ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
«Ανησυχία» για το δικομματισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ και το φαινόμενο των διαφωνούντων στη ΝΔ έχουν τροφοδοτήσει διάφορα σενάρια και παραφιλολογία για δρομολογούμενες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Στελέχη από τα δύο μεγάλα κόμματα (Απ. Κακλαμάνης, Δ. Ρέππας, Γ. Βαρβιτσιώτης) συμμερίζονται δημόσια τέτοιες εκτιμήσεις, ενώ οι αρχηγοί του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. έχουν σπεύσει να προδικάσουν «το τέλος του δικομματισμού»... Δεν είναι η πρώτη φορά που η οξύτατη διαμάχη στο εσωτερικό του ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δημιουργεί ανησυχία και φόβους σε κύκλους της άρχουσας τάξης για «τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος». Ομως ο δικομματισμός αντέχει, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές, όπου είχε μεν απώλειες, αλλά αναντίστοιχες με τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Από την άλλη, ασφαλώς δεν αποκλείονται και πιθανόν να είναι και υπαρκτά τα σχέδια και οι επιδιώξεις για μια μετεξέλιξη του δικομματισμού σε διπολισμό, ώστε περισσότερες πολιτικές δυνάμεις να συστρατευτούν για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οι «αναταράξεις» στο πολιτικό σύστημα δεν είναι άσχετες από την αποδοκιμασία και αντίσταση των εργαζομένων στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί με στόχο την αποδυνάμωση και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και του συστήματος που την υπηρετεί.

Ανησύχησε!...

Ανησύχησε και απογοητεύτηκε... ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος για την καταστροφή της κτηνοτροφίας και της αμπελουργίας, στην περιοδεία του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αλλά έπρεπε να πάει στο Ηράκλειο για να διαπιστώσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ την καταστροφή της αμπελουργίας και της κτηνοτροφίας; Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πείτε. Ομως, ως εδώ οι διαπιστώσεις. Ποιος φταίει για την καταστροφή της κτηνοτροφίας ή ότι, π.χ., στο Ηράκλειο Κρήτης η μοναδική παραγωγή της σταφίδας σουλτανίνα έσβησε από το χάρτη; Δεν είχε ακούσει τίποτα ο Αλ. Αλαβάνος για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΟΚ, της ΕΕ σήμερα, που ξεκληρίζει κτηνοτρόφους, αμπελουργούς και, γενικά τους μικρομεσαίους αγρότες τα τελευταία χρόνια; Για τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών αγροτών που ξεριζώθηκαν; Ή μήπως δεν ήξερε τίποτα για τα «αργύρια» της εγκατάλειψης, τις «επιδοτήσεις» που προβάλλονταν όλα τα τελευταία χρόνια - και από το κόμμα του - ως... ευλογία και παραχώρηση της ΕΕ, ενώ επρόκειτο, απλώς, για το χρυσωμένο χάπι στο δρόμο των μικρομεσαίων αγροτών για την κόλαση;

Φαίνεται, όμως, πως και τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατάλαβε τα μισά που τον βολεύουν. Γιατί αλλιώς δε θα επικαλούνταν την έλλειψη σχεδίων και σχεδιασμών που δεν είχαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της αμπελουργίας, όλης της αγροτικής οικονομίας. Ενώ είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, μαζί και το κόμμα του ΣΥΝ, ευλογούσαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις... Αλλά, τότε, θα ξεκαθάριζε πως το πρόβλημα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η αντιαγροτική πολιτική της, η ΚΑΠ, που θάβει -χωρίς παπά ή με παπά...- τις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή μαζί με τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους. Ετσι, ο Αλ. Αλαβάνος, απλώς, επιμένει να εξαπατά τους μικρομεσαίους αγρότες προβάλλοντας πως, τάχα, υπάρχει διέξοδος όντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπόσχεται... «αγροτική επανάσταση στην Κρήτη» και «βαθιές παρεμβάσεις και σχεδιασμούς»!

Τα βρήκαν μια χαρά!

Καμία διαφωνία στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων της Υγείας δε διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνάντηση που είχε προχτές με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Υγείας, όπου μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Είμαι ικανοποιημένος από την ενημέρωση, που είχα», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση χωρίς να σχολιάσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου για την Υγεία. Μάλιστα, ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι οι νοσηλευτές δεν μπορούν «να προέρχονται από το ΑΣΕΠ». Συμφωνώντας έτσι με την κυβέρνηση ότι για τις ελλείψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία... φταίει το ΑΣΕΠ. Αποκρύπτοντας ότι συνειδητά τα δημόσια νοσοκομεία «αποψιλώνονται» από προσωπικό, στα πλαίσια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος, των ιδιωτικοποιήσεων και της πριμοδότησης των επιχειρηματιών που δρουν στην Υγεία.


Χαφιεδοκάμερες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ θα λειτουργούν επισήμως από σήμερα οι «χαφιεδοκάμερες», για τις οποίες η κυβέρνηση διατείνεται πως θα αξιοποιηθούν για την «αντιμετώπιση της βίας».

Μιλάμε για τα ίδια γήπεδα στα οποία η «διατήρηση της τάξης» έχει ανατεθεί - από καιρό - σε ιδιωτικούς στρατούς των ΠΑΕ και πληρωμένους μπράβους.

Δηλαδή, θέλουν να μας πείσουν ότι αυτοί που ευθύνονται για τους ελεγχόμενους συνδέσμους, αυτοί που έχουν μετατρέψει τον αθλητισμό σε πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων χωρίς όρια είναι αυτοί που θα ...σταματήσουν τη βία.

Το μόνο που πρακτικά θα συμβεί είναι ότι ένας - ακόμη - δημόσιος χώρος θα τεθεί υπό παρακολούθηση, ότι χιλιάδες άνθρωποι θα παρακολουθούνται και θα «φακελώνονται» και ότι τα προσωπικά δεδομένα του καθενός θα διατίθενται σε ανεξέλεγκτα κέντρα.

Αλλωστε, τι μας έλεγαν και για τις κάμερες στους δρόμους; Οτι ...θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που προσπαθούν να ελέγξουν είναι οι λαϊκές αντιδράσεις.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ (ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΗ) έρευνα, την οποία έκανε η Κομισιόν για τη «μαύρη εργασία». Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει προς τους πολίτες είναι: «Ποιοι έχουν την τάση να εργάζονται παράνομα;». Οπου βέβαια ως απάντηση αναδεικνύονται «οι οικονομικοί μετανάστες» και «οι άνεργοι»!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, μας λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι αν και τους προσφέρεται δουλιά με ασφάλιση και κανονικά μεροκάματα, έχουν μια ...εσωτερική τάση να απορρίπτουν την προσφορά!

Προτιμούν, φαίνεται, να δουλεύουν για ψίχουλα, να μην έχουν υγειονομική κάλυψη και τα αφεντικά τους να τους διώχνουν όποτε θελήσουν χωρίς κανένα κόστος.

Πάλι καλά που δε μας λένε για ...εργοδότες οι οποίοι πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και οι τελευταίοι αρνούνται πεισματικά.

Γρηγοριάδης Κώστας

Θέλουν φτηνό ευέλικτο εργάτη

Με εύηχες λέξεις, με όρους που φαντάζουν θετικοί, πλασάρονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, ο πολυδιαφημισμένος όρος «διά βίου μάθηση» σημαίνει στην πραγματικότητα το ισόβιο κυνήγι εφήμερων δεξιοτήτων και καταρτίσεων, στους τομείς εκείνους που ενδιαφέρουν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το κεφάλαιο. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ), που υιοθετήθηκε προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο, εξομοιώνει τους τίτλους σπουδών που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα, με τα διάφορα πιστοποιητικά που μπορεί να παρέχει οποιοσδήποτε φορέας, ακόμα και μια επιχείρηση. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, εξομοιώνει τις γνώσεις που απέκτησε ένας εργαζόμενος μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, με τις «άτυπες μορφές μάθησης», ακόμα και με την εμπειρία του!

Με το ΕΠΕΠ διαμορφώνεται ένας κατάλογος, που περιλαμβάνει οχτώ επίπεδα επαγγελματικών προσόντων. Εκείνο που διευκρινίζεται είναι ότι τα επίπεδα αυτά δεν αφορούν σε επαγγελματικά προσόντα που αποκτήθηκαν μέσα από το θεσμοθετημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για «να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, να συνδεθούν η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η απασχόληση και να φτιαχτούν γέφυρες ανάμεσα στην επίσημη, την ανεπίσημη και την άτυπη μάθηση οδηγώντας και στην επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που αποκτώνται μέσω της πείρας». Δεν ενδιαφέρει την ΕΕ πού, πώς και με ποιον τρόπο αποκτήθηκαν οι δεξιότητες. Πανεπιστήμιο και σεμινάριο κατά παραγγελία του εργοδότη, επαγγελματική εκπαίδευση και τσαλαβούτημα σε καταρτίσεις, γίνονται ένα και το αυτό. Αθροίζονται και συγκροτούν το σύνολο των δεξιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται πως «κάθε επίπεδο επαγγελματικών προσόντων πρέπει κατ' αρχήν να μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποικίλων διαδρομών εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας». Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μετριούνται οι δεξιότητες αυτές και να κατατάσσεται ο εργαζόμενος στο αντίστοιχο επίπεδο. Με τον αντίστοιχο μισθό και δικαιώματα...

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, για υποβάθμιση και απαξίωση του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος. Με στόχο την κατακόρυφη πτώση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Αλλωστε, είναι δεδηλωμένος στόχος της ΕΕ η υποταγή της εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας. Ευέλικτους εργαζόμενους θέλει το κεφάλαιο; Η ΕΕ και οι πολιτικές δυνάμεις σε κάθε χώρα που πίνουν νερό στο όνομά της, μεταρρυθμίζουν, θεσμοθετούν και βάζουν πλάτες για να υλοποιηθούν πολιτικά οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας υψηλού επιπέδου, η απαίτηση για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, για ολόπλευρη μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα, έρχονται αναγκαστικά σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Η ίδια η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας αναδεικνύει την ανάγκη για κοινό μέτωπο πάλης νεολαίας, εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ