρη), η επικείμενη αναγνώριση τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων και των ΚΕΣ.

Στο σχετικό κάλεσμα η Ομοσπονδία Γονέων μεταξύ άλλων αναφέρει: Η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των σχολείων (ιδίως στο Δήμο της Αθήνας) να λειτουργούν σε διπλοβάρδια, σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Παράλληλα, η ανάθεση ανέγερσης 27 σχολικών κτιρίων μέσω των ΣΔΙΤ στους ιδιώτες, συμβάλλει στην ολόπλευρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου. Οι γονείς συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν - 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο - την κατά τα άλλα «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», τα παιδιά συνεχίζουν να μένουν αμόρφωτα προς δόξα και τιμή των φροντιστηρίων και της «παραπαιδείας». Το περιεχόμενο των σπουδών, τα νέα βιβλία και ο χαρακτήρας του σχολείου εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς οδηγώντας μεγάλο μέρος των παιδιών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών εγκαταλείπει το σχολείο.

Η επερχόμενη αναγνώριση των τίτλων σπουδών (από 20/10) των ιδιωτικών κολεγίων και των κέντρων ελευθέρων σπουδών και ο εναρμονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις της ΕΕ θα συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ηδη από φέτος, που ισχύει η υποχρεωτικότητα του νηπιαγωγείου, το μεγαλύτερο μέρος των προνηπίων έμεινε εκτός δημοσίου νηπιαγωγείου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των νηπίων εγγράφτηκαν στα ιδιωτικά. Οι υποδομές της προσχολικής αγωγής είναι οι χειρότερες της εκπαίδευσης και δεν ικανοποιούν στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Η δημόσια εκπαίδευση οδεύει προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων, θα ακολουθήσει η αποκέντρωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ