ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων

Με μόνο σκοπό να αλλάξει καβαλάρης στο σβέρκο του λαού

Σ' ένα εκλογικό σκηνικό που είναι στημένο κατά κύριο λόγο για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες των διεκδικητών του προεδρικού θώκου του ΠΑΣΟΚ και είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και των εργαζομένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι και θα πάνε σήμερα να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα του ΠΑΣΟΚ, γίνεται προσπάθεια να στραφεί η προσοχή του ελληνικού λαού.

Ο κόσμος που εμπιστεύτηκε την ψήφο του και σ' αυτές τις εθνικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ καλείται από τις ηγετικές ομάδες να ξεχάσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, του Ε. Βενιζέλου και του Κ. Σκανδαλίδη, είτε ως κυβέρνηση εφάρμοσε, είτε ως αντιπολίτευση στηρίζει, και να αναδείξει νέο αρχηγό. Οι εσωκομματικές «φατρίες» του ζητούν να ξεχάσει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, να ξεχάσει τον εγκλωβισμό της χώρας και του ελληνικού λαού στους ευρωΝΑΤΟικούς μονόδρομους και να στηρίξει τη δήθεν «νέα αλλαγή». Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα επιχειρούν να εγκλωβίσουν, μέσα από μια αμερικανικού τύπου «συμμετοχική δημοκρατία», τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, σε μια κενή αντιπαράθεση μηχανισμών και προσώπων για την πρωτοκαθεδρία στην κομματική εξουσία.

Σήμερα τα χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη - που θα φτάσουν μπροστά στις εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο του κόμματός τους, αλλά και εκείνα τα λαϊκά στρώματα που δε θα ανταποκριθούν στο ...κάλεσμα, πρέπει να αναρωτηθούν για το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης. Οι ίδιοι οι διεκδικητές έχουν κάνει προ πολλού καθαρό το σκοπό τους: Θέλουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσουν ο καθένας με τον τρόπο του την ίδια - μία και απαράλλαχτη - πολιτική που και ως κυβέρνηση είχαν εφαρμόσει και ως αντιπολίτευση πρόβαλαν. Μια πολιτική βαθιά αντιδραστική, αποδεδειγμένα αντεργατική.

Θα παραμείνει εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου

Με την εκλογή του νέου αρχηγού δεν πρόκειται να «φυσήξει άνεμος αλλαγής» στο ΠΑΣΟΚ, ούτε να «αναγεννηθεί», όπως υποκριτικά διακηρύσσουν οι υποψήφιοι πρόεδροί του. Το αντίθετο θα συμβεί: Η νέα ηγεσία θα χρησιμοποιήσει τη νωπή «λαϊκή εντολή» από την κομματική βάση, για να συνεχίσει με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς να υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική του κεφαλαίου και τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που αυτό επιζητεί για την ενίσχυση της κερδοφορίας του.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αστικό κόμμα, ταγμένο στην υπεράσπιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν ως κεντρικό στόχο την επιβολή των νόμων της αγοράς και τη θεσμική θωράκιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Σήμερα οι ηγετικές ομάδες στο ΠΑΣΟΚ έχουν ακριβώς τις ίδιες πολιτικές επιδιώξεις και, παρά την επιστράτευση από τους υποψήφιους αρχηγούς «αριστερών», «σοσιαλιστικών» και «προοδευτικών» συνθημάτων, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τις καπιταλιστικές δομές και τον πυρήνα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ με αριστερούς «ακροβατισμούς» και πλειοδοτώντας σε «αριστεροφροσύνη» επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι ο πυρήνας της πολιτικής του κόμματός τους παραμένει σταθερά στην προσήλωση στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και στις ιμπεριαλιστικές επιταγές. Επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο, την ίδια στιγμή που ακολουθούν μια δεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική, έτσι όπως εξάλλου είναι και αποτυπωμένη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρούν εφαλτήριο της «νέας πορείας».

Οσες, λοιπόν, ...«αριστερές στροφές» του ΠΑΣΟΚ και να υποσχέθηκαν όλο αυτό το διάστημα οι κομματικοί αξιωματούχοι, οι δεσμεύσεις τους απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο δεν τους επέτρεψαν, όταν κλήθηκαν να ασκήσουν «αντιπολίτευση», να τις ...πραγματοποιήσουν. Στα τρία μεγάλα θέματα που άνοιξαν μετά τις 16 του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ, εκπληρώνοντας την αποστολή του, ακολούθησε την τακτική των προηγούμενων 3,5 χρόνων, βάζοντας πλάτη για την προώθηση των κυβερνητικών αντιδραστικών πολιτικών.

  • Στο Ασφαλιστικό συμμετέχει με τα «μπούνια» στο «διάλογο» και ζητάει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την «κείμενη νομοθεσία», δηλαδή το νόμο Ρέππα, που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, μειώνει το ποσό της σύνταξης και παραπέμπει στις θέσεις του που αποτελούν ακριβή απεικόνιση των αντίστοιχων θέσεων της ΝΔ
  • Στην Παιδεία αποκηρύσσει τις δυναμικές και μαχητικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος, με τα συνδικαλιστικά του στελέχη στο χώρο των εκπαιδευτικών να υπονομεύουν τους αγώνες που κινούνται έξω από τα «συμβιβαστικά πλαίσια». Συγχρόνως επαναφέρει τις προτάσεις του για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης
  • Στο ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ συνεχίζουν το κυβερνητικό τους έργο, που έμπλεξε τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στα Βαλκάνια, τροφοδοτώντας στείρες αντιπαλότητες, έχοντας και σήμερα σαν προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή την πρόσδεσή τους στο νεοταξικό άρμα
Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην «παγίδα»

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι σταθερά προσηλωμένο σε μια καθαρά ταξική πολιτική, που δε φαίνεται μόνο από τις πολιτικές του θέσεις αλλά και από τον τρόπο που διεξήχθη η εσωκομματική σύγκρουση. Μια σύγκρουση στην οποία πρωτίστως πρυτάνευσε η νομή της εξουσίας. Δεν υπήρξε κανενός είδους αντιπαράθεση της βάσης του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του για να μπορεί κανείς να τρέφει την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει χαρακτήρα. Η συζήτηση και η αντιπαράθεση κινήθηκαν γύρω από το ποιος είναι ικανός επικοινωνιακά να νικήσει τον Καραμανλή και όχι βεβαίως για το πώς πραγματικά θα επιτευχθεί «η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος», την οποία όλοι ανεξαιρέτως οι μονομάχοι για το «θώκο» ευαγγελίζονται...

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στη σημερινή αναμέτρηση, αντανακλά την κρίση όλου του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως καταγράφηκε και στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Οι θετικές διεργασίες που σημειώθηκαν στις λαϊκές συνειδήσεις, ένα μέρος των οποίων εκφράστηκε και εκλογικά και οδήγησαν στη μείωση του δικομματισμού, προκάλεσαν κλυδωνισμούς στο σύστημα. Ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ, για να αντιμετωπιστεί η κρίση οι διάφοροι κύκλοι της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστικών κέντρων έσπευσαν να παρέμβουν και να προωθήσουν το σχέδιο των διάδοχων λύσεων, μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Με τον τρόπο αυτό επιδίωξαν να εξαντλήσουν, μπροστά στη νέα κάλπη που έστησαν, τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να σπείρουν την ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε «νέα πορεία». Σε μια περίοδο που οι λαϊκές κινητοποιήσεις φουντώνουν το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να μετατρέψει τον κόσμο του σε θεατή μιας ανούσιας αντιπαράθεσης, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή του νέου προέδρου.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν σ' αυτή την παγίδα του ΠΑΣΟΚ. Στα κούφια συνθήματα των «σοσιαλδημοκρατών» για «εκδημοκρατισμό» του συστήματος, χωρίς να θίγεται ο «πυρήνας» του. Ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δυνάμωμα των αγώνων του και να οξύνει την ταξική αντιπαράθεση, με στόχο την καθολική αμφισβήτηση της εξουσίας του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «Ρ»

(για τους ανθρώπους του μόχθου)

«...ΟΙ ΑΠΛΟΙ άνθρωποι γράφουν την ιστορία. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς. Δηλαδή, οι εργάτες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι. Κι ούτε νοιάζονται αν θα τους γράψει ή θα τους ξεγράψει η Ιστορία...

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, πάντως, η κομμουνιστική πρέπει να βρίσκεται κοντά τους, να παρακολουθεί τον αγώνα τους και να καταγράφει τη δράση τους. Οχι από υποχρέωση, ως λειτούργημα. Αλλά από επαναστατικό καθήκον.

ΝΑ γίνεται ένα μαζί τους, να ζει την αγωνία τους, να μπαίνει στις σκέψεις τους, να εξηγεί τα προβλήματά τους και να τους δίνει κουράγιο. Να διεισδύει και στη συνείδησή τους, να επιδρά, να τους δίνει δύναμη και προοπτική. Ωστε η καρδιά τους να φτάσει και να χτυπά τον ίδιο χτύπο με το δικό τους σύμβολο. Με το "δρεπάνι και το σφυρί"...».

ΟΛΑ τα παραπάνω είναι παρμένα από το προλογικό σημείωμα ενός νέου βιβλίου του δημοσιογράφου σ. Γιώργη Μωραΐτη με τίτλο «Με τους ανθρώπους του μόχθου». Είναι ένα βιβλίο που ο συγγραφέας του το αφιερώνει «ταπεινή προσφορά και σεμνή αφιέρωση στα 90χρονα του ΚΚΕ και στα 30χρονα της μεγάλης απεργίας της ΛΑΡΚΟ, που κράτησε 112 μέρες κι έληξε με νίκη το 1977».

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» μέσα στις θύελλες που βρέθηκε, στους ασταμάτητους διωγμούς και όλα τ' άλλα εμπόδια, που έβγαιναν για την ομαλή λειτουργία του, στάθηκε η πιο σημαντική δημοσιογραφική σχολή, που, δίχως πλερωμές σε δίδακτρα, προετοίμαζε τους νέους που είχε στο δυναμικό του, ώστε να μπορέσουν ν' ανταποκριθούν επάξια στις προδιαγραφές της αγωνιστικής δημοσιογραφίας.

ΕΙΚΟΣΙ εφτά συναπτά χρόνια βάσταξε το σκοτάδι, κι ο «Ρίζος» να βγαίνει στα λαγούμια της γης. Ο σ. Γ. Μωραΐτης θα βρεθεί στη δημοσιογραφική αίθουσα του «Ρ» το φθινόπωρο του 1974, καθώς άρχιζε μια νέα περίοδος, δύσκολη και περίπλοκη.

ΕΙΧΕ, βέβαια, τις εμπειρίες του, δουλεύοντας σε παράνομα έντυπα και στον «Ρ» - στα χρόνια της χούντας. Τώρα όμως ο «Ρ» θα κολυμπούσε στα βαθιά πλατιά νερά και χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια από τους συντάκτες και φυσικά ακόμη περισσότερη από τα επιτελικά στελέχη όπως ήταν ο Γ. Μωραΐτης.

ΕΧΕΙ το ρεπορτάζ στον κάθε τομέα την τεχνική του. Τις δυσκολίες, τις κακοτοπιές, που πρέπει να προσέξεις να βγεις καθαρός, αλώβητος.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ήταν η προτίμηση του Γ. Μωραΐτη που θα γράψει: «Ζορίστηκα πολύ. Εμαθα πολλά. Απόκτησα εμπειρίες. Παρουσίασα αδυναμίες. Είχε παρ' όλα ένα πλεονέκτημα. Μου έδινε τη δυνατότητα να τρέχω σε τόπους δουλιάς». Ανταποκρινόταν στο χαρακτήρα του, καθώς ικανοποιούσε την επιθυμία του να βρίσκεται κοντά στον κόσμο της βιοπάλης. Ο δημοσιογράφος για πολλά χρόνια θα γευτεί το αντιμόνιο στα αμέτρητα ξενύχτια στα τυπογραφεία. Και πάντα με την αγωνία του χρόνου και της είδησης.

ΤΣΟΧΑ αντάρτικη ο δημοσιογράφος, που είχε ζήσει πολλά χρόνια, μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, δεν του πήγαινε τόσο η καρέκλα, όσο και η δουλιά του γραφείου. Ετσι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ρεπορτάζ.

Η θεματολογική διάρθρωση του βιβλίου διευκολύνει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τα θέματα. Αλλά περισσότερο απ' όλα είναι η επί τόπου έρευνα σε βάθος. Η συζήτηση με τους απλούς εργαζόμενους που βρίσκονται στα εργοστάσια, στα χωράφια. Με τον ξωμάχο της ελληνικής γης, που περιμένει την άσπρη μέρα.

ΕΝΑ βιβλίο, που, καθώς σημειώνει ο συγγραφέας του, είναι αφιέρωμα στα 90χρονα του ΚΚΕ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ του δημοσιογράφου στην ύπαιθρο γυρεύει πάντα να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους του μόχθου, είτε στη ΛΑΡΚΟ, είτε στη Φθιώτιδα, που οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει χιλιάδες δέντρα και καλλιέργειες. Δεν είναι τουρίστας, είναι άγρυπνος ερευνητής.

ΤΑ Σαββατοκύριακα, η διαφυγή από την αβίωτη πολιτεία φέρνει στην εφημερίδα μας το ρεπορτάζ, που είναι το πιο ζωντανό που έδωσε στις σελίδες της εφημερίδας μας στο συναπάντημά της με τους ανθρώπους του μόχθου. Τα κείμενα, που παρουσιάζει το βιβλίο, τεκμηριώνουν τον τίτλο του. Οι άνθρωποι του μόχθου γράφουν την Ιστορία. Στην αλήθεια της απλά και σύντομα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ