ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Την Πέμπτη στους δρόμους
  • Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα
  • Στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη
  • Στις 11 π.μ. στο Παράρτημα στην Πάτρα

Με το βλέμμα στραμμένο στις συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται για την 1η Νοέμβρη σε πολλές πόλεις, φοιτητές και σπουδαστές μέσα από γενικές συνελεύσεις οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια σε όλα τα μέτρα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 που προωθεί την εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων των διαφόρων ψευτοκολλεγίων και ΚΕΣ. Ακόμα, απαιτούν να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο που θεσμοθετεί την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Στην Αθήνα, στη συγκέντρωση που έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, καλούν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι σύλλογοι φοιτητών Φυσικού, Οικονομικού και Νηπιαγωγών, ενώ σήμερα και αύριο γίνονται οι περισσότερες γενικές συνελεύσεις σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Αγωνιστικές διεργασίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Μακεδονία και τη Θράκη με προσανατολισμό τη διοργάνωση κινητοποίησης την Πέμπτη. Στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο καλούν μέχρι στιγμής οι φοιτητικοί σύλλογοι Πληροφορικής και Μουσικού του ΑΠΘ, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί δεκατρείς γενικές συνελεύσεις στο ΑΠΘ και αύριο μία στο ΤΕΙ-Θ. Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν κι οι σπουδαστές του ΤΕΙ στη Δράμα για πορεία, 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια κάθοδο στην Καβάλα για παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας, με αίτημα τη δωρεάν μεταφορά των σπουδαστών.

Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Παράρτημα, καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Θεατρικού, Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, Χημικού, Χημικών Μηχανικών, Φαρμακευτικού, Εστίας και ο σύλλογος σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην Κέρκυρα, σε κινητοποίηση την 1η του Νοέμβρη καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Μουσικού και στο Αγρίνιο ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται την Πέμπτη 1 Νοέμβρη και να τους δώσουν το περιεχόμενο και τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες, απευθύνουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Η ΔΟΕ έχει κηρύξει για την Πέμπτη δίωρη στάση εργασίας για τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες του απογευματινού. Η ΟΛΜΕ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2 μ.μ. - 5 μ.μ. για τον απογευματινό).

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τις γενικές συνελεύσεις και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων διδασκόντων να αποφασίσουν τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις κινητοποιήσεις και να προκηρύξουν στάσεις εργασίας για εκείνη την ημέρα. Η ΠΟΣΔΕΠ με την ίδια απόφασή της ζητά να μην εφαρμοστεί και να μην ενσωματωθεί στο δίκαιο της χώρας μας η οδηγία 36/2005, «να κλείσουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και να απαγορευτεί η λειτουργία τους, όπως επιτάσσει το άρθρο 16 του Συντάγματος - το οποίο ισχύει χάρη στο κίνημα Παιδείας και ενάντια την πολιτική της κυβέρνησης». Ακόμα η κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει το κοινωνικό πρόβλημα των αποφοίτων αυτών των επιχειρήσεων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την ΑΣΟΕΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από την ΑΣΟΕΕ
Παράλληλα με την οργάνωση των συγκεντρώσεων της Πέμπτης, φοιτητές και σπουδαστές ξεδιπλώνουν πλούσια καθημερινή δραστηριότητα με αιτήματα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Χτες, κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας έκαναν φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του πανεπιστημίου, ανταποκρινόμενοι σε σχετικό κάλεσμα της τμηματικής συνέλευσης φοιτητών και καθηγητών του Αγγλικού τμήματος, απαιτώντας τη δωρεάν διανομή των ξενόγλωσσων συγγραμμάτων. Την αντίδραση των φοιτητών πυροδότησε το γεγονός ότι εκκρεμεί νέος διαγωνισμός με ξενόγλωσσους εκδοτικούς οίκους, ο οποίος τελικά θα γίνει μεν αλλά στα τέλη Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην έχουν συγγράμματα για το χειμερινό εξάμηνο. Οι φοιτητές απαιτούν την άμεση διανομή δωρεάν όλων των συγγραμμάτων. Και απαιτούν την ανατύπωση των ξενόγλωσσων συγγραμμάτων και τη διανομή τους δωρεάν στους φοιτητές μέχρι το τέλος Νοέμβρη, με ευθύνη του πανεπιστημίου.

Επίσης, χτες στην Πάτρα, με απόφαση του συλλόγου φοιτητών Εστίας, οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του εστιατορίου και του γραφείου του διευθυντή, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και αντιδρώντας και στα λοκ άουτ στα οποία προχωράει επανειλημμένα ο διευθυντής της Εστίας και νομαρχιακός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, κ. Αθανασόπουλος ως εκβιαστική απάντηση στους φοιτητές. Οι φοιτητές κράτησαν κλειδωμένο στο γραφείο τον διευθυντή της Εστίας. Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος φοιτητών Εστίας Πάτρας, «ο νομαρχιακός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που έκλεισε για πέντε ημέρες το εστιατόριο σε αντίποινα για την κινητοποίηση φοιτητών την Παρασκευή 19 Οκτώβρη. Οι φοιτητές είχαν καταλάβει τα γραφεία της διεύθυνσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την είσοδο ιδιωτικού συνεργείου στο εστιατόριο της Εστίας». Ακόμα, με ανακοίνωσή του ο σύλλογος Εστίας καταγγέλλει τον διευθυντή ότι «προέβη σε προσωπική, ρατσιστική επίθεση εναντίον του προέδρου του συλλόγου των φοιτητών, λόγω της καταγωγής του (Αλβανικής) απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα κάνει σχετική αναφορά στην πρεσβεία της χώρας του»! Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Εστίας για τη συνέχιση των αγώνων τους.

Εκλεισαν συμβολικά την Πατησίων

Με αιτήματα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και ενάντια στις ισοτιμήσεις των πτυχίων των πανεπιστημίων με τα τρίχρονα μπάτσελορ, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, φοιτητές της ΑΣΟΕΕ έκλεισαν χτες το μεσημέρι το ρεύμα ανόδου της Πατησίων μπροστά από τη σχολή. Οι φοιτητές της ΠΚΣ άπλωσαν στο δρόμο το πανό με σύνθημα: «Παλεύουμε για πτυχία με αξία - Δωρεάν σπουδές. Οχι στις ισοτιμήσεις με bachelor. Ανέγερση εστίας για την ΑΣΟΕΕ».

Οι φοιτητές μοίραζαν τις ανακοινώσεις στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία, στους περαστικούς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα η ΠΚΣ απαιτεί την ανέγερση φοιτητικής εστίας και μέχρι τότε καταβολή επιδόματος ενοικίου σε όλους τους φοιτητές από επαρχία. Ακόμα, αγωνίζονται για να μην εφαρμοστεί η οδηγία 36/05, που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων πανεπιστημίου και αποφοίτων διαφόρων ψευτοκολεγίων και ΚΕΣ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Βλέπει υποκινητές και μαθητές «ομήρους»

Υποκίνηση των μαθητικών καταλήψεων υπονόησε ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης ο οποίος σε χτεσινές του δηλώσεις έκανε έκκληση για διάλογο και «μετριοπάθεια» τη στιγμή που η κατάσταση στην παιδεία, όσο εφαρμόζεται η πολιτική της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης, γίνεται ασφυκτική.

«Αυτό το οποίο σε πρώτη φάση θα ήθελα να πω, κάνοντας έκκληση προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, είναι να διαλέξουμε έναν άλλο τόπο αντιπαράθεσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά και πολιτικά. Δεν είναι ανάγκη να καθιστούμε τα παιδιά μας ομήρους και θύματα ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ο οποίος πρέπει να φθάσει σε ένα "διά ταύτα"», δήλωσε χαρακτηριστικά, ακολουθώντας τη γνώριμη πια τακτική να αναζητούνται υποκινητές οπουδήποτε αλλού εκτός από την πολιτική της κυβέρνησης η οποία γεννά τα προβλήματα, κάνει τη μόρφωση ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, γεννά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην παιδεία, κάνει το σχολείο όλο και πιο φτωχό.

Ο υπουργός ζήτησε ουσιαστικά συναίνεση στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωσή του όταν ρωτήθηκε για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις: «η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις με κλίμα όμως μετριοπάθειας και διαλόγου που θα επιτρέψει ενώ προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις να προσαρμοζόμαστε στις νέες διεθνείς συνθήκες». Και για του λόγου το αληθές ήδη περιέγραψε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, τα βήματα υλοποίησης του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ