Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Περιφερειακή συνεργασία και εμπόδια στην ανθρωπιστική ανταλλαγή

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Θεμέλια» για τον αγωγό φυσικού αερίου «Transocenico», που στόχο έχει τη σύνδεση των χωρών της δυτικής Νοτίου Αμερικής, έβαλαν χτες οι πρόεδροι του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε και της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στη συνάντηση που είχαν στην πόλη Γκουαχίρα, στην κολομβιανή πλευρά των συνόρων Κολομβίας - Βενεζουέλας.

Ο αγωγός «Transocenico» θα ξεκινά από το Περού, θα συνδέει τη Βολιβία, θα διαπερνά το Εκουαδόρ και την Κολομβία και θα καταλήγει στη λίμνη Μαρακαϊμπο στη Βενεζουέλα και θα συμβάλει τα μάλα στην περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, επιβεβαίωσαν οι τρεις πρόεδροι, ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας.

Εντούτοις, στο περιθώριο της συνάντησης των τριών, το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό της ανθρωπιστικής ανταλλαγής των 45 περίπου αιχμαλώτων που κρατούν οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) με 500 αντάρτες που βρίσκονται στις κρατικές φυλακές, αλλά και στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα έχει εκφράσει δημόσια την απόλυτη στήριξή του στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου Τσάβες. Προσπάθεια που ξεκίνησε μετά την επίσημη έκκληση του αντιδραστικού προέδρου Ουρίμπε, ο οποίος θέτει συνεχώς εμπόδια ώστε να μην επιτευχθεί... γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση κυρίως στη Γαλλία, μετά το έντονο ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, λόγω της κρατούμενης των ανταρτών Γαλλοκολομβιανής Ινγκριντ Μπετανκούρ, που ήταν υποψήφια πρόεδρος το 2002.

Πάντως, ο Ουρίμπε, ο καλύτερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην περιοχή, αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα εσωτερικώς από ό,τι διεθνώς. Ο Ουρίμπε διέταξε «πλήρη έρευνα» για τις κατηγορίες του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι διέταξε ακροδεξιό παραστρατιωτικό να δολοφονήσει άλλο στέλεχος των παραστρατιωτικών που τον ενέπλεκε κατά την κατάθεσή του στις εισαγγελικές αρχές με τα τάγματα θανάτου. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Σαντοφίνιο καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκισης για τη διαταγή του προς ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς να δολοφονήσουν το 1989 τον υποψήφιο για την προεδρία Λουίς Κάρλος Γκαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ