ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ολοι στους δρόμους σήμερα

Στην Αθήνα, οι μαθητές συγκεντρώνονται στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και οι φοιτητές στις 12 στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές στις 11.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου και οι φοιτητές στις 11 π.μ. στο Πολυτεχνείο.

Στους δρόμους σήμερα. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Για πτυχία με αξία. Για δουλιά με δικαιώματα. Για το σχολείο και το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη η νεολαία και ο λαός. Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς, εργαζόμενοι διαδηλώνουν σήμερα. Μαζί. Για τα κοινά και δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας των μαθητών συνεχίζεται, με νέες γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις για την οργάνωση των κινητοποιήσεων. Οι μαθητές διεκδικούν: Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Να μην περάσουν τα σχολεία στους δήμους. Ενα σχολείο, ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18, δημόσιο και δωρεάν κ.ά.

Μέχρι και χτες το απόγευμα γίνονταν γενικές συνελεύσεις και πάνω από 100 σχολεία στην Αθήνα έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια. Μετά την πορεία θα πραγματοποιηθεί νέο Συντονιστικό. Στον Πειραιά, μεγάλη συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα θα γίνει στο Πασαλιμάνι, στις 10 το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη, το ραντεβού προγραμματίζεται στις 11.30 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το 1ο ΕΛ Λάρισας. Στο Βόλο, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Τρίκαλα στην Κεντρική Πλατεία, στην Καρδίτσα στην Πλατεία Δικαστηρίων. Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ακαδημία. Στην Αρτα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Στην Πάτρα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στην Καλαμάτα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία της 23ης Μαρτίου. Στη Σπάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Στη Ζάκυνθο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Στην Κοζάνη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία. Στη Φλώρινα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 9.30 π.μ., στα γυμνάσια. Στην Κομοτηνή, στις 12 το μεσημέρι, στα «Εκτενεπόλ». Στην Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στον Κήπο.

Σε μαζική συμμετοχή των γονέων στο συλλαλητήριο καλούν οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά, Αττικής, ενώ το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους καθηγητές να δώσουν αγωνιστικό «παρών».

  • «Δώστε 15% για την Παιδεία μπας και φτιάξετε κανένα σχολείο». Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό συλλαλητήριο - δε σταμάτησαν στιγμή να καλούν για συμμετοχή σ' αυτό - μαθητές του 3ου ΕΛ και του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης έκαναν προχτές πορεία, διεκδικώντας να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο κτίριο που προορίζεται για τη στέγαση των δύο σχολείων.
Για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας

Με αίτημα - αιχμή να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία καθώς εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων των διαφόρων ΚΕΣ. Με την απαίτηση να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο που θεσμοθετεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Φοιτητές και σπουδαστές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, κινητοποιούνται από κοινού με τους μαθητές, για την Παιδεία που έχουν ανάγκη.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Νομικής, Φιλοσοφικής, Γεωπονικής, Φυσικού, Παντείου, Μαθηματικού, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, ΕΜΜΕ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών, Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικού, Φαρμακευτικού, και ΜΙΘΕ και οι σπουδαστικοί σύλλογοι: ΣΤΕΦ, ΣΔΟ Πειραιά και ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πολυτεχνείο καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Γεωλογικού και Εστίας ΑΠΘ (ΣΟΦΕΘ) και όλοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ Θ. Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Παράρτημα καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ιατρικής, Μηχανολόγων και Εστίας και ο σπουδαστικός σύλλογος ΣΤΕ. Συγκεντρώσεις διοργανώνονται ακόμα σε Λάρισα και Βόλο.

Ακόμα, σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία και έχει κηρύξει για σήμερα τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ.

Στα «κάγκελα»...

Ο 17χρονος μαθητής, κρεμασμένος στα κάγκελα της εξώπορτας του κατειλημμένου σχολείου του, στη Θεσσαλία, βρίσκεται αντιμέτωπος με «αγανακτισμένο γονιό», που αντιδρά στην κατάληψη. Το πρόσωπο του γονιού αναψοκοκκινισμένο. Τα μάτια του γουρλωμένα, έτοιμα να πεταχτούν έξω από τις κόγχες. Οι φλέβες του λαιμού του φουσκωμένες σαν σαμπρέλες ποδηλάτου. Ουρλιάζει σαν παλαβός. Βρίζει κι απειλεί «Θεούς και Δαίμονες». Ο μαθητής προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του, αλλά είναι φανερό πως δυσκολεύεται να τα καταφέρει.

-- Τι θέλεις και μας «κολλάς»; Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να μας βρίζεις και να μας απειλείς;

-- Είστε «υποκινούμενοι».

-- Τα ίδια λένε ο Ρουσόπουλος και ο Πρετεντέρης.

-- Το παιδί μου θέλει να κάνει μάθημα, γιατί δεν το αφήνετε;

-- Και πότε ρώτησες το παιδί σου τι θέλει πραγματικά; Πότε κουβέντιασες μαζί του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σχολείο; Σκέφτηκες, ποτέ, γιατί νιώθει πάντα κουρασμένο, προβληματίστηκες γιατί το βλέπεις συχνά σκεφτικό και στενοχωρημένο;

-- Δε θα μου πεις εσύ ποια σχέση έχω εγώ με το παιδί μου.

-- Ρώτα αυτό να σου πει. Αν νομίζεις ότι είναι περήφανο για τη στάση σου, είσαι πολύ γελασμένος.

-- Γιατί δε στρώνετε τον κώλο σας να μάθετε γράμματα, αλλά το ρίχνετε στο «χαβαλέ» και κάνετε φασαρίες; Ακόμα δε βγήκατε από το αυγό σας και θέλετε να περνάει, παντού και πάντα, το δικό σας.

-- Τι γράμματα μας λες να μάθουμε; Ανοιξες ποτέ ένα βιβλίο απ' αυτά που διδασκόμαστε να δεις τι γράφει; Μπούρδες. Ακαταλαβίστικα και ανούσια πράγματα, που δε μας ενδιαφέρουν και δε μας χρειάζονται.

-- Πέρασα κι εγώ από το σχολείο και δεν έκανα τέτοιες παλαβομάρες.

-- Κι είδαμε πώς κατάντησες. Αλλά, για να σου πω: Δε σε νοιάζει εσένα που πληρώνεις φροντιστήριο; Που το παιδί σου, μετά τις σπουδές του, δε θα έχει εξασφαλισμένη δουλιά;

-- Οποιος θέλει προκόβει. Μόνο όποιος δε θέλει, δεν μπορεί.

-- Α, μπα! Και ποιος δε θέλει να προκόψει; Ποιος δε θέλει να μορφωθεί; Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι υπάρχουν κάποιοι που βάζουν εμπόδια στη μόρφωση των φτωχών παιδιών, γιατί αυτό τους συμφέρει;

-- Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές, που σας παρακινούν να κάνετε τις φασαρίες.

-- Και τι σε πειράζει εσένα που τα λένε οι κομμουνιστές; Σωστά δεν είναι; Το μυαλό μας μας παρακινεί και κανένας άλλος. Κι αντί να μας επιτίθεσαι, έλα μαζί μας στον αγώνα.

Ο «αγανακτισμένος γονιός» γύρισε να φύγει, λέγοντας «εσείς δεν καταλαβαίνετε από λόγια, σας χρειάζεται εισαγγελέας και βούρδουλας». Ο μαθητής παρέμεινε στη θέση του, ψιθυρίζοντας: «Ευτυχώς που δεν είναι όλοι οι γονείς σαν κι εσένα. Εχουμε πάρα πολλούς με το μέρος μας και, συνεχίζοντας τον αγώνα μας, θα 'χουμε ακόμα περισσότερους στο πλευρό μας».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Για την οργάνωση της πάλης

Σε σύσκεψη καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ, στη Χαλκοκονδύλη 37, για την οργάνωση της πάλης και την έμπρακτη συμπαράσταση στους αγώνες των μαθητών, μετά και την άρνηση της ΟΛΜΕ να κηρύξει έστω και τρίωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ