Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ
Θυγατρική της ΔΕΗ ο ΔΕΣΜΗΕ

«Ενα πολύ σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», χαρακτήρισε το υπουργείο Ανάπτυξης τη συμφωνία του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην πρόταση οκτώ κρατών - μελών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορέων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποδοχή της πρότασης σημαίνει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, στον οποίο μετέχει το ελληνικό δημόσιο με 51% και η ΔΕΗ με 49%, θα μετατραπεί σε θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, η οποία θα του μεταβιβάσει την κυριότητα του δικτύου Μεταφοράς και θα ορίζει την πλειοψηφία του ΔΣ. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ θα διορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και οι μεγαλομέτοχοί της ευνοούνται στις νέες στρατηγικές συνεργασίες που προωθεί η διοίκηση της επιχείρησης, στην προσπάθειά της να κάνει τη ΔΕΗ κερδοφόρο «δορυφόρο» των πολυεθνικών κολοσσών της ενέργειας. Γι' αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη απόφαση «θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης, στην οποία η ελληνική αγορά θα μπορέσει σταδιακά να προσαρμοστεί».

Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας συζήτησε για το λεγόμενο «τρίτο πακέτο» των νομοθετικών ρυθμίσεων για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά και τη νέα Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο θέμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στο στόχο της εξάπλωσης κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2020.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας συναντήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου με τον Ιταλό ομόλογό του C. Scajola και συζήτησαν για τον ελληνοϊταλικό αγωγό. Συμφωνήθηκε να συναντηθούν στην Αθήνα στα τέλη του Ιούνη, όπου θα συναντηθεί και η μεικτή συντονιστική επιτροπή του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας. Ο Χ. Φώλιας συναντήθηκε χτες στην Αθήνα και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της ρωσικής Βουλής S. Shishkarev, όπου συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία για την επίσπευση υλοποίησης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, και στη συνεργασία ελληνικών και ρωσικών εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ