ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εσωτερικών για τις κάμερες - χαφιέδες και τα άλλα μέτρα καταστολής Αναρμόδια (!) δήλωσε η πολιτική ηγεσία και αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους

Από τη χθεσινή μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χθεσινή μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησε χτες το ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις κάμερες - χαφιέδες που θα καταγράφουν τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις εργαζομένων και νεολαίας.

Στο σχετικό τους υπόμνημα οι ταξικές δυνάμεις θέτουν και γενικότερα ζητήματα δημοκρατικών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του ΥΠΕΣ, δήλωσε ...αναρμόδια(!) για το θέμα και αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε δηλώσεις του, κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου και επισήμανε πως «τέτοια μέτρα, δε θα περάσουν», σημειώνοντας ότι μια πρώτη απάντηση θα δοθεί στο ερχόμενο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 7 Νοέμβρη. Παράλληλα, επισήμανε, ότι αυτή η κίνηση ήταν και ένα μήνυμα στον ΣΕΒ, που έχει γεμίσει τους χώρους δουλιάς με κάμερες για την παρακολούθηση των εργαζομένων...

Στο υπόμνημά του, το ΠΑΜΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα «και να σταματήσουν όλα εκείνα τα μέτρα καταστολής και τρομοκράτησης, παρακολούθησης και διώξεων των εργαζομένων, της νεολαίας». Επιπλέον, σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ στοχεύει να προσαρμόσει τη δράση της για να γίνει πιο αποτελεσματική η καταστολή, ο αυταρχισμός και η παρακολούθηση των αγώνων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Στην ίδια κατεύθυνση - επισημαίνεται - είναι και η παράδοση των λιμανιών σε ιδιωτικές εταιρείες security».

«Ολα τα παραπάνω», τονίζει το ΠΑΜΕ, «εκδηλώνονται σήμερα σε μια στιγμή που οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα από την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, που πυροδοτεί αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, αγώνες της νεολαίας για την Παιδεία και συνολικότερα». Και τονίζει: «Το ΠΑΜΕ ήδη έχει πάρει τα μέτρα του. Δεν πρόκειται να αφήσει να περάσουν τέτοια μέτρα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αμετακίνητη εμφανίζεται η ηγεσία των Σκοπίων

Με δεδομένη την ξεκάθαρη θέση ότι δε δέχεται αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ μελετά τη διαπραγματευτική της τακτική και τις αντιδράσεις της στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση εμποδίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ υποστήριξε πως «η Δημοκρατία της Μακεδονίας διαθέτει τεράστια υποστήριξη από όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως από τις ΗΠΑ», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός πως έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με την Ελλάδα αναφορικά με το συνταγματικό μας όνομα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως «η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, έχει εισέλθει σε μία φάση ιδιαίτερα επιθετική, στον αγώνα της για την αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, «η Αθήνα με επαφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτές που πραγματοποιεί η Ντόρα Μπακογιάννη στο Λονδίνο και στο Βερολίνο αυτές τις μέρες, πηγαίνει ανοιχτά και ζητά και συνομιλεί, για να μην ενταχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Απρίλη, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γκρούεφσκι είχε δηλώσει πως στην εισήγηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, «υπάρχει ένα σημείο το οποίο εμείς οριστικά δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Το σημείο αυτό αναφέρει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα έπρεπε να αποδεχτεί όνομα για διεθνή χρήση, το οποίο είναι διαφορετικό από το συνταγματικό όνομα. Το σημείο αυτό που περιέχεται στο προσχέδιο- κείμενο είναι απορριπτέο για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και δε δυνάμεθα να συνομιλούμε γι' αυτό».

«Πιέσεις» από το εσωτερικό

Στη Θεσσαλονίκη, 800 πολίτες, μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο μητροπολίτης Ανθιμος, υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

«Εμείς, 2,5 εκατομμύρια Ελληνες Μακεδόνες, απαιτούμε από την κυβέρνησή μας να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) σε κάθε ενταξιακή διαδικασία της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ατλαντική Συμμαχία, καθώς επίσης να προσφύγει σε δημοψήφισμα, μέχρις ότου η FYROM συγκατατεθεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμα ότι η ΠΓΔΜ παραβιάζει συστηματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ασκεί αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, προκαλεί με διάφορες ενέργειες τον ελληνικό λαό και αρνείται να αποδεχτεί μια αμοιβαία αποδεκτή διεθνή ονομασία. Το κείμενο θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα κοινοποιηθεί σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα.

Φυσικά, στο ψήφισμα αυτό οι «υπερπατριώτες» που το υπογράφουν δεν κάνουν καμία αναφορά για την ανάμειξη των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη χρησιμοποίηση της FYROM σαν πιόνι - κύρια από τους Αμερικανούς - στα σχέδιά τους, ζήτημα που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για τα Βαλκάνια και για τη χώρα μας.

Καταδικαστέες οι διώξεις δικαστών για συνδικαλιστική δράση

Σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Η κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα φαινόμενα πειθαρχικών διώξεων δικαστών, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Καταρτζής, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του για τις διώξεις που υφίστανται 3 δικαστές. Οι δικαστικοί λειτουργοί με υπόμνημά τους προς τα αρμόδια όργανα ζήτησαν να εξεταστούν δημοσιεύματα που αφορούν τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, επιχείρησε να καλύψει την έναρξη πειθαρχικών διώξεων πίσω από το επιχείρημα της ...«ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης». Οπως είπε, «δεν υπάρχει καμία πειθαρχική δίωξη», αλλά «διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα», προκειμένου να εξεταστεί αν οι 3 δικαστικοί λειτουργοί, με την αναφορά που απέστειλαν, εξέθεσαν εν γνώσει τους το κύρος της Δικαιοσύνης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι πρέπει «να αφήσουμε τα όργανα αυτά ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

«Είναι γνωστό και το πώς επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση», σημείωσε ανταπαντώντας στα περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» ο Αχιλλέας Καταρτζής. Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι «δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, βρισκόμαστε όμως στην αφετηρία της» και αναφέρθηκε στο υπόμνημα που έστειλαν στον αρμόδιο προϊστάμενο. «Είναι ή δεν είναι μια καθ' όλα συνδικαλιστική δραστηριότητα;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «είναι φίμωση η διενέργεια προκαταρκτικής εξέταση» και «είναι σαφές το μήνυμα», που θέλει να δώσει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ότι πρέπει «να πάρει καθαρή θέση η κυβέρνηση. Θα ανεχθεί τέτοιου είδους διώξεις που οδηγούν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας;» θυμίζοντας ότι «η δίωξη έχει συναντήσει την αντίδραση και των άλλων δικαστικών ενώσεων».

Ανθιμος ο Στρατηλάτης

Εμπρός για μια Μακεδονία Ελληνική και αν είναι δυνατόν να πάρουμε πίσω τα κομμάτια που της λείπουν, είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μιλώντας χτες το απόγευμα σε εκδήλωση της «Ομάδας 21». Μάλιστα προέτρεψε, την κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι γείτονες δε συνετιστούν και συνεχίσουν να έχουν διεκδικήσεις, να ανακινήσουμε θέμα αναγνώρισης μειονότητας Ελλήνων και Ελληνοβλάχων, που όπως είπε, αποτελούν το 20% του πληθυσμού.

Με τη λογική «όνομα αυτοί, όλη τη Μακεδονία εμείς», με όχημα τον αλυτρωτισμό και με αίτημα που οδηγεί στην επαναχάραξη των συνόρων, ο μητροπολίτης Ανθιμος, εμφανίζεται να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στη Βαλκανική. Τροφοδοτεί την τακτική τού διαίρει και βασίλευε, του διχασμού, του μίσους ανάμεσα στους λαούς που πυροδοτούν οι ιμπεριαλιστές και οδηγεί στο ματοκύλισμα των λαών με εκατόμβες θυμάτων.

Αλήθεια, το «θου Κύριε...» στη σημερινή εποχή για ποιους νομίζει ότι λέγεται;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ