ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Με το κάλπικο «δεξιά - αντιδεξιά»

Στην ξεπερασμένη και αποπροσανατολιστική λογική της «δεξιάς - αντιδεξιάς» κινείται η πρόταση κοινής δράσης που απηύθυνε στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας και των ιδιωτικοποιήσεων. Η κατηγοριοποίηση των πολιτικών δυνάμεων με βάση την πρότασή του αυτή προκύπτει ως εξής: Απ' τη μια μεριά η ΝΔ κι από την άλλη οι «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», δηλαδή ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του ΣΥΝ κοπιάζει να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό της ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό προφίλ. Κοπιάζει ταυτόχρονα να δείξει ότι νοιάζεται για ακόμη πιο ενισχυμένη αντιπολιτευτική δράση απέναντι στην κυβέρνηση, προβάλλοντας προτάσεις για κοινά μέτωπα με το ΠΑΣΟΚ. Προσδοκώντας, αλήθεια, τι; Να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει δύναμη αντιπολίτευσης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων; Μα έτσι καλλιεργεί αυταπάτες του χειρίστου είδους στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα για την ταξική φύση του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του στο να παραμένουν αυτοί εγκλωβισμένοι στον έναν πόλο του δικομματισμού. Ισως πάλι προσδοκά από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνεπής αντιπολίτευση. Αλλά και πάλι καλλιεργεί αυταπάτες ως προς την ταξική ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ομως, και στη μια και στην άλλη περίπτωση θέλει να συγκαλύψει τη δική του πολιτική, που δε βγαίνει έξω από τα πλαίσια της διαχείρισης, άντε λίγο καλύτερης.

Με την ταχτική του αυτή υπονομεύει την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κόντρα στην πολιτική της πλουτοκρατίας, επομένως και των κομμάτων της. Παρεμποδίζει την προσπάθεια οι θετικές διεργασίες που φάνηκαν στις πρόσφατες εκλογές να βαθύνουν και να επεκταθούν. Γιατί κάτι τέτοιο δε νοείται χωρίς αποδυνάμωση του δικομματισμού, χωρίς μαζικό απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων κι απ' τους δύο πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, κάτι που η ταχτική του το εμποδίζει.

Η πάλη του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος δε θα έχει το παραμικρό αποτέλεσμα όσο ο λαός στοιχίζεται πίσω απ' τον έναν ή τον άλλον εταίρο του δικομματισμού, αναλόγως ποιος βρίσκεται κάθε φορά στην αντιπολίτευση. Οσο δε στρέφεται ενάντια και στους δύο, καταδικάζοντας την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Καμία ελπίδα δεν υπάρχει όσο ο λαός δε βλέπει το νήμα που ενώνει τα δύο κόμματα και διαπερνά την πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου και δεν κατανοεί την ανάγκη απεγκλωβισμού του κι απ' τους δύο. Η ηγεσία του ΣΥΝ παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος του κινήματος για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΝ χτίζει την αντιπολιτευτική του εικόνα εμποδίζοντας το λαό να κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα τον φέρει μακριά απ' το ΠΑΣΟΚ, άρα απ' το πολιτικό σύστημα της δικομματικής εναλλαγής που υπάρχει από και για το μεγάλο κεφάλαιο. Και συγχρόνως συμβάλλει στο να εμφανιστεί ένα ΠΑΣΟΚ αναβαπτισμένο στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, κι ας είναι το γνωστό, παλιό ΠΑΣΟΚ, καλό για τους έχοντες μόνο. Μπορεί ο Αλ. Αλαβάνος να διαφημίζει το κόμμα σαν «την αντιπολίτευση» στη ΝΔ. Δικαίωμα και υποχρέωσή του. Δεν είναι όμως αντιπολίτευση στο σύστημα γιατί αυτό στηρίζεται σε δυο ποδάρια, το ένα εκ των οποίων είναι το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο ΣΥΝ κάνει «ποδόλουτρα».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Οι χαμηλοί μισθοί ... δεν αφορούν την Ελλάδα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που έγινε προχτές και χτες στις Βρυξέλλες, έγινε συζήτηση για τα επίπεδα των μισθών στην ΕΕ σε σχέση με τον πληθωρισμό και τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ. Είναι γνωστό πως τα επίπεδα μισθών στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά από το μέσο όρο των μισθών στην ΕΕ και πολύ περισσότερο από τις χώρες - μέλη που οι μισθοί υπερβαίνουν το μέσο κοινοτικό όρο.

Στην πράξη, δηλαδή, αποδείχτηκαν κάλπικες οι υποσχέσεις που μοιράζουν τα τελευταία 25 χρόνια οι παλιοί και όψιμοι θιασώτες του ευρωμονόδρομου, για «σύγκλιση» των μισθών της Ελλάδας με το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο κύριος Αλογοσκούφης, υποστήριξε πως το θέμα της διαφοράς μισθών και πληθωρισμού ή παραγωγικότητας «δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα» (!). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι - και με τις εισοδηματικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ - οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων εξακολουθούν να είναι μικρότερες όχι μόνο από την αύξηση του ΑΕΠ (παραγωγικότητας), αλλά και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία «και μας κλέβουν και μας δουλεύουν»...

Περίεργη άποψη...

Περίεργη, στα αλήθεια, η άποψη που εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος για να δικαιολογήσει τα τρομοκρατικού χαρακτήρα αστυνομικά μέτρα για το φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου: «Η πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει, με όλους τους τρόπους που πρέπει να το κάνει, τη δυνατότητα των πολιτών να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, την αντίθετη άποψη ή την όποια άποψη», υποστήριξε, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε "κατοχική" πόλη με την κινητοποίηση 7.500 αστυνομικών, την ενεργοποίηση των χαφιεδοκαμερών, κ.ο.κ. Θα πρέπει να μάθει ο εκπρόσωπος ότι ο λαός που τιμά την εξέγερση του Νοέμβρη είναι ο λαός που επιμένει να κρατά ψηλά το κεφάλι και άρα δε χρειάζεται "προστασία", πολύ περισσότερο αστυνομική, για να οργανώσει τις εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα ή την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Εχει μάθει μόνος του να τις περιφρουρεί. Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πάψει να δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας όλων των ειδών και των μορφών. Από τις κάμερες μέχρι τη χρήση της «κουκούλας»...

Ωμή τρομοκρατία

«Θα βάλω Αλβανούς να σε σκοτώσουν και να σε πετάξουν στο χαντάκι». Κανένα όριο δεν αναγνωρίζει στον εαυτό της η διεύθυνση του ΚΑΖΗ. Αφού κανένα όριο δε βάζουν σε καμία επιχείρηση η σημερινή, αλλά κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Την παραπάνω απειλή «πέταξε» στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΚΑΖΗ, όπως καταγγέλλει το σωματείο.

Οχι μόνο ο Καζής δε δίνει στους περίπου 170 εργάτες όσα τους χρωστά, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι ακόμα και 10 ολόκληρους μήνες (!), αλλά βάζει και τους ανθρώπους του να προχωρούν σε ωμή τρομοκρατία, για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που ζητούν το δίκιο τους και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 15 μέρες. Είναι γελασμένοι όμως. Η αντίδραση της εργοδοσίας επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων ν' απαιτήσουν με αγώνα ό,τι τους ανήκει. Τα παρακάλια, η υπομονή, η ανοχή, μόνο την εργοδοσία ωφελούν. Ηδη, οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

Αέρας στα πανιά της «Λούης»

Στις «καλές» ...προθέσεις της εργοδοσίας στηρίζει την πολιτική του το υπουργείο Απασχόλησης, όπως αποδείχτηκε και κατά την προχτεσινή τριμερή συνάντηση με τους εκπροσώπους του «Ομίλου Λούη» - που πρόσφατα εγκατέλειψε ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ζάκυνθο με 170 εργαζόμενους - και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου του νησιού και των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου και της Αθήνας.

Αντί, λοιπόν, το υπουργείο, διά της εκπροσώπου του υφυπουργού Σοφίας Καλατζάκου, που συμμετείχε στη συνάντηση, να επιβάλει στην εργοδοσία να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, θα περιμένει ένα μήνα την απάντηση του «Ομίλου Λούη» για το αν και πόσους από τους 170 εργαζόμενους θα απορροφήσει στα άλλα δύο ξενοδοχεία του στο νησί! Επίσης, το υπουργείο θα μεσολαβήσει για συνάντηση με την Ενωση Ξενοδόχων Ζακύνθου μήπως «βολευτούν» κάπου και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Τέτοια ...«φιλεργατική» πρεμούρα επέδειξε η κυβέρνηση, δίνοντας απροκάλυπτα «αέρα στα πανιά» των ξενοδόχων...

Περί ... σύγχρονου σχολείου

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι η κυβέρνηση το 'ριξε στις «εξυπνάδες», για να μην πούμε τίποτε χειρότερο. Μόνο ως τέτοια γίνεται να αντιληφθούμε τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, ότι αντιμετωπίζουν το κτιριακό πρόβλημα στην Παιδεία και στοχεύουν στο ...«Σύγχρονο Εξυπνο Σχολείο».

Οταν τα κονδύλια για την Παιδεία παραμένουν παγωμένα και σ' αυτόν τον Προϋπολογισμό, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται το κτιριακό πρόβλημα, δηλαδή; Βρήκαν κανένα τρόπο να χτίζουν τσάμπα; 'Η, μήπως, πρόκειται να βάλουν μαθητές και γονείς να τα πληρώσουν;

Οσο για το πρότυπό τους για το «σύγχρονο σχολείο», έχει γίνει σαφές και αντιληπτό: Θα προτιμούσαν τα σχολεία αντί για διευθυντές να έχουν ...εισαγγελείς, ώστε να γίνονται κατευθείαν οι ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων ή καταλήψεων.

Και οι καθηγητές επίσης δεν τους φαίνονται και τόσο ...χρήσιμοι (αλλιώς δε θα τους πλήρωναν τόσο πενιχρούς μισθούς). Προτιμούν ίσως να διδάσκουν «στελέχη εταιρειών», ώστε τα παιδιά που τελειώνουν να είναι «πειθήνιοι άνεργοι» και κάποιοι από αυτούς «πειθήνιοι εργαζόμενοι».

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η πλειοψηφία της, για την ανάγκη να ...παρουσιάσει η κυβέρνηση τις θέσεις της και γι' αυτό - λέει - δεν προσέρχεται στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, που είναι «κυβερνητικός μονόλογος».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πώς γίνεται (αναρωτιόμαστε) ακόμη και ο τελευταίος εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα να έχει καταλάβει πολύ καλά πού το πάνε οι κυβερνώντες σχετικά με την Ασφάλιση και ο μόνος που τελεί υπό πλήρη άγνοια να είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ;

Ισως γιατί οι εργαζόμενοι κάτι έχουν ακούσει για τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι έχουν αντιληφθεί από όσα λένε ο Κ. Καραμανλής και ο Β. Μαγγίνας και, βέβαια, θυμούνται πολύ καλά πού το πήγαινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο Γιαννίτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ