Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιτάχυνση της ενεργειακής πολιτικής

«Επιτάχυνση» είναι η λέξη - κλειδί της χτεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδρίασε για θέματα Ενέργειας. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν η πορεία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, το θέμα των εγκαινίων του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, η πορεία των άλλων αγωγών σύνδεσης με την Ιταλία και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύντομα, αναμένονται και οι επόμενες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, ώστε οι ιδιώτες να μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν απερίσπαστοι και εγγυημένα. Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, χρειάζεται να «επιταχυνθούν» και να αντιμετωπιστούν με «μακρόπνοη σκοπιά» τα «τρέχοντα και μελλούμενα θέματα Ενέργειας» και πως υπάρχει «επείγουσα ανάγκη αξιοποίησης, όσο το δυνατόν περισσότερο» των εναλλακτικών πηγών Ενέργειας.

Σχετικά με τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού, ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένονται σε λίγες βδομάδες. Περισσότερο δύσκολα είναι τα πράγματα με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, στο φόντο των πληροφοριών για πιέσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία από τη Ρωσία, να πουλήσουν τα μερίδιά τους ή μέρος τους στο Καζακστάν και σε αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου που θα διέρχονται από τον αγωγό. Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η κυβέρνηση προωθεί νέο χωροταξικό σχεδιασμό για να διευκολύνει μεγάλες εταιρείες που σχεδιάζουν μεγάλα - και αδρά επιδοτούμενα - έργα.

Οι κυβερνητικές προθέσεις εκφράστηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και σε ομιλία του χτες σε ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, όπου επισήμανε ότι είναι προφανής η σημασία για τις συμμετέχουσες χώρες στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ότι «κατοχυρώνει τη θέση - κλειδί της χώρας μας». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας με τρόπο που «θα δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για την περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων», με όρους ανταγωνισμού «απόλυτα διαφανείς και αντικειμενικούς για όλους». Μίλησε, επίσης, για την εξοικονόμηση ενέργειας ως «στοιχείο πολιτισμού», αν και η κυβέρνηση καλλιεργεί την έννοια ως στοιχείο νέων χαρατσιών στα τιμολόγια ως τιμωρία των «σπάταλων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο «μπλόκο» από τη Βουλγαρία (2010-10-27 00:00:00.0)
Με γνώμονα τα κέρδη (2009-10-20 00:00:00.0)
Θυγατρική της ΔΕΗ ο ΔΕΣΜΗΕ (2008-06-10 00:00:00.0)
Παρασκηνιακή κινητικότητα (2007-07-06 00:00:00.0)
Αγωγός κερδών και συμφερόντων (2006-09-06 00:00:00.0)
«Υψηλή προτεραιότητα» οι ...απελευθερώσεις (2005-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ