Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ
Παρασκηνιακή κινητικότητα

Το θέμα των αγωγών απασχόλησε κυρίως τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα χτες το πρωί. Για πρώτη φορά ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν εξαιρετικά λακωνικός εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «για όλα τα θέματα ενέργειας και τα θέματα των αγωγών». Γύρω από το ζήτημα των αγωγών υπάρχει έντονη οικονομική και πολιτική κινητικότητα, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ, αλλά και πολλές «υπόγειες» διεργασίες.

Σε λίγες βδομάδες αναμένονται τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει ήδη «κλείσει» ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, την «εκλεκτή» χώρα - προμηθευτή των ΗΠΑ. Σήμερα εξάλλου, ο Δ. Σιούφας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν Χ. Μπαμπάγιεφ και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί το ζήτημα του αγωγού. Μπροστά βρίσκεται και το θέμα της σύναψης διακρατικής συμφωνίας για τη λειτουργία του από Ιταλία - Ελλάδα - Τουρκία.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο σύνθετη από την κίνηση της Ρωσίας να συμφωνήσει με την Ιταλία και με τις «ευλογίες» της ΕΕ, απ' ό,τι φαίνεται, για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα προσπερνά την Τουρκία και την Ουκρανία και θα συνδέεται άμεσα με τη Δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ο Κ. Καραμανλής μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν συμφώνησε στη συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη αντιδράσει σ' αυτή την προοπτική λέγοντας ότι δε συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας.

Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στη φάση όπου οι εμπλεκόμενες εταιρείες συγκροτούν την ομάδα που θα πάρει μέρος στην κατασκευή και λειτουργία του, με το Καζακστάν να διεκδικεί σημαντικό μερίδιο που ενδέχεται να αποσπάσει από Βουλγαρία και Ελλάδα, έχοντας το πλεονέκτημα ενός σημαντικού πετρελαϊκού τροφοδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ