ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Δεν πάει άλλο με αυτό το σχολείο»

Με τη συγκρότηση συντονιστικών σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, πολύμορφα οι μαθητές οργανώνουν τον αγώνα τους. Στην Αθήνα, σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων βρίσκονται πολλά σχολεία, ενώ άλλα κινητοποιούνται πολύμορφα για ζητήματα που αφορούν κυρίως τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία, εκπαιδευτικούς. Την Κυριακή 4 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στη Θεσσαλονίκη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 12.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ηδη, απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν πάρει το 17ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, το 7ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 2ο ΕΛ Καλαμαριάς και το Αθλητικό Λύκειο Καλαμαριάς. Στην Πάτρα, σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Νοέμβρη προσανατολίζεται το συντονιστικό σχολείων της πόλης.

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι διαπιστώσεις - εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά:

«Δεν πάει άλλο με αυτό το σχολείο», σημειώνει το ΣΑΣΠ. «Δεν έχουμε βιβλία, καθηγητές, προαύλια, κτίρια, ελεύθερο χρόνο, ουσιαστική μόρφωση, αθλητισμό, πολιτισμό, ιδιαίτερα όσοι πηγαίνουμε στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ... Εχουμε πανάκριβα δίδακτρα για τα φροντιστήρια, τρέξιμο, άγχος για τις εξετάσεις, ψέματα στα βιβλία μας, επιχειρηματίες στα σχολεία μας, αυταρχισμό... Απαιτούμε: δωρεάν σχολείο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Δε θα περάσει το σχολείο που μας ετοιμάζουν. Είναι αποφασισμένοι να περάσουν τα μέτρα τους με κάθε τρόπο. Να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα. Θα καταργήσουν ό,τι τους εμποδίζει. Το άρθρο 16 που λέει ότι η Παιδεία είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους. Το άρθρο 102 που λέει ότι οι δήμοι δεν μπορούν να έχουν αρμοδιότητες για τα ζητήματα της Παιδείας. Θα φέρουν καινούριους νόμους.

Με το Νόμο "Καποδίστριας Β" του υπουργείου Εσωτερικών σχεδιάζουν να "αποκεντρώσουν" τα σχολεία μας, να τα περάσουν στους δήμους. Δηλαδή:

-- Θα πληρώνουμε ακόμα πιο πολλά από την τσέπη μας. Τα σχολεία μας θα πρέπει να βρίσκουν "μόνα τους" λεφτά.

-- Τα σχολεία μας θα χωριστούν σε σχολεία ελίτ για τους λίγους και σχολεία ερείπια για τους πολλούς. Τα σχολεία που δε θα έχουν λεφτά θα "κόβουν" μαθήματα, θα "κλείνουν" σαν τις επιχειρήσεις.

Απαιτούμε: Ενα σχολείο ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18», σημειώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

«Στο σχολείο μας είμαστε μαθητές, όχι πελάτες σε εμπόριο γνώσης!! Λέμε όχι:

  • Στο νόμο για τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ. Πολλοί τύποι σχολείων σημαίνει μαθητές πολλών ταχυτήτων. Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές "μεταλυκειακές" σχολές.
  • Στο νόμο που κάνει τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ. Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.
  • Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας και στον ατομικό φάκελο του μαθητή που προβλέπεται από το περσινό "πόρισμα των σοφών". Στους Εσωτερικούς Κανονισμούς που θέλουν να μας επιβάλουν για να μην αγωνιζόμαστε, να μην αποφασίζουμε, να είμαστε πειθαρχημένοι στα μέτρα τους!

Δε θα περάσουν τα ψέματα που βάζουν στα βιβλία μας!», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Συγκέντρωση την Πέμπτη στην πλατεία Κοραή και αγωνιστική παρέμβαση μπροστά στην 28η Οκτώβρη ανακοίνωσε το Συντονιστικό Μαθητών Πειραιά

Από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού των μαθητών του Πειραιά
Από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού των μαθητών του Πειραιά
Με κύριο χαρακτηριστικό τη μαζική συμμετοχή μαθητών, τον διάλογο για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία, τις σημερινές ελλείψεις καθηγητών και διδακτικών βιβλίων, τη συζήτηση για τις επερχόμενες συνέπειες από την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» με το πέρασμα των σχολείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε την Κυριακή το απόγευμα στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Μαθητών Πειραιά.

Μπροστά σε όσα βιώνουν και στα χειρότερα που έρχονται, οι μαθητές αποφάσισαν να αντισταθούν δυναμικά διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία και αύξηση των δαπανών.

Πρώτος σταθμός των κινητοποιήσεων η ερχόμενη Πέμπτη. Στις 11π.μ. θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοραή και θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Νομαρχία. Ηδη από χτες πάρθηκαν αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Το Σάββατο 27 Οκτώβρη, σαν απάντηση στην προσπάθεια μέσα από τα σχολικά βιβλία να παραποιηθεί η ιστορία, οι μαθητές θα επισκεφτούν μαζί με αντιστασιακούς σημεία που οι αντάρτες έδωσαν μάχες στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Οι μαθητές Περάματος, Δραπετσώνας Κερατσινίου θα επισκεφτούν την Ηλεκτρική. Του Κορυδαλλού, της Κοκκινιάς και του Ρέντη τη Μάνδρα του Μπλόκου και του Πειραιά το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου.

Στις 9 Νοέμβρη προγραμματίζεται συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10π.μ. και μετά μάζεμα του Συντονιστικού. Οι μαθητές αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν την έκδοση της εφημερίδας του Συντονιστικού και από 5-8 Νοέμβρη να πραγματοποιήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη 15μελών Συμβουλίων.

Στη σύσκεψη χαιρέτισαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά ο Ηλίας Πατίδης και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά ο αντιπρόεδρος Γιώργος Φλουτσάκος. Και οι δύο επισήμαναν τις συνέπειες που θα έχουν οι αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία και κάλεσαν τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην υλοποιηθούν τα αντιδραστικά σχέδια.

ΛΑΡΙΣΑ
Μαζική συμμετοχή κόντρα και στην ανοιχτή τρομοκρατία

Μαζικές διαστάσεις λαμβάνει ο αγώνας των μαθητών στη Λάρισα, καθώς, καθημερινά, νέα σχολεία μπαίνουν στην πάλη. Χτες, προστέθηκαν άλλα τρία, φτάνοντας σε 59 τον συνολικό αριθμό των σχολείων του νομού που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Μια κινητοποίηση που ξεκινάει από τη «βάση» - οι αποφάσεις συμμετοχής παίρνονται σε Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία - συντονίζεται από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ), εκδηλώνεται με διάφορες μορφές - αποχές από τα μαθήματα, πορείες στους δρόμους, καταλήψεις κ.ά. - και στο στόχαστρό της έχει την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται.

Το ΣΑΣΛ, που έδωσε συνέντευξη Τύπου, το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν τον πολύμορφο αγώνα τους και τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συμπαραταχτούν μαζί τους, τονίζοντας: «Συνεχίζουμε δυναμικά, για το σχολείο των αναγκών μας... κρατάμε την ουσία και ονειρευόμαστε».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τη συντονισμένη επίθεση κατά του μαθητικού κινήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη συκοφάντηση του περιεχομένου και των μορφών της πάλης, την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων μαθητών και το σταμάτημα των κινητοποιήσεων.

«Οι μαθητές δεν αγωνίζονται χωρίς λόγο και αφορμή», σημειώνει το ΣΑΣΛ και απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι «άλλα αιτήματα προβάλλουν οι μαθητές κι άλλα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων» - αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συγχύσεις και να προκληθούν αντιπαραθέσεις - υπογραμμίζει ότι το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού «πατάει» σε αποφάσεις εκλεγμένων και Γενικών Συνελεύσεων κι αυτά που γράφονται κι ακούγονται εξυπηρετούν τη διάσπαση του μαθητικού κινήματος.

Το ΣΑΣΛ καταγγέλλει τη συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία του νομού και αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά και ονόματα:

  • Η διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου, κυρία Ντούρου, αφού απέβαλε 7 μαθητές, στη συνέχεια απαγόρευσε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, ενώ στο χώρο του σχολείου ασφαλίτες πήραν τα στοιχεία μαθητών.
  • Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κ. Κουβαράς, δεν έδινε άδεια να γίνει η Γενική Συνέλευση, απειλούσε με αποβολές και απαγόρευσε στους μαθητές να πάνε στο συλλαλητήριο.
  • Οι υποδιευθυντές του 1ου Λυκείου, κ. Σαλαμάνης και κυρία Μανωλά, επιδίδονται σε λεκτικές επιθέσεις και σε «καψώνια» κατά των μαθητών που θέλουν να αγωνιστούν. Απαγόρευσαν σε μαθητή να μοιράσει το φυλλάδιο του ΣΑΣΛ και προχώρησαν σε απειλές τύπου «θα σε λιώσω», «δε θα σας πάμε εκδρομή» κ.ά. Οι πόρτες του σχολείου κολλήθηκαν με ηλεκτροσυγκόλληση (!), ενώ στο χώρο κατέφθασε περιπολικό της Αστυνομίας με αναμμένο το φάρο και δυο ένστολοι πήραν τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των σπιτιών από μαθητές, απειλώντας τους ότι θα τους πάνε στο Τμήμα.
  • Στο 1ο και στο 15ο Γυμνάσιο και στο 7ο ΕΠΑΛ ακούστηκαν απειλές πως «θα 'ρθει ο εισαγγελέας» κι ανάλογα τρομοκρατικά κρούσματα είχαμε στο 4ο Γυμνάσιο, στο 6ο Λύκειο, στο 4ο ΕΠΑΛ κ.α.
ΜΥΡΙΝΑ ΛΗΜΝΟΥ
Μπασκίνες σε ρόλο παιδονόμου

Οι εργαζόμενοι προστατεύουν μαθήτρια από την αστυνομική βία κατά τη χτεσινή κινητοποίηση των Μαθητών στη Μύρινα
Οι εργαζόμενοι προστατεύουν μαθήτρια από την αστυνομική βία κατά τη χτεσινή κινητοποίηση των Μαθητών στη Μύρινα

Με όρους «μπασκίνα» επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν κινητοποίηση μαθητών χτες στη Μύρινα της Λήμνου, αστυνομικοί που προσπάθησαν να συλλάβουν μαθήτρια που συμμετείχε σε κινητοποίηση του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ της Μύρινας. Εκείνη την ώρα οι μαθητές διαδήλωναν στο λιμάνι της Μύρινας έξω από το δημαρχείο και ετοιμάζονταν να συναντηθούν με το δήμαρχο για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Οι αστυνομικοί απομόνωσαν από τη διαδήλωση μια μαθήτρια και προσπάθησαν να τη συλλάβουν με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής». Η απόπειρά τους ξεσήκωσε τους μαθητές και τελικά οι αστυνομικοί κάτω και από την αποφασιστική παρέμβαση του εργαζομένων του δήμου και του γραμματέα του σωματείου εργαζομένων και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Καραγεώργη Μανώλη, αναγκάστηκαν να την αφήσουν, απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα συλλάβουν τον συνδικαλιστή!!! Το γεγονός καταγγέλθηκε από τους μαζικούς φορείς του νησιού και από το δήμαρχο της Μύρινας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ