ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
Μην ξεχνάς ποτέ ποιος είναι ο αντίπαλος

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Το μόνο πραγματικό δεδομένο στην υπόθεση Κοινωνική Ασφάλιση είναι το ταμείο. Κι αυτό το ταμείο έχει έναν και μοναδικό χρηματοδότη: την εργατική τάξη. Αυτή καταθέτει τον οβολό της ως εργατική εισφορά. Από αυτήν προέρχεται η ονομαζόμενη εργοδοτική εισφορά (είναι κλεμμένη υπεραξία). Από αυτήν προέρχεται και η συμμετοχή του κράτους (οι εργάτες είναι που πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους, μέρος των οποίων πρέπει να επιστραφεί ως κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν επιστρέφεται).

Εξαφανίζοντας αυτήν την πραγματικότητα κάθε αγύρτης μπορεί να παριστάνει ως και τον επαναστάτη!

Ετσι προκύπτει το «βαστάτε τούρκοι τ' άρματα» όταν το ΠΑΣΟΚ, συνυπεύθυνο με τη ΝΔ για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων, τολμά να εμφανίζεται μέσα από τα αστικά ΜΜΕ ως υπερασπιστής της Ασφάλισης, ενώ ανήκει στο συνεργείο κατεδάφισης.

Σ' αυτή την πρόκληση δεν είναι μόνοι: Ηδη άρχισαν οι εποικοδομητικές προτάσεις του ευρύτερου «σοσιαλιστικού χώρου». Αυτοί που αρνούνται στην εργατική τάξη το δικαίωμα να διεκδικήσει όλα τα κλεμμένα - δηλαδή όλο το αρπαγμένο από τα Ταμεία χρήμα από το '50 και μετά - έρχονται τώρα να προτείνουν να βρούμε - λέει - «νέους πόρους». Ασφαλώς και δεν εννοούν «νέους πόρους» την ασφάλιση των αλλοδαπών εργατών, γιατί αυτοί δεν είναι «νέος πόρος», είναι - πρέπει να είναι - αυτονόητη η ασφάλισή τους, όπως αυτονόητη πρέπει να είναι και η πληρωμή τους με κανονικότατα μεροκάματα.

Αυτός ο όρος - οι «νέοι πόροι» - όποτε έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα παραπέμπει σε τζόγο με το χρήμα των Ταμείων ώστε να αυξηθεί. Και μέχρι τώρα καταγράφει μόνο ζημιές αυτή η ιστορία.

Τι κρύβει αυτή η πρόταση; Οτι και χτες και σήμερα ένας είναι ο ληστής των Ταμείων. Τι εμπόδιο βάζει αυτή η πρόταση; Σπρώχνει την εργατική τάξη, αντί να διεκδικεί από το κεφάλαιο όσα της ανήκουν, να ψάχνει, να βρει, δήθεν, νέους πόρους. Κολοκύθια τούμπανα, δηλαδή. Ο τζόγος δεν είναι νέος πόρος. Είναι ένας ακόμα τρόπος να κερδίζει το κεφάλαιο και από τα αποθεματικά των Ταμείων.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι να απορείς που πανηγυρίζουν οι έντυπες ναυαρχίδες της αστικής τάξης για τη συνετή στάση της ΓΣΕΕ που αποφάσισε να συμμετάσχει στο διάλογο, αφού αυτός θα γίνει στο ναό της δημοκρατίας!

Αυτή η συνετή στάση φέρνει ήδη αποτελέσματα στη γειτονική Ιταλία: Και αύξηση του χρόνου για συνταξιοδότηση και πάγωμα μισθών, γιατί - λέει - έχει πρόβλημα η αριστερή κυβέρνηση. Ενα παραδοσιακό πρόβλημα (το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου), στο οποίο η σοσιαλδημοκρατία δίνει μια παραδοσιακή λύση (μέσα από τα ελεγχόμενα από αυτήν συνδικάτα περνάει απόφαση συναίνεσης σε καραμπινάτες αντεργατικές επιλογές).

Κι εκεί κι εδώ, αυτό που πρέπει να αποφεύγουν οι εργάτες είναι ένα: τους εργατοπατέρες. Κι εκεί κι εδώ, από την ίδια σχολή είναι βγαλμένοι. Και εκεί κι εδώ, η διέξοδος βρίσκεται μόνο στην οργάνωση από τα κάτω των εργατών σε καθαρή ταξική βάση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

ΒΑΣΤΑΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ Τ' ΑΡΜΑΤΑ: «Κατά του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης έστρεψαν τα σπαθιά τους χθες οι Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης για το ασφαλιστικό και τα τρέχοντα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: «Ο Αλ. Καλύβης υποστήριξε ότι το σημαντικότερο ζήτημα που θα δώσει ζωή στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα είναι η δημιουργία ενός νέου αποθεματικού, ικανού να χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις, με αναζήτηση νέων πρόσθετων πόρων εκτός αυτών που παρανόμως δεν αποδίδονται από το κράτος και τους εργοδότες» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ).

ΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ: «Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστές επιδεικνύουν ωριμότητα. Εκαναν το σωστό βήμα, δεν παρασύρθηκαν από τις Σειρήνες του δογματισμού και την ευκολία της στείρας άρνησης» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ: «Η απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να προσέλθει στο διάλογο για το ασφαλιστικό με συγκεκριμένες προτάσεις και κλιμακωτά ενώπιον των επιτροπών της Βουλής αξίζει να επαινεθεί (...) Είναι κοινός τόπος πλέον ότι το ασφαλιστικό σύστημα νοσεί (...) Οι λύσεις απαιτούν διάλογο, συνεννόηση, συνθέσεις (...) Οι άλλες συμπεριφορές, η "ανυπακοή" και οι καταγγελίες κατά του διαλόγου, υπηρετούν μόνο τον ναρκισσισμό των ανευθύνων» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΜΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και υπέρ της άμεσης εξυγίανσης του ασφαλιστικού. Με άλλα λόγια, αν θέλουμε τη συμπαράσταση και την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα πρέπει να σοβαρευτούμε άμεσα» (ο Γ. Κουβαράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κέρδη για τις βιομηχανίες ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ για το λαό

Η ΧΩΡΑ: Καθιερώνεται μισθός 860 ευρώ στον ανθυπολοχαγό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ 11,5% θα πάρουν οι αξιωματικοί ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας

ΕΘΝΟΣ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για το Ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θετική απόφαση ΓΣΕΕ για διάλογο

Η ΑΥΓΗ: Ναρκοθετημένος διάλογος για το ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανατροπές στις τιμές των ακινήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΤΑΡΣΙΑ μήνυμα στο Μαξίμου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φουντώνει η μάχη των μνηστήρων του θρόνου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΚΑΛΟΠ ΜΑΪΜΟΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κέρδη 17% σε δύο μήνες, φθινοπωρινό ράλι στο Χρηματιστήριο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στις τράπεζες

ΤΑ ΝΕΑ: Χάπι ασπίδα για ασθενείς και υγιείς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς ιδιωτικά πανεπιστήμια απ' το παράθυρο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παράδειγμα προς αποφυγή

«Τα συνδικάτα παραιτήθηκαν από το να απαιτήσουν την άμεση κατάργηση του νόμου "ελαστικοποίησης" της εργασίας (...) Παρόλο που προβλεπόταν ρητώς στο προεκλογικό πρόγραμμα του Πρόντι. Επίσης οδυνηρές ήταν και οι υπαναχωρήσεις στο μισθολογικό (...) Στις συνελεύσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα στα εργοστάσια της FIAT οι συνδικαλιστές ηγέτες αμφισβητήθηκαν ανοιχτά και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και μικροεπεισόδια. Και πράγματι στα εργοστάσια της FIAT φαίνεται να υπερισχύουν τα "όχι" στη συμφωνία. Εντούτοις, το ποσοστό υπέρ του "ναι" σε όλη την Ιταλία ήταν εντυπωσιακό (...) Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι κατανόησαν τις δυσκολίες της κυβέρνησης κι ενέκριναν, καταπίνοντας την πικρία, τον συμβιβασμό» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

«Οικολογία» μπούμερανγκ

«Φαύλο κύκλο δημιουργεί η παραγωγή βιοκαυσίμων αφού προκαλεί έκρηξη στις τιμές των τροφίμων εις βάρος των φτωχών του πλανήτη και επιπλέον οι καλλιέργειες που απαιτούνται για την παραγωγή τους αναμένεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στη λειψυδρία που απειλεί ήδη πολλές περιοχές του πλανήτη» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«Επικίνδυνα πολιτικά μονοπάτια»

«Υπάρχει μέλλον στην τέχνη του παραμυθά; Υπάρχει, αν και όσοι επιθυμούν να μετατρέψουν τα παιδιά μας σε πιόνια και ρομπότ πολύ θα ήθελαν να καταργήσουν τα παραμύθια. Στην Αμερική επί Μακάρθι, για παράδειγμα, είχε απαγορευτεί "ο μάγος του Οζ", με το σκεπτικό ότι η ουτοπική χώρα του Οζ μπορεί να άνοιγε την όρεξη των παιδιών για πραγματικές ουτοπίες και να τα οδηγούσε σε επικίνδυνα πολιτικά μονοπάτια» (ο Ευγένιος Τριβιζάς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ