Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική σκηνογραφία στην Πράγα

Ελληνική σκηνογραφία παρουσίασε (14-24/6) στη 11η Διεθνή Εκθεση Σκηνογραφίας - Θεατρικής Αρχιτεκτονικής στην Πράγα (η σημαντικότερη διεθνώς σ' αυτό το είδος έκθεση) το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με υποστήριξη του ΥΠΠΟ.

Το Χρυσό Μετάλλιο δόθηκε σε Ρώσους σκηνογράφους για την ομαδική έκθεση «Ο δικός μας Τσέχοφ: 20 χρόνια μετά». Το Χρυσό Μετάλλιο θεατρικής αρχιτεκτονικής δεν απονεμήθηκε. Στην ενότητα Σκηνογραφική Εκπαίδευσης το βραβείο της Ουνέσκο δόθηκε στην Ελληνίδα φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Ελίζα Αλεξανδροπούλου, για το έργο της «biblical hovering aspects».

Στην ενότητα Σκηνογραφία συμμετείχαν, ομαδικά, οι νέοι σκηνογράφοι: Γιώργος Γαβαλάς, Κέννυ Μακλέλλαν, Ελένη Μανωλοπούλου, Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, Γιώργος Σουγλίδης, Μαγιού Τρικεριώτη, παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις σύγχρονες τάσεις και αναζητήσεις της ελληνικής σκηνογραφίας.

Στην ενότητα Θεατρική Αρχιτεκτονικής συμμετείχε ο Απόστολος Βέττας, αρχιτέκτονας, σκηνογράφος, καθηγητής του ΑΠΘ, που μετέτρεψε τον παλιό κινηματογράφο «Κλειώ», σε θέατρο - studio για τα μαθήματα και τις εκθέσεις των φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου. Στο «Κλειώ», επίσης, στεγάζεται το Εργαστήριο Θεατρικής Ερευνας - Τεχνολογίας.

Στην ενότητα Σκηνογραφική Εκπαίδευση συμμετείχαν οι φοιτητές του ΑΠΘ, με εργασίες τους (πλαστικές και ζωγραφικές μακέτες, σκίτσα, βίντεο, κοστούμια κλπ.) από το τελευταίο διδακτικό έτος, με θέμα «Ουτοπία» και ειδικότερα «Τα πουλιά» του Αριστοφάνη.

Οι Ελληνες που μέχρι σήμερα έχουν διακριθεί - βραβευτεί στην έκθεση αυτή είναι οι: Διονύσης Φωτόπουλος (σκηνογραφία), Μάνος Περράκης (θεατρική αρχιτεκτονική - Χρυσό Μετάλλιο), Γιώργος Πάτσας (2 Αργυρά Μετάλλια). Το 2003 παρουσιάστηκε και διακρίθηκε ομαδική έκθεση των σκηνογράφων Ιωάννας Παπαντωνίου, Γιώργου Πάτσα, Ιωάννας Μανωλεδάκη, Απόστολου Βέττα, Λίλης Πεζανού, Αντώνη Δαγκλίδη. Το ελληνικό περίπτερο απέσπασε ειδική διάκριση για το σχεδιασμό και την παρουσίαση των εκθεμάτων του (επιμέλεια Γ. Πάτσα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ