ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Επιτροπές Αγώνα σε Αρκαδία και Λακωνία

Στο κενό έπεσε προσπάθεια αλλοίωσης του αγωνιστικού πλαισίου στη σύσκεψη που έγινε στη Μεγαλόπολη

Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και το διεκδικητικό πλαίσιο αποφασίστηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη στη Μεγαλόπολη (φωτ.)
Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και το διεκδικητικό πλαίσιο αποφασίστηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη στη Μεγαλόπολη (φωτ.)

Συγκροτήθηκαν οι Επιτροπές Αγώνα σε Λακωνία και Αρκαδία, χτες και προχτές αντίστοιχα, με τη συμμετοχή μικρομεσαίων αγροτών, εργατών και μαζικών φορέων για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα των πυροπλήκτων.

Στην Αρκαδία, την πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού το Συνδικάτο Οικοδόμων Αρκαδίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης, Δημητσάνας και Τροπαίων. Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιάννης Φράγκος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, τόνισε πως «η Επιτροπή Αγώνα θα διεκδικήσει την αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού και του φυσικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών του νομού για την εξασφάλιση της συνέχειας της ζωής και της παραγωγής».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων και κάτοικοι. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Προσπάθεια αλλοίωσης του αγωνιστικού πλαισίου

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η προσπάθεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσουν το πλαίσιο που κατάρτιζε η Επιτροπή και η επιμονή τους να συμμετάσχουν πρασινογάλαζοι δήμαρχοι της περιοχής, οι οποίοι φέρουν μερίδιο ευθύνης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, έπεσε στο κενό. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης και ένας δημοτικός σύμβουλος της Μεγαλόπολης υποστήριξαν ότι θα πρέπει το πλαίσιο πάλης της Επιτροπής να εξεταστεί από την αρχή. Κι αυτό όταν ήδη έχει διαμορφωθεί, μέσα από περιοδείες και συζητήσεις με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, μέσα από συγκεκριμένη καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή και βάζει συγκεκριμένα αιτήματα διεκδίκησης και στόχους πάλης.

Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε άμεσα να διεκδικηθούν:

  • Ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, υποδομές (στάβλοι - αποθήκες).
  • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσων μένουν στα κοντέινερ, μέτρα για το χειμώνα που έρχεται (διαμονή τα βράδια του χειμώνα σε ξενοδοχεία στη Μεγαλόπολη κλπ.).
  • Μέτρα στήριξης των μαθητών και της νεολαίας.
  • Μέτρα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά γιατί με τους ρυθμούς που γίνονται είναι σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε πιο πολλά θύματα και καταστροφές το επόμενο διάστημα.
  • Να σταματήσει τώρα το πλιάτσικο, η ρουσφετολογία και ο εκμαυλισμός συνειδήσεων που γίνεται στα αποκαΐδια.

Στην επιτροπή συμμετέχουν οι:

Παναγιώτης Αλεξόπουλος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αρκαδίας, Βαγγέλης Γούργαρης, επικεφαλής της ΝΑΣ Αρκαδίας, Κώστας Παγανός, επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Μεγαλόπολης, Δημήτρης Ζώγας, κτηνοτρόφος από Χιράδες, Ηλίας Σταθουλόπουλος, από Καμαρίτσα, Γιάννης Φράγκος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης - Τροπαίων - Δημητσάνας, Αριστομένης Γεωργανάς, από Χιράδες, Δημήτρης Κολοβός, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αρκαδίας, Θεόδωρος Ρούνης, στέλεχος της ΠΑΣΥ, Δημήτρης Σμυρνής, από το Λεοντάρι Φαλαισίας, Μιχάλης Σταθουλόπουλος, από Καμαρίτσα, Φωτεινή Φράγκου, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Αρκαδίας, Παναγιώτης Νικολόπουλος, μέλος της Γραμματείας Αρκαδίας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, αποφασίστηκε την Πέμπτη 25 Οκτώβρη να συμμετάσχουν σε κοινό συλλαλητήριο με τις Επιτροπές Αγώνα της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, μπροστά από την έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ανησυχία για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Την ανησυχία των πυρόπληκτων της Ηλείας έχει προκαλέσει η σχολαστικότητα με την οποία η ΔΕΗ τους ζητά να προσκομίσουν μια σειρά χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές προκειμένου να μην πληρώσουν το λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος!

Μεταξύ άλλων, ζητείται και η προσκόμιση της απόδειξης του περίφημου τριχίλιαρου από τις τράπεζες, την οποία όμως πολλοί από τους πυρόπληκτους, ιδιαίτερα αυτοί που είναι και μεγάλης ηλικίας, δεν την έχουν κρατήσει. Ωστόσο, το βασικό ζήτημα σε σχέση με την πολιτική της ΔΕΗ παραμένει το γεγονός ότι οι κάτοικοι των οποίων έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους και μένουν σε λυόμενα αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά τη ΔΕΗ ΑΕ, μέχρι και 300 ευρώ, προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο για την παροχή ρεύματος.

Η Επιτροπή Αγώνα Ηλείας ζητά η σύνδεση παροχής ρεύματος να είναι δωρεάν, να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους τα έχουν δώσει για τη σύνδεση με το δίκτυο και το τιμολόγιό τους να έχει έκπτωση 50%.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Συντονίζει τον αγώνα για καθαρό και δωρεάν νερό

Μαζική η συγκέντρωση στην Αυλίδα το περασμένο Σάββατο

Η ανάγκη συντονισμού του αγώνα των κατοίκων της ευρύτερης παρα-Ασώπειας περιοχής, ήταν το κεντρικό στοιχείο από τη συγκέντρωση - συζήτηση που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή Αγώνα, στην Αυλίδα. Αίτημα και απαίτηση της συγκέντρωσης, ήταν να λυθεί άμεσα και προς όφελος του λαού το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό που αφορά τη ζωή χιλιάδων κατοίκων, με την παροχή «καθαρού και δωρεάν νερού για όλο το λαό».

Η συμμετοχή των κατοίκων και στην Αυλίδα - όπως και την προηγούμενη μέρα, στη Θήβα - ήταν μαζική. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι επιστήμονες Θανάσης Παντελόγλου και Παναγιώτης Ρωμανάς, ενώ από την Επιτροπή μίλησε ο Γιάννης Τζαβάρας.

Οι ομιλητές, επισήμαναν, πως αν δε ληφθούν συνολικά μέτρα για την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ δε λύνει οριστικά το πρόβλημα. Τόνισαν πως αυτό το πρόβλημα αφορά τόσο τους κατοίκους των περιοχών, όσο και τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες. Και το κυριότερο: Το έγκλημα αυτό γίνεται στο όνομα της αύξησης των βιομηχανικών κερδών, με τη συνενοχή και κάλυψη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αλλά και των διοικήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι στην Αυλίδα, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού στην πρώτη έρευνα για την ποσότητα του εξασθενούς χρωμίου έφτανε τα 136mg/λίτρο!!

Παρέμβαση στη συγκέντρωση, έκανε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Τόνισε πως και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν το πρόβλημα, όπως και οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. «Το ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα, γιατί είναι τέτοια η πολιτική τους», σημείωσε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, έθεσε τέσσερις βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα:

  • Την άμεση ένταξη των περιοχών στην ΕΥΔΑΠ, με καθαρό και δωρεάν νερό.
  • Να αναζητηθεί ουσιαστική λύση για τη συνολικότερη καταστροφή που έχει συντελεστεί.
  • Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι να ασκήσουν άμεση πίεση με οργανωμένη δράση και αγώνα για τον περιορισμό της ρύπανσης.
  • Την άμεση εξέταση της υγείας των κατοίκων.
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Κινητοποίηση για τη ρύπανση της ΑΓΕΤ

Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από την πορεία διαμαρτυρίας
Με σύνθημα «Να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου», διαδήλωσαν το Σάββατο το πρωί κομμουνιστές, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Νότιας Εύβοιας, μετά από κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στην περιοχή.

Πορεύτηκαν στους δρόμους του Αλιβερίου και καταδίκασαν την κυβέρνηση και την ΑΓΕΤ-LAFARGE που επιδοτείται με εκατομμύρια ευρώ - χρήματα του ελληνικού λαού - για να εφαρμόσει πρόγραμμα καύσης «εναλλακτικών καυσίμων», όπως ονομάζουν την καύση ελαστικών, τοξικών σαπουνελαίων και σκουπιδιών RDF.

Εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ, της ΔΕΗ, της ΒΙΟΜΕΚ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στις εγκληματικές πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, που έχουν στόχο την αύξηση των υπερκερδών τους και δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων.

Η κινητοποίηση «συνάντησε» τη θετική ανταπόκριση των Αλιβεριωτών, ενώ οι διαδηλωτές μοίραζαν την ενημερωτική ανακοίνωση και από τα μεγάφωνα καλούσαν τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν αποφάσεις σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, και η νομαρχιακή σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Σοφία Ντούρου.

Ο Γ. Μαρίνος δήλωσε μεταξύ άλλων, πως οι κομμουνιστές απαντούν «στην πρόκληση της πολυεθνικής LAFARGE που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει σαν καύσιμη ύλη τα σκουπίδια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων μιας επιβαρυμένης περιοχής. Ολα για το κέρδος των καπιταλιστών, αυτή είναι η ανάπτυξη που υμνούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο δικομματισμός.

Θεωρούμε τη στάση της κυβέρνησης σαν εχθρική γιατί, όπως και στην περίπτωση των μολυσμένων νερών, της μολυσμένης γης της Βοιωτίας, της Ανατ. Αττικής και της Εύβοιας στηρίζει τους βιομηχάνους εγκληματώντας κατά του λαού της περιοχής. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στον αγώνα για να μην προχωρήσει η καύση των σκουπιδιών, να ματαιωθούν τα σχέδια της LAFARGE».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ