ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Ορθιοι, δίπλα στα παιδιά

Ετοιμοι από καιρό, άρχισαν να βγάζουν πάλι μπιμπίκια διάφοροι σκυφτοί, καθώς βλέπουν μαθητές και φοιτητές να ξεκινάνε τη ζωή τους όρθιοι.

«Κλαίνε», οι σκυφτοί, για τα παιδιά που «παρασύρονται».

Κάθε τους λέξη στάζει φαρμάκι. Ισα που κρατιούνται να μη φωνάξουν «τσακίστε τα τσογλάνια που τολμάνε απ' τα 16 να καταγγέλλουν τον καπιταλιστικό παράδεισο».

Εχουνε και άποψη οι σκυφτοί: «δίκαιο το αίτημα για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αλλά δε λύνεται με μια κατάληψη».

Ωραία! Προτείνουν, οι σκυφτοί, να γίνουν περισσότερες οι καταλήψεις; Ζητάνε να διαδηλώνουν κάθε μέρα και οι καθηγητές; Και προπαντός, καλούν τους γονείς να σταθούν εκεί υπερασπιστές των παιδιών τους; Αν αυτό ζητάνε, να το υιοθετήσουμε...

Αλλά ας σταματήσουν κάτι παράξενα κλάματα. Μικρός ο τόπος, γνωριζόμαστε.

«Αριστερά Σήμερα» λέγεται ένα από τα σχήματα του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια. Είναι αυτοί που έδωσαν λευκή επιταγή για να περάσει ο νόμος πλαίσιο. Κατ' ανάλογο τρόπο τώρα που λείπουν τα βιβλία, που λείπουν οι καθηγητές, που σχεδιάζεται κάθε δήμος να έχει και δικό του σχολείο όπου θα διδάσκεται το μάθημα που θα παραγγέλλει ο τοπικός βιομήχανος, τώρα που τα βιβλία κάνουν πολτό το μυαλό των μαθητών, ε, τώρα οι καθηγητές του ΣΥΝ προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν τίποτα κοινό ούτε με τα παιδιά ούτε με τους άλλους εργαζόμενους. Κι ύστερα αναρωτιέσαι για το πού βρίσκεται αυτή η «αριστερά». Εκεί που ανήκει: Στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία την ενώνουν πολλά. Και η οποία - ΕΕ - είναι ακριβώς ο εχθρός που και τα 16χρονα αναγνωρίζουν.

Πάμε γι' άλλα: το αστικό κράτος οχυρώνεται. Γοργά μάλιστα. Από τα αθώα μπλόκα της Τροχαίας, τις αθώες κάμερες της κυκλοφορίας, την αθώα ανησυχία για τους τρομοκράτες στο διαδίκτυο, τους αθώους ασφαλίτες έξω από τα σχολεία, τους αθώους αστυνόμους στις συνελεύσεις των σωματείων, το κράτος οχυρώνεται. Και τα ρεπορτάζ πρόθυμα σπεύδουν να ανακαλύψουν το φιλάνθρωπο έργο των πρακτόρων, τους οποίους, μάλιστα, δεν πρέπει να λέμε και με το όνομά τους.

Τι δε λένε όσοι πενθούν για το «όνομα»; Οτι έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τότε που μαζί με τον Κουσνέρ ανησυχούσαν για την «ανθρωπιστική καταστροφή» και ανακάλυπταν το «δίκαιο της ανάμειξης». Είναι αυτό το ίδιο «δίκαιο» που μαζί με τα πετρέλαια πήγε να αρπάξει και τα παιδιά στο Τσαντ.

Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες έχουν και υπογραφή: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ.

Τίποτα δεν παραγράφεται.

«Δε χωράμε, λένε, άλλους μετανάστες». Ποιοι το λένε; Αυτοί που κάνουν κατοχή στο Κόσσοβο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αυτοί που η πολιτική τους δημιουργεί τους μετανάστες. Αντί, δηλαδή, να πληρώσουν γι' αυτό που προκαλούν, ζητάνε και τα ρέστα. Οταν το μόνο που θέλουν είναι κι άλλους, κι άλλους μετανάστες, αλλά όχι όποιους κι όποιους, αλλά εκείνους που προβλέπονται: Αυτούς που θα υπογράφουν στη χώρα προέλευσής τους σύμβαση ότι θα δουλεύουν εδώ για ένα κομμάτι ψωμί, ότι δε διεκδικούν τίποτα κι ότι θα φεύγουν μόλις τελειώνει το συμβόλαιό τους.

Φτηνό κρέας θέλουν οι αστοί. Κι όταν πρόκειται για μετανάστες, κι όταν πρόκειται για ντόπιους. Φτηνή και ελεγχόμενη εργατική δύναμη. Αυτό ακριβώς πρέπει να τους στερήσουμε.


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΜΑΝ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ: «Το ζήτημα δεν είναι η χρονική κρισιμότητα του ζητήματος, αλλά η κατάσταση στο εσωτερικό μας μέτωπο, που γίνεται δυστυχώς από φαιδρή έως εγκληματική. Ενα ζήτημα εθνικής ευαισθησίας που θα είχε λυθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων με πολλαπλά κέρδη για την Ελλάδα το 1992, αν είχε αφεθεί ελεύθερη η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη να το επιλύσει, σήμερα έχει διογκωθεί και είναι βαρύ για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ Η ΒΑΛΙΤΣΑ: «"Σεισμική δόνηση" προκάλεσε χθες στα Βαλκάνια δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να παγώσει το ζήτημα του Κοσσόβου έως το 2020, οπότε και θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης (...) το σχέδιο προβλέπει ότι για τα επόμενα 12 χρόνια το καθεστώς του Κοσσόβου θα είναι παρόμοιο με το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ το οποίο αυτοδιοικείται αλλά ανήκει στην κινέζικη κυριαρχία (...) η Ουάσιγκτον πάντως έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ «ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ» «Τον Απρίλιο του 2007 η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση "Κιβωτός της Ζωής" ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διασώσει από βέβαιο θάνατο 10.000 ορφανά (...) ένα σχέδιο που η οργάνωση εκπόνησε στα χνάρια του "δικαίου της ανάμειξης" που ένθερμα υποστήριξε και προώθησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και μια ολόκληρη γενιά Παριζιάνων διανοουμένων (...) τα παιδιά ούτε ορφανά ήταν ούτε προέρχονταν από το Νταρφούρ ούτε κινδύνευαν με βέβαιο θάνατο» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκή δράση για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ο αγώνας για τη μόρφωση των παιδιών τους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΑΝ ΣΚΥΛΙΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ καταλαμβάνουν τη χώρα

Η ΧΩΡΑ: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλους παράνομους μετανάστες»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΕΥΠ απλώνει τα δίχτυα της (και) στο Internet

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΑ ΕΥΠ για... ασύμμετρες απειλές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΥΠ με εισαγγελέα και έλεγχο της Βουλής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπέρ αλλαγών στα ΑΕΙ, χωρίς ασφυκτικά όρια οι πρυτάνεις

ΤΑ ΝΕΑ: Ατακτη υποχώρηση Καραμανλή για τα δάση

Η ΑΥΓΗ: Επιχειρήσεις, ΔΕΗ και δήμοι μολύνουν το περιβάλλον

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.821 νέες προσλήψεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑ από Βενιζέλο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε υψηλά 8ετίας ο Δείκτης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο υποκινητής

«Η εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις σχολείων πυροδότησε αντιδράσεις από τους μαθητές της Θεσσαλονίκης, που απάντησαν χθες με νέες καταλήψεις και προανήγγειλαν αποκλεισμούς δρόμων την ώρα της αυριανής σύσκεψης στην εισαγγελία» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Οι πισώπλατοι

«Τα παιδιά ακόμα κι όταν κάνουν καταλήψεις για χαβαλέ, ακόμα κι όταν δεν ξέρουν, διαισθάνονται. Εχουν δίκιο από χέρι, διαισθάνονται το κακό που τα περιμένει και αντιδρούν. Οι παροικούντες όμως τα παιδιά, η ακαδημαϊκή κοινότητα δηλαδή και τα κόμματα, τι κάνουν; Οι μεν μισοί καθηγητές θα είναι πολυσυλλεκτικοί (σε προγράμματα, αναθέσεις, προνόμια) για πολύ ακόμα; Η Αριστερά θα πατάει ιδεολογικώς σε δύο βάρκες για πολύ ακόμα; Και με τις κάστες και με τους διαδηλωτές; δε γίνεται...» (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο πόθος του

«Σπασμένα θρανία, κατεστραμμένοι φωριαμοί, λεηλατημένα τα γραφεία των καθηγητών, καταστροφή» (αυτό βλέπει ο Δ. Ρίζος στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).

Το κράτος που οχυρώνεται

«Ευρύ δίχτυ στις επικοινωνίες απλώνει η ΕΥΠ, στην οποία με νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών δεδομένων» (η είδηση στο ΒΗΜΑ).

Και το αναγκαίο άλλοθι

«Ρόλο άτυπου "συντονιστικού κέντρου" μεταξύ διωκτικών αρχών της χώρας μας, με στόχο τη διαλεύκανση σημαντικών υποθέσεων κατά του οργανωμένου εγκλήματος, έχει παίξει κατ' επανάληψη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ