ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Διεκδικούν συντονισμένα με Επιτροπές Αγώνα

Νέες συσκέψεις τις επόμενες μέρες σε Αίγιο και Μεγαλόπολη

Η ανάγκη να διεκδικήσουν συντονισμένα την πραγματική τους αποκατάσταση ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια είναι επιτακτική
Η ανάγκη να διεκδικήσουν συντονισμένα την πραγματική τους αποκατάσταση ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια είναι επιτακτική
Με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε Ηλεία και Μεσσηνία που αποτελούνται από μαζικούς φορείς, ξεκληρισμένους αγρότες, επαγγελματίες και εργαζόμενους, οργανώνεται ακόμη πιο συντονισμένα ο αγώνας των πυρόπληκτων στις περιοχές αυτές για να διεκδικήσουν από καλύτερες θέσεις όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, χτες, στην Ηλεία μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ηλείας και τη συμμετοχή πλήθους αγροτικών συλλόγων κι εργατικών σωματείων, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές θα είναι ανοιχτή και θα επιδιώξει με όρους κινήματος τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο πλαίσιο της ανάγκης για οργάνωση κοινής δράσης των εργαζομένων των πυρόπληκτων περιοχών στην Ηλεία.

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και στην Καλαμάτα όπου συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα στη Μεσσηνία και αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, συναυλία τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και την Πέμπτη 25 Οκτώβρη κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιώργος Καραπάνος, επικεφαλής της ΝΑΣ Ηλείας, επεσήμανε την «ανάγκη ανάπτυξης αγωνιστικού διεκδικητικού κινήματος στο νομό με κύριο αίτημα την άμεση λήψη και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας» και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία μας αυτή κρίνεται άκρως επιβεβλημένη μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις πρόσφατες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας και του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της ΟΑΣΗ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές και δόλωμα τον αγροτουρισμό, επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, το ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων και το ξεπούλημα φιλέτων γης των πυρόπληκτων περιοχών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν πλήθος εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς που ανέπτυξαν προτάσεις για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και συντονισμό του αγώνα ώστε να υπάρξει πραγματική και πλήρης αποκατάσταση. Μάλιστα, ψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά το πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης της Επιτροπής Αγώνα (αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο).

Συσκέψεις σε Αίγιο, Μεγαλόπολη

Ανάλογη σύσκεψη - συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη 11 Οκτώβρη, στο Αίγιο, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στην οποία καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγίου.

Στην Αρκαδία η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στην Μεγαλόπολη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης με οργανωτές το Συνδικάτο Οικοδόμων Αρκαδίας και τον Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης, Δημητσάνας, Τροπαίων.

  • Στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας βρέθηκε χτες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, Μισέλ Μπαρνιέ. Συνοδευόμενος από τον Ελληνα ομόλογό του, Α. Κοντό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στο Κρεμαστό, ένα από τα πρώτα σημεία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το απόγευμα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αμέσως μετά, δήλωσε πως «συζητήσαμε για μια συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, η οποία θα αναφέρεται στην πρόληψη και στην αναδάσωση».
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συγκροτήθηκε σύλλογος πληττομένων

Στη δημιουργία Ενωσης Συλλόγων Πληττομένων Ενεργειακού Λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησαν οι σύλλογοι περιβάλλοντος και ανέργων της Ακρινής, Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, Ελλησπόντου, Μαυροπηγής και Δημητρίου Υψηλάντη, με στόχο το συντονισμό του αγώνα τους ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ.

Ετσι δίνουν μεγαλύτερη δυναμική στον αγώνα τους για αποτελεσματικότερη διεκδίκηση μέτρων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, προσλήψεις των ανέργων στη ΔΕΗ και μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Παράλληλα, απαντούν και στα τελεσίγραφα της ΔΕΗ, που καλεί τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής να αποδεχτούν την ασύδοτη δράση της και την αντιλαϊκή επίθεση που πραγματοποιεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας της.

Αυτό το τελεσίγραφο έδωσε και πάλι χτες ο πρόεδρος της ΔΕΗ, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στην Κοζάνη, για την παρουσίαση του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου της. Ενός σχεδίου που θα οδηγήσει την περιοχή σε παραπέρα υποβάθμιση και οικονομικό μαρασμό, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει κλείσιμο μονάδων συνολικής ισχύος 1.600 MW και δημιουργία νέων μονάδων συνολικής ισχύος 600 MW. Σ' αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και μετεγκαταστάσεις οικισμών. Ενώ για την πρόσληψη εργαζομένων, επαναλαμβάνεται η γνωστή ανακοίνωση που αφορά το διαγωνισμό ο οποίος εκκρεμεί από πέρσι για πρόσληψη 500 εργαζομένων, αν και οι διαπιστωμένες ανάγκες της ΔΕΗ σε εργατικό δυναμικό στην περιοχή είναι πολλαπλάσιες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η κυβέρνηση θέλει οικοπεδοποίηση

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με χτεσινή του ανακοίνωση εκδηλώνει την εμμονή της κυβέρνησης για οικοπεδοποίηση σημαντικού μέρους της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, σε όφελος του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου, αν και όπως ομολογεί υπήρχαν δυνατότητες η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου να χρηματοδοτηθεί έως και κατά 85% από πόρους της ΕΕ.

Για να δικαιολογήσει την πολιτική αυτή της εμπορευματοποίησης ενός από τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου της Αττικής, το ΥΠΕΧΩΔΕ μεταχειρίζεται ορισμένα αστήριχτα και έωλα «επιχειρήματα», όπως: Οτι λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού της κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης με την οικοπεδοποίηση σημαντικού μέρους του, απαιτείται να απενταχτούν από τα κοινοτικά προγράμματα άλλα αναγκαία έργα (π.χ. βιολογικοί καθαρισμοί, ΧΥΤΑ κ.ά.). Οτι η ΕΕ δε θα χρηματοδοτήσει και τη συντήρηση του Πάρκου, το κόστος της οποίας για 15 χρόνια φτάνει το 50% του κόστους κατασκευής (χωρίς ωστόσο να λέει και πόσο θα είναι αυτό). Τέλος ότι με την οικοπεδοποίηση θα δημιουργηθεί «πράσινο ταμείο» που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου...

ΟΙΚΟΠΕΔΟ «ΧΡΩΠΕΙ» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να αποδοθεί στο λαό ως χώρος αναψυχής και πρασίνου

Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά προτίθεται να δώσει ουσιαστική απάντηση στην, επί 16 χρόνια, απαίτηση των κατοίκων του Πειραιά προκειμένου να γίνει δημόσιο πάρκο αναψυχής η έκταση 45.000 στρεμμάτων της πρώην ΧΡΩΠΕΙ. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης.

Ο υφυπουργός αφού έκανε μια εξιστόρηση της έως τώρα εξέλιξης της υπόθεσης, δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις, ενώ για το κομβικό ζήτημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου σημείωσε ότι παρότι υφίσταται ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά «για την απαλλοτρίωση δεν είναι εξασφαλισμένες οι αντίστοιχες πιστώσεις». Οπως είπε, η οικονομική πλευρά του θέματος αφορά το Δήμο Πειραιά αφού απαιτείται ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ενώ η περίπτωση αυτή «δεν είναι επιλέξιμη», ώστε να ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους.

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ όλα αυτά τα χρόνια, επί ΠΑΣΟΚ ή επί ΝΔ, δεν έκανε το αυτονόητο» τόνισε ανταπαντώντας η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά για απαλλοτρίωση του χώρου», την ίδια στιγμή που «ο Πειραιάς χάνει χώρους προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων». Πρόσθεσε ότι «είναι χρόνια καθολική απαίτηση των φορέων της πόλης, ο χώρος να αποδοθεί στο λαό ως χώρος αναψυχής και πρασίνου» όχι όμως «μέσω των επιχειρηματικών συμφερόντων». Οσον αφορά τα απαραίτητα κονδύλια, σημείωσε ότι «υπάρχει και το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυμοτομικών Σχεδίων» θυμίζοντας ότι διαχρονικά «υπήρξαν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ