ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπάθεια δικαιολόγησης «αποτελεσμάτων»

Οι κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν καθημερινές επιθέσεις

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν καθημερινές επιθέσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σταθερή πτώση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών, πολιτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, υποστηρίζουν οι κατοχικές δυνάμεις, επικαλούμενες στοιχεία του υπουργείου Υγείας και χρησιμοποιώντας τα για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της αποτελεσματικότητας «του σχεδίου αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Οκτώβρη, σε διάφορες επιθέσεις, σκοτώθηκαν συνολικά 554 Ιρακινοί (οι 116 αστυνομικοί και 13 στρατιώτες) και τραυματίστηκαν 144 άμαχοι, 180 αστυνομικοί και 39 στρατιώτες.

Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων δύο χρόνων, όπως τονίζουν οι ιρακινές και οι κατοχικές αρχές. Ως κομβικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή κρίνεται η εντολή του Μουκτάντα Σαντρ στο στρατό του Μεχντί να «μη συμμετέχει σε βίαια επεισόδια» και η στροφή πολλών σουνιτών φυλάρχων και ενόπλων της αντίστασης κατά των φανατικών ισλαμιστών της «αλ Κάιντα».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ράις, αναμένεται να χρησιμοποιήσει, πάντως, το συγκεκριμένο επιχείρημα στη σύνοδο για την «ανασυγκρότηση του Ιράκ» που αρχίζει, σήμερα, στην Τουρκία με τη συμμετοχή των γειτόνων χωρών. Ταυτόχρονα, αμερικανική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους πρόσφυγες, μετέβη στη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με Σύρους αξιωματούχους για να τους «ευχαριστήσει για την αποδοχή τόσων προσφύγων - 1,2 εκατομμυρίου - και να διαβεβαιώσει για την αμερικανική συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα».

Τέλος, εντός Ιράκ, χτες, σε διάφορες επιθέσεις, κυρίως με στόχο αστυνομικούς, σε Βαγδάτη, Σαντίγια, Μπάλαντ Ρουζ, σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, και τραυματίστηκαν δεκάδες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνονται οι πιέσεις... «συναίνεσης»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σχέδιο παροχής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, κυρίως στους τομείς της ανασυγκρότησης των υποδομών, της εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρουσίασε στους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους συνομιλητές του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ πραγματοποιεί περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή και επαναδιατύπωσε την ευρωπαϊκή γενικόλογη θέση περί «ανάγκης επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Επίσης, επέκρινε την επιβολή μέτρων «συλλογικής τιμωρίας» στη Λωρίδα της Γάζας, αν και κατέκρινε την εκτόξευση ρουκετών, και προανήγγειλε τη χορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στους πρόσφυγες της Λωρίδας της Γάζας. Μετά τον Στάινμαγιερ, στην περιοχή, αναμένεται, για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, η Αμερικανίδα ομόλογός του. Η Κοντολίζα Ράις εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει εκ νέου να εκμαιεύσει ένα μίνιμουμ συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ως προς το πλαίσιο συνομιλιών ενόψει της συνόδου που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Οι διαφορές, βέβαια, μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αρκετά μεγάλες. Χτες, η επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, κατέστησε σαφές ότι το Τελ Αβίβ θεωρεί «αντιπαραγωγική» την υιοθέτηση του οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος, αίτημα που κατατέθηκε σαφώς από τους Παλαιστινίους.

Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός σε επιχείρησή του στη Νάμπλους, συνέλαβε ανώτατο στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Σε επιχειρήσεις ανά τη Δ. Οχθη συνελήφθησαν άλλοι 16 Παλαιστίνιοι.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι δεν είναι «εύκολος στόχος»

ΚΑΝΤΙΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΔΓΑΤΗ.--

Να προτείνει «ειρηνευτικό σχέδιο», για το δικό της συμφέρον, κάλεσε χθες την Τουρκία ο Αμπντέλ Ραχμάντ Τσαρντερτσί, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων ανταρτών της χώρας, προκειμένου να τερματιστεί η εναντίον της ένοπλη δράση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Α. Τσαρντερτσί, οι Κούρδοι έχουν λάβει όλα «τα πολιτικά και στρατιωτικά μέσα», για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση, σημειώνοντας ότι στο πλευρό τους βρίσκονται οι Κούρδοι όλου του πλανήτη.

Οπως υποστήριξε, η Τουρκία θα βρεθεί στο στόχαστρο όλης της κουρδικής κοινότητας και θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα, που τάσσεται κατά της επίθεσης, προειδοποιώντας ότι δε θα καταφέρει να εξαλείψει το «πείραμα» του Κουρδιστάν που πραγματοποιείται στο βόρειο Ιράκ...

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εντείνουν τις πιέσεις στην Αγκυρα, προκειμένου να μην προχωρήσει σε εισβολή στο Ιράκ, τόσο με την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, στην Κωνσταντινούπολη, για τη Σύνοδο αναφορικά με το Ιράκ, που θα επιδιώξει συναντήσεις, με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όσο και με την επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αλί Μπαμπατσάν, συναντάται με τον Ιρανό ομόλογό του, Μανουσέρ Μοτακί, για την αντιμετώπιση του «κοινού τους προβλήματος»...

Στο μεταξύ ιδιαίτερα σκληρή, στο πλαίσιο των πιέσεων προς την Αγκυρα, αναμένεται να είναι η ΕΕ στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα, με αναφορές, τόσο στα ελληνικά ζητήματα και το Κυπριακό, όσο και στην παντελή έλλειψη προόδου αναφορικά με τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΙΡΑΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
«Ενδιάμεση» πρόταση αποκλιμάκωσης

ΡΙΑΝΤ.--

Οι χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν έτοιμο εμπλουτισμένο ουράνιο στην Τεχεράνη, προκειμένου να προχωρήσει με το ειρηνικό πυρηνικό της πρόγραμμα, και να τερματιστεί η κρίση με τις ΗΠΑ. Αυτό φέρεται να δήλωσε, χθες, μία μέρα πριν από τη νέα συνάντηση των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί και τις υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ο Φαϊζάλ συμπλήρωσε ότι η πρόταση έχει παρουσιαστεί στην ιρανική ηγεσία, που «την εξετάζει με θετικό μάτι» και ότι «στην όλη ιστορία δεν έχουν καμία ανάμειξη, ούτε ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ». Ανάλογη πρόταση, που αρχικώς είχε γίνει δεκτή θετικά από την Τεχεράνη αλλά τελικά δεν προχώρησε, είχε διατυπώσει το Δεκέμβρη του 2005 η Μόσχα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται η «πρόταση» που ο Πούτιν κόμισε στην ιρανική ηγεσία πριν από δύο βδομάδες, να σχετίζεται με την πρωτοβουλία αυτή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και η Μόσχα να έχει θέσει την πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις διπλωματών για Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εν δυνάμει καταδίκη σε θάνατο» χαρακτηρίζεται από ορισμένους διπλωμάτες ο νέος κανονισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μπορεί να τους αναγκάσει να υπηρετήσουν στο Ιράκ.

Η νέα αυτή πολιτική που ανακοινώθηκε στις 26 Οκτώβρη προκειμένου να καλυφθεί ο αυξανόμενος αριθμός των κενών θέσεων στη Βαγδάτη, παρουσιάστηκε σε εκατοντάδες διπλωμάτες που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρει η «Washington Post», και προκάλεσε τη μήνιν των διπλωματών.

Με την κατάσταση που κυριαρχεί στο Ιράκ «οποιαδήποτε άλλη πρεσβεία στον κόσμο θα είχε κλείσει σήμερα» τόνισε διπλωμάτης με 46 χρόνια στην υπηρεσία και επιδοκιμάστηκε από το θερμό χειροκρότημα των συναδέλφων του. Οι διπλωμάτες αμφισβήτησαν τη σημασία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, της μεγαλύτερης στον κόσμο, και ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να εργαστούν τη στιγμή που η πρεσβεία βρίσκεται στο βάθος της ενισχυμένης στρατιωτικά «Πράσινης Ζώνης» από την οποία μπορούν να εξέλθουν μόνο έχοντας ισχυρή φρούρηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις το 12% των Αμερικανών διπλωματών πιστεύει ότι η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις, προασπίζει τα συμφέροντά τους, δήλωσε ο Τζον Νάλαντ, επικεφαλής του συνδικάτου τους, Ενωση Αμερικανικής Εξωτερικής Υπηρεσίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παιδιά θύματα της «ειρήνευσης»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στην πιο «θανάσιμη» χρονιά, από την αρχή της κατοχής το 2001, εξελίσσεται το 2007, για το Αφγανιστάν, καθώς τα θύματα της «ειρήνευσης» και δη οι άμαχοι «εμπλουτίζουν» καθημερινά τις λίστες των θυμάτων.

Χτες οι αμερικανικές δυνάμεις στα πλαίσια «εκκαθαρίσεων» και περιπολιών που κάνουν στα βορειοδυτικά της χώρας, προκειμένου να «καταστείλουν τους Ταλιμπάν», σε συμπλοκή, σκότωσαν δύο μικρά παιδιά και ένα φερόμενο ως μαχητή, γιατί θεώρησαν ότι θα προχωρούσε σε «επίθεση αυτοκτονίας». Οι Αμερικανοί σχολιάζοντας το θάνατο των δύο παιδιών, εξέφρασαν τη «λύπη» τους στις οικογένειές τους και απέδωσαν τις ευθύνες στους Ταλιμπάν που «δημιουργούν την ένταση»...

Ακόμα 17 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε άλλες περιοχές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ