ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Διερευνά δυνατότητες η Αθήνα

Η υπόθεση της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο των επαφών του Κώστα Καραμανλή με Μέρκελ και Σαρκοζί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα

To πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ονομασία της ΠΓΔΜ κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περιγράψει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή του στις επαφές που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις που είχε υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την ΠΓΔΜ και χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας. Δεν είναι νοητό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, είπε χαρακτηριστικά: «Τα Σκόπια δεν εκπληρώνουν τη λογική του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να διέπει μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

ΗΠΑ και ΠΓΔΜ

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητές της να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αν δε βρεθεί προηγουμένως κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η Ουάσιγκτον και τα Σκόπια αμφισβητούν το δικαίωμα αρνησικυρίας της Αθήνας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους και ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, έχουν υπογραμμίσει ότι δε θεωρούν παραγωγική στάση μια ενδεχόμενη άρνηση της Αθήνας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Η Ελλάδα βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας δε δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι από το Λονδίνο και μίλησε για ρεαλιστικές φωνές στην Ελλάδα «όπως του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ο οποίος θεωρεί το πρόβλημα τεχνητό».

Ο Α. Μιλόσοσκι επισήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές και ότι η μόνη διαφωνία σε διμερές επίπεδο είναι η «παράλογη διαμάχη» για την ονομασία, καθώς όπως είπε η Ελλάδα «μας ζητά να εγκαταλείψουμε το συνταγματικό μας όνομα» λόγω της ύπαρξης στην Ελλάδα επαρχίας με την ονομασία Μακεδονία. Η ονομασία πρόσθεσε δεν αμφισβητείται σε καμιά άλλη χώρα παρά μόνο στην Ελλάδα. Γι' αυτό, είπε, προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα συμβιβασμό σε διμερές επίπεδο, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις ευαισθησίες της.

Οταν ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ να απαντήσει γιατί η χώρα του προκαλεί την Ελλάδα με κινήσεις όπως η μετονομασία του αεροδρομίου τους σε «Μέγας Αλέξανδρος», υποστήριξε ότι το μέγεθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπερβαίνει τα σύνορα και συνεπώς οποιοδήποτε κράτος μπορεί να μοιραστεί την κληρονομιά του. Η Ελλάδα, είπε, ακολουθεί μια αποκλειστική προσέγγιση της ιστορίας. Για το θέμα των ιστορικών ευαισθησιών, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι για κάθε πλευρά είναι διαφορετικές, για την Ελλάδα είναι πολιτικό ζήτημα και ζήτημα διάσωσης των προσχημάτων, ενώ για τη χώρα του είναι ζήτημα εθνικής ενότητας. Επισήμανε επίσης ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην ΠΓΔΜ ανθεί, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη, δεν ασχολείται με το θέμα της ονομασίας και τόνισε ότι επί 16 χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στα σύνορα των δύο χωρών.

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ»
Πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα η απάντηση της κυβέρνησης

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για τη ματαίωση, φέτος το Σεπτέμβρη, της διακλαδικής στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων», η απάντηση που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κωνσταντίνος Τασούλας, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Ιδίως από τη στιγμή που - όπως επισήμανε στην Ερώτησή της η Λ. Κανέλλη - η ματαίωση φέρεται να αφορά στην πρόθεση, τα ελληνικά αεροσκάφη «να μην εμπλέκονται με τα τουρκικά ακόμη και σε παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και τη με νατοϊκή ανοχή επέκταση του πεδίου γυμνασίων των Τούρκων σε νησιά του Αιγαίου, όπως η Χίος».

Ο Κ. Τασούλας υποστήριξε ότι «η άσκηση αυτή δε ματαιώθηκε, αλλά με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων μετακινήθηκε χρονικά για το επόμενο έτος, που ούτως ή άλλως δε θα γινόταν το επόμενο έτος. Αρα αυτό που δε γίνεται τώρα, θα γίνει το 2008 και το 2009». Παράλληλα είπε ότι στην άσκηση - που θα ξεκινούσε στις 15 Σεπτέμβρη - εμπλέκονται και πολιτικές υπηρεσίες όπως αυτές του υπουργείου Εσωτερικών και ότι «δεν μπορούσε να το ήξερε ο στρατός, ότι θα συνέπιπτε με τις εκλογές». Τέλος δήλωσε ότι «η διαδικασία της αναγνωρίσεως πρώτα, της αναχαιτίσεως και της τυχόν εμπλοκής προβλέπεται από θεσμικά κείμενα, από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που την τελευταία φορά επικαιροποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2004».

Κάθε άλλο παρά απαντώνται τα ερωτήματα σχετικά με την άσκηση, επισήμανε, ανταπαντώντας, η Λιάνα Κανέλλη, «διότι μία άσκηση που έχει μία εξαιρετική μοναδικότητα, διεξάγεται στον ελληνικό χώρο και είναι γιγάντια, όπως ομολογήσατε, σημαίνει ότι τα δύο χρόνια είναι το μίνιμουμ για να οργανωθεί η άσκηση, για να συμμετέχει και ο πολιτικός οργανωτικός σχηματισμός της χώρας, οι νομαρχίες, τα υπουργεία, το Μαξίμου, τα κέντρα κρίσεως στο Υπουργείο, οτιδήποτε χρειαστεί. Γι' αυτό και γίνεται με πραγματικές δυνάμεις. Δεν είναι σαν τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, που είναι τα Α.Σ., Ανευ Στρατευμάτων. Και έρχεστε και μου λέτε ως επιχείρημα ότι τη ματαιώσατε για τις εκλογές;»... Πρόσθεσε ότι η άσκηση γίνεται «στις 15 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως εκλογών» επειδή «έχετε τερματισμό του μορατόριουμ που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Μην κοροϊδευόμαστε. Γι' αυτό την προγραμματίζετε πάντοτε τέλη Σεπτεμβρίου, όταν τελειώνει το μορατόριουμ της θερινής εποχής».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρόταση οκτώ σημείων από τον Κύπριο Πρόεδρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Πρόταση οκτώ Σημείων», για το Κυπριακό κατέθεσε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο όπως υποστήριξε, την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιούλη.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, τα οκτώ σημεία περιλαμβάνουν «συνάντηση εντός δύο εβδομάδων, του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα σηματοδοτήσει τη λειτουργία των ομάδων εργασίας. Εντός τριών εβδομάδων από τη λειτουργία των ομάδων εργασίας, να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τα σημαντικά θέματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους θεμάτων, που ήδη αντηλλάγησαν. Ως σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Οι δύο ηγέτες να συναντώνται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες ή και στη βάση της προόδου που θα επιτελείται. Δημιουργία κοινωνικού φόρουμ διαλόγου από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Διάνοιξη οδού Λήδρας και οδοφράγματος Λιμνίτη, καθώς και υιοθέτηση άλλων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών που ήδη υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη ή και άλλων. Εφαρμογή άμεσων μέτρων στη βάση της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους και οι δύο ηγέτες να συναντήσουν εντός δέκα ημερών τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στις εργασίες της».

Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει μάλλον αρνητική στάση έναντι της πρότασης Παπαδόπουλου, καθώς, μιλώντας σε εφημερίδες του ψευδοκράτους, έκανε λόγο για περιττολογίες, οι οποίες έγιναν για να επισκιάσουν τις δικές του προτάσεις. Σύμφωνα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, δεν «υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για να συζητηθεί στα σοβαρά»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ