ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό γυναικόπαιδων

Από χτεσινή επίθεση στη Βαγδάτη κατά αμάχων

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση στη Βαγδάτη κατά αμάχων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο αίμα πνίγηκε, για άλλη μια φορά, η τριήμερη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Φιτρ, με την οποία κλείνει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού. Βορείως της Βαγδάτης, κοντά στην τεχνητή λίμνη Τάρταρ, κατοχικές δυνάμεις, ακολουθώντας υποδείξεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πραγματοποίησαν αεροπορική και χερσαία επιδρομή κατά υποτιθέμενου συμβουλίου στελεχών της «αλ Κάιντα». Εκτός, όμως, από τους 19 «υπόπτους» που διατείνονται ότι εξόντωσαν, σκότωσαν και εννιά παιδιά και έξι γυναίκες.

Αν και αρχικώς οι αμερικανικές δυνάμεις τήρησαν χαμηλούς τόνους και δεν επιβεβαίωναν την είδηση, το μέγεθος του μακελειού ήταν τέτοιο που, λίγο αργότερα, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν το γεγονός και να ανακοινώσουν ότι, ήδη, «διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν σε απώλειες αμάχων». Εξίσου φρικιαστική είναι και η χτεσινή επίθεση στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, στο βόρειο Ιράκ, που είχε ως στόχο μια πλατεία όπου συγκεντρώνονται και παίζουν παιδιά.

Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι άγνωστος άφησε στο κέντρο της πλατείας καροτσάκι με γλυκά και παιχνίδια, που εξερράγη, σκοτώνοντας δύο παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 20. Λίγο αργότερα, η τοπική αστυνομία συνέλαβε το δράστη. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, επρόκειτο για καμικάζι που ανατινάχτηκε όταν έγινε αντιληπτός από τον πατέρα ενός παιδιού. Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη επίθεση ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με αντίσταση στην κατοχή.

Τέλος, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε και στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα (οι δύο αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 15.

Σιστάνι για μισθοφόρους

«Το φθηνότερο πράγμα εντός Ιράκ, όπως φαίνεται, είναι το αίμα των Ιρακινών». Αυτό δήλωνε, χτες, εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη της σιιτικής πλειοψηφίας, Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, εκφράζοντας την οργή και την καταδίκη του Μεγάλου Αγιατολάχ για την «ανεξέλεγκτη δράση των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που περιφρονούν τις ζωές αθώων Ιρακινών πολιτών». Ο Αγιατολάχ Σιστάνι ζήτησε να υιοθετηθεί «αυστηρή νομοθεσία για τη δράση και την τιμωρία» των μισθοφόρων.

Τέλος, στην Ουάσιγκτον η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα» κατέθεσε μήνυση κατά της Blackwater, εκ μέρους Ιρακινών επιζώντων από πυρά της εταιρείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Ερντογάν: «Αντέχουμε το κόστος μιας εισβολής»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να πληρώσει το κόστος, όποιο και αν είναι αυτό, μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων ανταρτών». Αυτό διαμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να δοθεί ή όχι σχετική έγκριση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «δε θα περιμένει την άδεια των ΗΠΑ για να εξαπολύσει επίθεση. Αλλωστε, οι ΗΠΑ δε ζήτησαν κανενός την άδεια όταν εισέβαλαν στο Ιράκ». Συμπλήρωσε, δε, ότι η πρόσφατη «τουρκο-ιρακινή συμφωνία για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ δεν έχει εγκριθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο, άρα δεν ισχύει και δε δεσμευόμαστε να ζητήσουμε άδεια για το οτιδήποτε από τη Βαγδάτη».

Αναφερόμενος, επίσης, στο χαρακτηρισμό «γενοκτονία» που αποδόθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις σφαγές των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία, ο Ερντογάν, εμφανώς δυσαρεστημένος, επανέλαβε ότι «οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις κινδυνεύουν». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τουρκική ηγεσία αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να επανεξετάσει τη χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ και του λιμανιού Ισκεντερούν, από τις αμερικανικές δυνάμεις για την κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και τα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμβόλαια με αμερικανικές εταιρείες για διαφόρων ειδών στρατιωτικό υλικό.

Κατά τα άλλα και ενώ δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν συνέχιση των μαχών μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά ορεινά της επαρχίας Σιρνάκ, με τουλάχιστον έναν στρατιώτη νεκρό, ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε από το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ απειλεί «να εγκαταλείψουν οι αντάρτες του το βόρειο Ιράκ, να περάσουν τα σύνορα και να πλήξουν στόχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ερντογάν, αλλά και του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χανίγια προς Αμπάς: «Να μη γίνουν υποχωρήσεις στη σύνοδο»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Να μην πέσει στην παγίδα και δεχτεί να κάνει παραχωρήσεις στα μείζονα ζητήματα για το παλαιστινιακό θέμα» κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου που οργανώνουν οι ΗΠΑ, για το Νοέμβρη, κάλεσε τον Πρόεδρο Αμπάς, ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός της «Χαμάς», από την πόλη της Γάζας. Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του, με αφορμή την έναρξη της τριήμερης γιορτής Αϊντ αλ Φιτρ, που ολοκληρώνει το Ραμαζάνι, ο Ισμαήλ Χανίγια επανέλαβε τη θέση της «Χαμάς» για μη συμμετοχή στη σύνοδο, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει άλλο ένα μέσο για να πιεστούν οι Παλαιστίνιοι σε περισσότερες υποχωρήσεις» και υποστήριξε ότι «τίποτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη Χαμάς».

Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε από τη Δαμασκό και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον του Προέδρου Αμπάς εμφανιζόταν σχετικά αισιόδοξο για τη σύνοδο. Υποστήριζε ότι «έχουν μειωθεί οι διαφωνίες και οι διαφορές», ενώ διαμήνυε, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος Αμπάς είναι αποφασισμένος «να πετύχει η σύνοδος, αλλιώς θα παραιτηθεί».

Εντούτοις, τα υπάρχοντα στοιχεία δε δικαιολογούν την αισιοδοξία της παλαιστινιακής προεδρίας. Η ισραηλινή ηγεσία επιδιώκει ένα μάλλον γενικόλογο τελικό κείμενο και διαρρέει ότι τα σημαντικότερα «αγκάθια» είναι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και οι πρόσφυγες, όπου κάθε άλλο παρά έχει επιτευχθεί η οποιαδήποτε πρόοδος.

ΗΠΑ
Αναδιάρθρωση και αύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το αμερικάνικο Πεντάγωνο επισπεύδει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης με ταυτόχρονη αύξηση των δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 70.000 άτομα, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 αντί του σχεδιαζόμενου αρχικά 2012.

Συνολικά, το πεζικό των ΗΠΑ θα ανέλθει μαζί με τις εφεδρείες σε 547.000 στρατιώτες. Μέρος των στρατιωτών θα κληθεί να υπηρετήσει για μεγαλύτερα διαστήματα, ενώ θα υπάρξουν και κίνητρα για όσους παρακινούν άλλους να ενταχτούν στο στράτευμα.

Η σχεδιαζόμενη αύξηση που ενέκριναν οι αρχηγοί του στρατεύματος, το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, έρχεται μικρό χρονικό διάστημα μετά τους φόβους που είχαν διατυπωθεί ότι ο πόλεμος σε δύο ταυτόχρονες εστίες - Ιράκ και Αφγανιστάν - αποδυναμώνει σταδιακά τον αμερικανικό στρατό.

Αφγανικός «πονοκέφαλος»

Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του 2008 θα αποχωρήσουν πλήρως από το Ιράκ (θα αντικατασταθούν από μονάδες του πεζικού) οι μονάδες των πεζοναυτών -που ανέρχονται σε 25.000- και θα μετακινηθούν στο Αφγανιστάν όπου θα έχουν την πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως επέμεινε ο στρατηγός Τζέιμς Τ. Κόνγουέι σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», αλλά με πολλές αντιρρήσεις εξαιτίας της φύσης και του χρόνου διάρκειας των αποστολών των πεζοναυτών, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μία εξέγερση με βάθος χρόνου σε ένα παντελώς αφιλόξενο και παράδοξο περιβάλλον, ενώ συνάμα θα αποδυναμωθεί και η μάχιμη ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Τέλος, η γερμανική Μπούντεσταγκ ενέκρινε χτες παράταση της παρουσίας των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τόσο στο πλαίσιο της ISAF όσο και με την ανεξάρτητη αναγνωριστική αποστολή «Τορνέιντο». Χαρακτηριστικό δε, ότι η πρόταση εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ μόλις 79 κατά και 48 αποχές, όπου ουσιαστικά σύμφωνα με τη DW, η «Αριστερά» ψήφισε κατά.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προειδοποιήσεις Φαντλάλαχ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σφοδρές επικρίσεις εξαπέλυσε κατά του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ κατά το κήρυγμά του, με αφορμή το Αϊντ αλ Φιτρ και το τέλος του Ραμαζανιού, ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Μουχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλαχ, γνωστός για τη μετριοπάθεια και τις καλές σχέσεις του με τα άλλα ισλαμικά δόγματα, αλλά και τις άλλες θρησκείες, προειδοποίησε ότι «αν υλοποιηθούν οι απειλές του Τσένεϊ για στρατιωτική επίθεση κατά στόχων στο Ιράν, θα προκληθεί τεράστια καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή και τους λαούς της, χωρίς να ικανοποιηθούν οι αμερικανικοί στόχοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ