ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Συμπλήρωσε το καρέ του διαλόγου

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις για το Ασφαλιστικό

Με την υπερψήφιση από τη ΔΑΚΕ της πρότασης της ΠΑΣΚΕ να συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ στο «διάλογο» της απάτης για το Ασφαλιστικό, που τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, συμπληρώθηκε χτες η «συμμαχία των προθύμων» σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως αναμενόταν, στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε να καθαγιάσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, ακολουθώντας στο τραπέζι του «διαλόγου» την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Η ΤΑΔΗΣΥ, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ, απέρριψε κάθε μορφή «διαλόγου». Πρότεινε τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στα πανεργατικά συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη, με στόχο να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διεκδικηθούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ πρότεινε την κλιμάκωση του αγώνα με την κήρυξη απεργίας στα τέλη Νοέμβρη.

Σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ δήλωσε: «Ο "διάλογός" τους είναι απάτη, είναι ο Δούρειος Ιππος και η Κερκόπορτα για να περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα. Το ΠΑΜΕ δε συμμετέχει και καταγγέλλει αυτόν το "διάλογο". Το ΠΑΜΕ ανοίγει το διάλογο των αγώνων, των δυναμικών αγώνων. Συνεχίζουμε και μετά τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη, με πλαίσιο αιτημάτων για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, νέα δικαιώματα κοινωνικοασφαλιστικά, αντίστοιχα με τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων».


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ
Στη μάχη της προετοιμασίας οι νέοι εργαζόμενοι

Συνεχίζονται οι συνδικαλιστικές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Η κεντρική αφίσα για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Η κεντρική αφίσα για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Τη δική τους φωνή στο μέτωπο της αντίστασης και της αντεπίθεσης στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης προσθέτουν οι νέες και νέοι εργάτες και υπάλληλοι. Σε συνεδρίασή της, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ κατέληξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, στην κατεύθυνση να συμβάλει αποφασιστικά στη μαζικοποίηση των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη, στην κινητοποίηση ακόμα περισσότερων νέων εργαζομένων από κάθε κλάδο.

Πέρα από την εργαζόμενη νεολαία, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα παιδιά των νυχτερινών σχολείων, στις σχολές κατάρτισης και τις ΑΕΝ. Αμεσα ξεκινούν εξορμήσεις με τα ταξικά συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες, με στόχο την ενημέρωση και συσπείρωση των εργαζομένων γύρω στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας έχει ήδη οριστεί για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Της Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και του Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Παράλληλα με τις εξορμήσεις, συνεχίζονται και οι συσκέψεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα οι ταξικές δυνάμεις. Προχτές, σύσκεψη διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή των Διοικητικών Συμβουλίων των ταξικών σωματίων. Κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση αποφάσισε και η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ μέσα από πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Την Παρασκευή 19 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. διοργανώνει πικετοφορία. Την Τετάρτη 24 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για το Ασφαλιστικό. Και στις 7 Νοέμβρη μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης, οργανώνει συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις

Από τη σύσκεψη στη Λέσβο
Από τη σύσκεψη στη Λέσβο
Το πρόγραμμα των συσκέψεων τις επόμενες μέρες διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το Σάββατο 13 Οκτώβρη, από τα Σωματεία Οικοδόμων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.
  • Την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο «Στέκι εργαζομένων και νεολαίας» (Πατησίων 252), από τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
  • Τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, από τη Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του «Παμμικρασιατικού» (Φώκαιας 24).
  • Επίσης, τη Δευτέρα, από τη Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Επίσης, τη Δευτέρα, από τη Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ελευσίνας.
  • Την Πέμπτη 18 Οκτώβρη, Γενική Συνέλευση από το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, στις 4 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).
  • Επίσης, την Πέμπτη, από τη Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
  • Την Παρασκευή 19 Οκτώβρη, Γενική Συνέλευση από το Συνδικάτο Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη», στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή τα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα

Βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Ερωτήσεις, απαιτώντας άμεσα τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, που έχει σαν συνέπεια οι εργαζόμενοι να πληρώνουν πολλές φορές το μεροκάματο με την ίδια τους τη ζωή, καταγγέλλει για πολλοστή φορά το ΚΚΕ με Ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος προς τον υπουργό Απασχόλησης.

Οι Ερωτήσεις αφορούν σε τρία πρόσφατα περιστατικά εργοδοτικών εγκλημάτων και συγκεκριμένα:

  • Στον τραγικό θάνατο του οικοδόμου Σαχμπάς Σαχάν, στις 28/9/07, όταν έπεσε από τον πέμπτο όροφο οικοδομής, στη συμβολή των οδών Αμισού και Πατριάρχου Γρηγορίου, στη Ν. Σμύρνη, όπου δούλευε. Στην οικοδομή δεν είχαν τοποθετηθεί ούτε καν οι κουπαστές, δηλαδή τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
  • Στο εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο της ΓΙΟΥΡΟΚΑΤ στη Λιβαδειά, στις 13 Σεπτέμβρη, όταν φορτηγό αυτοκίνητο πέρασε πάνω από τον εργαζόμενο Ξενοφώντα Καλαφάτη τον οποίο και σκότωσε. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας.
  • Στο θάνατο του οικοδόμου Παναγιώτη Νεζερίτη, την Τετάρτη 26/9/07, καθώς δούλευε στα έργα της περιμετρικής οδού στην Πάτρα. Ο άτυχος οικοδόμος ήταν ένα ακόμη θύμα της απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους δουλιάς.

«Η ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική που εφαρμόζουν αφήνουν ουσιαστικά ασύδοτη την εργοδοσία να χρησιμοποιεί την εργατική δύναμη ως αναλώσιμο είδος», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΚΚΕ και απαιτούν άμεσα μέτρα για την ύπαρξη και τήρηση των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, καθώς και για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων και τη λειτουργία τους προς όφελος των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών.

Τα κείμενα των Ερωτήσεων υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Τάκης Τσιόγκας, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ