ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία

Απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους

Αγωνιστικά διεκδίκησαν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας, που χτες πραγματοποίησαν μια μαχητική κινητοποίηση στην Εδεσσα, καταλαμβάνοντας και τη Νομαρχία. Μετά τη συγκέντρωση οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέλαβαν τη Νομαρχία, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οπως ανέφεραν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Νομού Πέλλας, διεκδικούν άμεση επιδότηση των ζωοτροφών στο ύψος του 50% των σημερινών τιμών, καθώς και εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας, με βάση το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.

«Με κατάρρευση απειλούνται τα νοικοκυριά μας εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων, αλλά και τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα, χαμηλότερες ακόμη και από τις περσινές», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστάκης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής. «Σήμερα, συνέχισε, οι κτηνοτρόφοι του νομού μας, με τη μαζική τους παρουσία σ' αυτή την κινητοποίηση, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, αφού άλλος δρόμος δεν υπάρχει για διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Μέχρι να πάρουμε από την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία τη διαβεβαίωση ότι θα ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματά μας και γραπτά να δεσμευτούν για ικανοποίηση των αιτημάτων, θα συνεχίζουμε την κατάληψη και τον αγώνα μας. Το λέμε ξεκάθαρα: Αν δεν αλλάξει η πολιτική αυτή, οι 2.000 περίπου κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας οδηγούνται στη χρεοκοπία».

Συμπαράσταση στον αγώνα των κτηνοτρόφων εξέφρασαν φορείς του νομού και εκπρόσωποι της ΤΑ, όπως οι Δήμοι Αριδαίας, Κύρρου κ.ά.

Στον Εβρο

Οι κτηνοτρόφοι του βόρειου Εβρου, μετά από σύσκεψη, αποφάσισαν να ιδρύσουν σύλλογο και να διεκδικήσουν οργανωμένα και συντονισμένα τα δίκαια αιτήματά τους. Ο σύλλογός τους θα είναι μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ». Ως άμεσα αιτήματα προτάσσουν προς διεκδίκηση τα εξής:

  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Τιμές εγγυημένες για το γάλα 1,15 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 0,70 για το γίδινο.
  • Να αναγνωρίζονται από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιώνονται κανονικά οι επιπτώσεις στην παραγωγή όλων των ασθενειών.
  • Στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιτάχυνση της ενεργειακής πολιτικής

«Επιτάχυνση» είναι η λέξη - κλειδί της χτεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε για θέματα Ενέργειας. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν η πορεία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το θέμα των εγκαινίων του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, η πορεία των άλλων αγωγών σύνδεσης με την Ιταλία και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύντομα, αναμένονται και οι επόμενες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, ώστε οι ιδιώτες να μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν απερίσπαστοι και εγγυημένα. Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, χρειάζεται να «επιταχυνθούν» και να αντιμετωπιστούν με «μακρόπνοη σκοπιά» τα «τρέχοντα και μελλούμενα θέματα Ενέργειας» και πως υπάρχει «επείγουσα ανάγκη αξιοποίησης, όσο το δυνατόν περισσότερο» των εναλλακτικών πηγών Ενέργειας.

Σχετικά με τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού, ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένονται σε λίγες βδομάδες. Περισσότερο δύσκολα είναι τα πράγματα με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, στο φόντο των πληροφοριών για πιέσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία από τη Ρωσία, να πουλήσουν τα μερίδιά τους ή μέρος τους στο Καζακστάν και σε αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου που θα διέρχονται από τον αγωγό. Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η κυβέρνηση προωθεί νέο χωροταξικό σχεδιασμό για να διευκολύνει μεγάλες εταιρείες που σχεδιάζουν μεγάλα - και αδρά επιδοτούμενα - έργα.

Οι κυβερνητικές προθέσεις εκφράστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και σε ομιλία του χτες σε ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, όπου επισήμανε ότι είναι προφανής η σημασία για τις συμμετέχουσες χώρες στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ότι «κατοχυρώνει τη θέση - κλειδί της χώρας μας». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας με τρόπο που «θα δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για την περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων», με όρους ανταγωνισμού «απόλυτα διαφανείς και αντικειμενικούς για όλους». Μίλησε, επίσης, για την εξοικονόμηση ενέργειας ως «στοιχείο πολιτισμού», αν και η κυβέρνηση καλλιεργεί την έννοια ως στοιχείο νέων χαρατσιών στα τιμολόγια ως τιμωρία των «σπάταλων».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νοθεία και «απώλειες» στο 80% των πρατηρίων

Αποκλίσεις στην ένδειξη της βενζίνης στην αντλία και αυτής που μπαίνει πραγματικά στο ρεζερβουάρ, διαπιστώνει (για τα 8 στα 10 πρατήρια της Αττικής) έρευνα του Πολυτεχνείου, με συνέπεια κάθε χρόνο περίπου 50 εκατ. λίτρα βενζίνη να πληρώνονται αλλά να μην παραδίνονται στους καταναλωτές (!) Σύμφωνα με την έρευνα, στο 78% των μετρήσεων που έκανε το Πολυτεχνείο, διαπιστώθηκε απόκλιση από 0,5% έως 7% σε σχέση με την ένδειξη της αντλίας. Οι απώλειες αποδίδονται στο σύστημα μέτρησης, στο οποίο δείχνει ανοχή και το κράτος και προτείνεται η εφαρμογή ενός συστήματος με βάση τη μέτρηση του βάρους και όχι του όγκου της βενζίνης. Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και της περσινής έρευνας.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στο θέμα της ποιότητας των καυσίμων και την έκταση της νοθείας, καθώς διαπιστώθηκε βελτίωση σε σχέση με το 2002, αλλά επιδείνωση σε σχέση με το 2006! Αυξήθηκαν τα δείγματα, όπου το θείο ξεπερνά κατά τρεις φορές και ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο ανώτατο όριο στο πετρέλαιο κίνησης! Συνολικά, τα αντικανονικά και ακραία δείγματα νοθείας στο κίνησης διαμορφώθηκαν στο 15% από 1,5% το 2006. Σχολιάζοντας την έρευνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας δήλωσε πως γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι και οι παραβάτες στέλνονται στον εισαγγελέα...

Από 1η Νοέμβρη τα τέλη

Τσουχτερά πρόστιμα (από τα 30 ευρώ για οχήματα μέχρι 785 κ.ε. και για τα μεγαλύτερου κυβισμού το πρόστιμο φτάνει στο ύψος των τελών κυκλοφορίας) περιμένουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων που θα καθυστερήσουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2008. Η διάθεσή τους από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ ξεκινά την 1η Νοέμβρη και λήγει στις 31 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που κοινοποιήθηκε στις Εφορίες - σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής του ήδη χορηγηθέντος σήματος - οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν 30 ευρώ πρόστιμο για την ανανέωση του σήματος.

Αντίστοιχες είναι οι ποινές και στην περίπτωση που κάποιος αργοποπορήσει να δηλώσει το όχημα σε κατάσταση «ακινησίας» (πρέπει να δηλωθεί πριν από τη 1η Γενάρη του 2008). Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι κάτοχοι των οχημάτων θα αναγκαστούν να πληρώσουν το τελόσημο μαζί με τα πρόστιμα για την καθυστέρηση, καθώς δε δικαιολογείται ούτε λόγος ασθένειας, απουσίας κ.ά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Αποφάσισε να υποβαθμίσει το ρόλο της

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποφάσισε να... αναβαθμίσει το διακοσμητικό της ρόλο, με μια απόφαση που επιβεβαιώνει ότι οι λεγόμενες ανεξάρτητες «Αρχές», ιδρύθηκαν από τα κόμματα εξουσίας προκειμένου να λειτουργούν ως άλλοθι για την εδραίωση της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων. Συγκεκριμένα, χτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει τη διαδικασία επιβολής προστίμου σε βάρος της εταιρείας ECDL, θέτοντας σε εφαρμογή διάταξη του τελευταίου σχετικού νόμου, υπονομεύοντας έτσι και τη στοιχειώδη δραστηριότητα που θα μπορούσε να έχει στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής.

Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της ECDL (εκκρεμούσε επιβολή ποινής για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στον τομέα της πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής), επειδή οι ιθύνοντές της δεσμεύτηκαν να... συμμορφωθούν με τους κανόνες του «ανταγωνισμού». Αναφέρεται, ακόμη, ότι αυτό το... «νέο μέσο δράσης», όπως αποπροσανατολιστικά χαρακτηρίζεται η σχετική διάταξη, δεν ισχύει σε περιπτώσεις που αφορούν συμπράξεις για καθορισμό τιμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ