ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Μετέχει στο «διάλογο» των αντιδραστικών αλλαγών
  • Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει «ανοιχτό» το θέμα της μείωσης της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ
  • Την τακτική της συναίνεσης, καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις και καλούν σε οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων

Την απόφαση να πάει στο «διάλογο» για τον πολυτεμαχισμό της ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική», πήρε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ)- στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Την ίδια μέρα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος έριξε την πρώτη μετεκλογική «βόμβα» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, υποστηρίζοντας ότι ελάχιστα ενδιαφέρει την κυβέρνηση εάν το κράτος κατέχει το 49% ή το 51% της ΔΕΗ, όπως σήμερα! Εξάλλου η παράταση της διαδικασίας «διαλόγου» από την πλευρά της ΔΕΗ προήλθε μετά από κυβερνητική παρέμβαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», κατήγγειλαν στο Γενικό Συμβούλιο την τακτική της συναίνεσης, απέρριψαν το «διάλογο» και πρότειναν στο Γενικό Συμβούλιο την άμεση οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρά στην αδειοδότηση μονάδων παραγωγής σε ομίλους που αποτελούν μεγάλα, ντόπια και ξένα, μονοπώλια. Ταυτόχρονα, η διορισμένη, από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά ταχύτατα στο σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, επισημαίνει, η τακτική της συναίνεσης έδωσε χρόνο στις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας να προχωρήσουν ευκολότερα τα μέτρα. Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε ανάπτυξη των αγώνων με στόχους που έρχονται σε αντιπαράθεση με την πολιτική του κεφαλαίου. Να αγωνιστούν για σταθερή απασχόληση με πλήρη δικαιώματα για όλους, κατάργηση του ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σταμάτημα των εργολαβιών. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά - διανομή, που θα υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι τα μονοπώλια. Για αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα Ενέργειας και άλλα.

ΦΟΡΟ-ΕΣΟΔΑ
Αύξηση 7,4% στο 9μηνο

Πάνω από τον πήχη, που είχε βάλει η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος, κινήθηκαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2007. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το σύνολο των τακτικών εσόδων στους 9 μήνες του 2007, έφτασε σε 37,06 δισ. ευρώ, από 34,49 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2006. Παρατηρείται, δηλαδή, μια αύξηση των εσόδων, κατά 7,4%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του επίσημου ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. Ο ρυθμός μεταβολής για το μήνα Σεπτέμβρη του 2007 διαμορφώνεται σε 6,6%.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2007 ολοκληρώθηκε το χρονοδιάγραμμα μείωσης στη φορολογία των κερδών, με βάση το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Με το νόμο αυτό, ο συντελεστής φορολογίας για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μειώθηκε συνολικά κατά 10 μονάδες (από 35% σε 25%). Είναι, λοιπόν, φανερό ότι τις απώλειες που είχε το Δημόσιο από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρηματιών, τις αναπλήρωσαν - και με το παραπάνω - οι εργαζόμενοι και εν γένει τα πλατιά λαϊκά στρώματα που φορτώθηκαν πρόσθετα φορολογικά βάρη.

Η ίδια φορομπηχτική πολιτική θα συνεχιστεί και το 2008, αφού με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, τα λαϊκά στρώματα θα επωμιστούν πρόσθετους φόρους ύψους 6 δισ. ευρώ (αύξηση 11,3% σε σχέση με το 2007).

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
Κάθε χρόνο και ακριβότερα

Οι ανατιμήσεις (πλην των βιβλίων) φτάνουν μέχρι 219%!

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι γονείς για άλλη μια χρονιά, προκειμένου να αγοράσουν για τα παιδιά τους τον απαραίτητο «εξοπλισμό» για το σχολείο. Τσάντες, κασετίνες, τετράδια, στιλό, γόμες και άλλα αναλώσιμα υλικά - που περιλαμβάνονται στη μακριά λίστα με τις ανελαστικές αγορές για την έναρξη μόνο της σχολικής χρονιά - απαιτούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλι που πρέπει να αφαιρεθεί από το οικογενειακό εισόδημα. Κάθε χρόνο, οι γονείς διαπιστώνουν ότι τα «δημόσια» και «δωρεάν» σχολεία στερούνται της δυνατότητας - όσο καλή διάθεση κι αν έχουν οι δάσκαλοι - ακόμα και του απαραίτητου εφοδιασμού με εποπτικό υλικό, εξαιτίας της πολιτικής της σταδιακής απαξίωσης των δημόσιων σχολείων που υλοποιείται και μέσα από τα γνωστά απαράδεκτα χαμηλά κονδύλια που προορίζονται για τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), φέτος τα σχολικά είδη - εκτός των βιβλίων - παρουσιάζουν αυξήσεις τιμών μέχρι και 100% στις χαμηλότερες τιμές και μέχρι 219% στις ανώτατες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά. Είναι ενδεικτικό ότι το ίδιο σετ ξυλομπογιές που πέρσι πωλούνταν στα 99 λεπτά το κουτί φέτος πωλείται στα 1,49 ευρώ, ενώ ένα ακριβότερο που πέρσι πωλούνταν στα 4 ευρώ φέτος έφτασε στα 12,76 ευρώ! Το φθηνότερο μπλε τετράδιο που πέρσι πωλούνταν προς 10 λεπτά φέτος πωλείται σε διπλάσια τιμή, δηλαδή στα 20 λεπτά, ενώ άλλης μάρκας τετράδιο μπλε 50φυλλο που πωλούνταν πέρσι στα 59 λεπτά, φέτος πωλείται 36% ακριβότερο στα 80 λεπτά.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ακρίβεια και σ' αυτά τα είδη, ανακοίνωσε χτες ότι θα ξεκινήσει ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει εάν εφαρμόζεται το πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το σχετικό νόμο, για τη φετινή σχολική χρονιά οι ανατιμήσεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 4,6% για τις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Στο εδώλιο οι «κουμπάροι» στις 17 Δεκέμβρη

Στις 17 του Δεκέμβρη θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου με το καρτέλ γάλακτος και την εκβίαση για προμήθεια μαμούθ, 2,4 εκατ. ευρώ, από τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ.

Οι επονομαζόμενοι και «κουμπάροι» (Π. Αδαμόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κ. Κωνσταντινίδης, έμπορος σιτηρών, και Π. Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής) κατηγορούνται για τα αδικήματα της κακουργηματικής εκβίασης και της δωροδοκίας, τη διάπραξη των οποίων αρνούνται.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το Σεπτέμβρη του 2006, μετά από καταγγελία της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ ότι της ζητήθηκε μίζα, προκειμένου να ακυρωθεί πρόστιμο που θα της επιβαλλόταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Νέος Γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών

Νέο Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών διόρισε η κυβέρνηση τον Γ. Αναστασόπουλο.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο Γ. Αναστασόπουλος είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, 42 ετών και προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Αξιοσημείωτη είναι πάντως η αναφορά ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ήταν στέλεχος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ στα τέλη της 10ετίας του 1980 και αρχές δεκαετίας του 1990.

ΟΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αγωνιστική τιμή στον Μ. Βλάχο

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Λεπενούς καλούν την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην Κυψέλη όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν στο πολιτικό μνημόσυνο του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα και φέτος το πολιτικό μνημόσυνο του αγωνιστή Μ. Βλάχου βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες με πολύ περισσότερα και πιο οξυμένα προβλήματα. Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να δηλώσει την πλήρη αντίθεσή της στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και να διαδηλώσει την αποφασιστικότητά της για συνέχιση και δυνάμωμα του αγώνα. Κι όπως ακόμα τονίζεται στην ανακοίνωση, με αγωνιστικό οδηγό την ΠΑΣΥ να δοθεί στην πάλη της αγροτιάς ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο με σαφή προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ