Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χανίγια προς Αμπάς: «Να μη γίνουν υποχωρήσεις στη σύνοδο»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Να μην πέσει στην παγίδα και δεχτεί να κάνει παραχωρήσεις στα μείζονα ζητήματα για το παλαιστινιακό θέμα» κατά τη διάρκεια της διεθνούς συνόδου που οργανώνουν οι ΗΠΑ, για το Νοέμβρη, κάλεσε τον Πρόεδρο Αμπάς, ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός της «Χαμάς», από την πόλη της Γάζας. Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του, με αφορμή την έναρξη της τριήμερης γιορτής Αϊντ αλ Φιτρ, που ολοκληρώνει το Ραμαζάνι, ο Ισμαήλ Χανίγια επανέλαβε τη θέση της «Χαμάς» για μη συμμετοχή στη σύνοδο, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει άλλο ένα μέσο για να πιεστούν οι Παλαιστίνιοι σε περισσότερες υποχωρήσεις» και υποστήριξε ότι «τίποτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη Χαμάς».

Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε από τη Δαμασκό και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ. Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον του Προέδρου Αμπάς εμφανιζόταν σχετικά αισιόδοξο για τη σύνοδο. Υποστήριζε ότι «έχουν μειωθεί οι διαφωνίες και οι διαφορές», ενώ διαμήνυε, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος Αμπάς είναι αποφασισμένος «να πετύχει η σύνοδος, αλλιώς θα παραιτηθεί».

Εντούτοις, τα υπάρχοντα στοιχεία δε δικαιολογούν την αισιοδοξία της παλαιστινιακής προεδρίας. Η ισραηλινή ηγεσία επιδιώκει ένα μάλλον γενικόλογο τελικό κείμενο και διαρρέει ότι τα σημαντικότερα «αγκάθια» είναι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και οι πρόσφυγες, όπου κάθε άλλο παρά έχει επιτευχθεί η οποιαδήποτε πρόοδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ