ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αύριο, στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια

Πάνω από 100 σχολεία στην Αθήνα αποφάσισαν συμμετοχή στην αυριανή διαδήλωση. Διαδηλώσεις και στις άλλες πόλεις

Το αφισέτο του Συντονιστικού που κυκλοφορεί στα σχολεία
Το αφισέτο του Συντονιστικού που κυκλοφορεί στα σχολεία
Οι ετοιμασίες στα προαύλια των σχολείων έχουν «πάρει φωτιά». Πανό, χρώματα, προτάσεις, ιδέες, όλα για το αυριανό συλλαλητήριο. Από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, από τη Σπάρτη μέχρι την Ξάνθη, «άρωμα» αντίστασης και ανυπακοής. Οι μαθητές ξανάρχονται. Με αποφάσεις μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Οι γενικές συνελεύσεις στα σχολεία σφύζουν από ζωντάνια και πείσμα: «Δε μας τρομάζουν εισαγγελείς και διευθυντάδες». Οι μαθητές αποφασίζουν για την περιφρούρηση, οργάνωση και συντονισμό του αγώνα και την παραπέρα δράση τους και αναδεικνύουν αγωνιστικά 15μελή και 5μελή. Κοινός παρονομαστής, αιτήματα ζωτικής σημασίας πλέον:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να καταργηθούν τα φροντιστήρια.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Να μην περάσουν τα σχολεία στην ευθύνη των δήμων.
  • Το περιεχόμενο της βασικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους μαθητές. Ευθύνη να έχει το κράτος.
  • Ενα σχολείο, ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18.
  • Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο.
  • Δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Στην Αθήνα, πάνω από 100 σχολεία - και διαρκώς προστίθενται κι άλλα - έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, με ραντεβού στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια. Μετά την πορεία θα πραγματοποιηθεί νέο Συντονιστικό. Στον Πειραιά, μεγάλη συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα στο Πασαλιμάνι, στις 10 το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί στις 11 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη Λάρισα, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι, έξω από το 1ο ΕΛ Λάρισας. Στα Γιάννενα, οι μαθητές συγκεντρώνονται στις 12 μ. στην Ακαδημία. Στην Αρτα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς. Στην Πάτρα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στην Καλαμάτα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία της 23ης Μαρτίου. Στη Σπάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Στη Ζάκυνθο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Στην Κοζάνη, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία. Στη Φλώρινα, στις 12 μ. στην πλατεία. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 9.30 το πρωί στα γυμνάσια. Στην Κομοτηνή, στις 12 μ. στα «Εκτενεπόλ». Στην Ξάνθη, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στον Κήπο. Στην Πρέβεζα, θα γίνει μαθητική κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 9.30 π.μ., στο Πυροβολικό.

Παιδιά που κάνουν περήφανους τους γονείς τους

Ξυπνάς στις 7. Τρέχεις στο σχολείο. «Στο καπάκι» ένα τρίωρο φροντιστήριο για τα ...ελληνικά. Ισως προλάβεις να φας. Τρέχεις για άλλο ένα δίωρο φροντιστήριο στα αγγλικά «σ' αυτό το σχολείο δεν πρόκειται να μάθεις». Νύχτωσε. Πρέπει να διαβάσεις για την επόμενη μέρα. Κοιμάσαι μετά τα μεσάνυχτα και άντε να ξυπνήσεις πάλι στις 7, με την ψυχή στο στόμα. Αν αργήσεις, τρως απουσία ή ωριαία αποβολή. Ο κίνδυνος να κλείσουν τα μάτια σου στο θρανίο παραμονεύει. «Είμαι 15 και έχω "πήξει"». «Μου έχουν επιβάλει ήδη τη ρουτίνα».

3ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, 8.30 το πρωί χτες. Η ψηφοφορία της προηγούμενης μέρας στη γενική συνέλευση δίνει εντολή: Η κατάληψη συνεχίζεται. Ο προαύλιος χώρος του σχολείου γεμάτος πιτσιρικάδες. Η κατάληψη δε φαίνεται να αποτελεί «ευκαιρία» για ένα δίωρο ύπνου παραπάνω ή για βόλτα. Κάτι γίνεται εδώ! Πού είναι οι «χαβαλέδες», οι «τεμπέληδες», οι «λουφαδόροι»;

Η Νάνσυ, ο Νικόλας, η Βαγγελιώ και ο Γρηγόρης περιγράφουν μια συνηθισμένη μέρα. Την κάθε μέρα. Και μόνο στο άκουσμά της λαχανιάζεις, αγχώνεσαι. Μιλούν για το βαρετό μάθημα, για όσα «διαβάζω και δεν καταλαβαίνω ούτε τι θέλουν να πουν, ούτε γιατί πρέπει να τα μάθω», για τα διαγωνίσματα «που όσο και αν έχεις προετοιμαστεί, ανησυχείς». Αναπόφευκτα στο μυαλό σου έρχονται όσοι λένε «"τα παιδιά δεν έχουν αιτήματα, κάνουν την πλάκα τους"».

Δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. «Οι γονείς μου είναι δάσκαλοι, πληρώνονται με ελάχιστα λεφτά. Οταν πέρυσι έκαναν απεργία, δεν έμπαιναν μισθοί στο σπίτι, δεν έμπαινε ούτε ψωμί. Αλλά κάθε μήνα έπρεπε να δώσουν 600 ευρώ στο φροντιστήριο, βρέξει - χιονίσει». Η κουβέντα ανοίγει, μαθητές ο ένας μετά τον άλλο πλησιάζουν και καταθέτουν όσα ζουν. «Δεν κάνει η ταμπέλα το δημόσιο και δωρεάν». «Οταν το υπουργείο στέλνει καθηγητή να σου κάνει μάθημα διαφορετικό από την ειδικότητά του, είναι σαν να σου λέει άντε κάνε φροντιστήριο».

Η κουβέντα έρχεται στον ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο. «Με τέτοιο ωράριο, πού να βρεις καιρό για πολιτιστικές δραστηριότητες, για αθλητισμό. Και μετά σε βομβαρδίζουν με ενοχές ότι τα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα. Πώς να μη γίνουμε; Από καρέκλα σε καρέκλα και από θρανίο σε θρανίο είμαστε».

«Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είναι απαράδεκτο. Δε γνωρίζουμε βασικά πράγματα. Αν βάλουν το χεράκι τους και οι δήμοι, άσ' τα να πάνε. Βλέπεις τα σκουπίδια στο παρκάκι; Κάθε μέρα έτσι είναι, ούτε αυτό δεν κάνουν. Και αυτοί οι τύποι θα μας μάθουν γράμματα;», λένε εξηγώντας γιατί δε θέλουν να περάσουν τα σχολεία στους δήμους, γιατί θέλουν να μαθαίνουν για «όσα θα μας κάνουν ελεύθερους». «Είναι ξεφτίλα να γράφεται μόνο μια σελίδα για την Οχτωβριανή, την επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο και τέσσερις για το "γέρο της δημοκρατίας". Θάβουν την ιστορική αλήθεια άλλοτε στη σιωπή κι άλλοτε στη λάσπη».

«"Είναι επικίνδυνοι", "σχεδόν εγκληματίες", "στα κατειλημμένα σχολεία γίνονται όργια"». Οι πολεμικές ιαχές των ...«ανεξάρτητων» ΜΜΕ επιμένουν στην προβοκάτσια, στο φίμωμα, την αλητεία. Η εμπειρία που μεταφέρουν αυτά τα παιδιά όχι απλά τους διαψεύδει, αλλά αποκωδικοποιεί κι έναν επιπλέον φόβο της αστικής τάξης. Για τις σχέσεις και τις εξαίρετες αρετές - της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας - που καλλιεργούνται μέσα στον αγώνα: «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μιλάμε μεταξύ μας για τα προβλήματά μας, τα βάζουμε κάτω: Τι φταίει, τι γίνεται; Στις καταλήψεις βρήκαμε χρόνο να γνωριστούμε, να μιλήσουμε. Κατάλαβες; Αυτό το σχολείο σε κάνει ακοινώνητο, απολίτικο, γλειφτρόνι και βαθμοθήρα. Και συ πρέπει να επιλέξεις. Να μουχλιάσεις ή να ζήσεις», απαντούν οργισμένα.

Μαζί με τα παιδιά μας στη διαδήλωση

Και οι γονείς πρέπει αύριο να διαδηλώνουν μαζί με τα παιδιά, τονίζει με δήλωσή του στον «Ρ» ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. «Η Ομοσπονδία Γονέων, τονίζει, βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Τα προβλήματα της Παιδείας είναι υπαρκτά, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με αυτά καθημερινά. Το ίδιο και οι γονείς τους. Καλούμε όλους τους γονείς και τις ενώσεις σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΣΑΣΑ, δίπλα στα παιδιά μας, για να γίνει η Παιδεία υπόθεση όλων των εργαζομένων».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στο πλευρό των μαθητών μας

Να βρεθούν στο πλευρό των μαθητών τους καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Με δήλωσή του στον «Ρ» ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, σημειώνει: «Οι μαθητικές κινητοποιήσεις εκφράζουν την κατανόηση από μέρους των μαθητών των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στην Παιδεία, προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και όλοι οι εκπαιδευτικοί. Γι' αυτό και οι εκπαιδευτικοί κατανοώντας ότι ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία της κινητοποίησης αύριο. Τρόπο συμβολής και συμπαράταξης στον αγώνα των μαθητών θα αποτελούσε η κήρυξη απεργίας για τους καθηγητές, όπως πρότεινε το ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ. Προκαλεί οργή και αγανάκτηση η κατρακύλα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που αρνήθηκε να πορευτεί δίπλα στους μαθητές και να στηρίξει τον αγώνα τους. Δε δέχτηκε καν να κηρύξει τρίωρη "διευκολυντική" στάση εργασίας.

Παρά την άρνηση της ΟΛΜΕ καλούμε τους καθηγητές να βοηθήσουν την επιτυχία των κινητοποιήσεων και του αυριανού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΣΑΣΑ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα στη Βουλή

Διάβημα σήμερα στη Βουλή, συνάντηση στις 4 το μεσημέρι με τον υφυπουργό Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αν. Αττικής στη Βουλή, όπου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα. Οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν την ανάγκη «να κινηθούμε από κοινού αγωνιστικά, διεκδικητικά και να απαιτήσουμε λύσεις πάνω στα οξυμένα προβλήματα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια για να μορφώσει τα παιδιά της». Επίσης, σήμερα, στις 4 το μεσημέρι, εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά, Αν. Αττικής θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Παιδείας Ανδ. Λυκουρέντζο, στο υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ