ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σχέδιο ενίσχυσης της καλπονοθείας

Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού παραπέμπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και «συζητά» ταυτόχρονα το γερμανικό μοντέλο, που προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η παραπέρα ενίσχυση του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του ισχύοντος εκλογικού νόμου διαπερνά το σχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση, η οποία όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης του γερμανικού μοντέλου, όπως προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα «χαρτιά» της για τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει στον εκλογικό νόμο, αν και όπως δήλωσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο του εκλογικού νόμου είναι έτοιμο. Η κυρίαρχη τάση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ορισμένες «οριακές» αλλαγές που να ενισχύουν το πρώτο κόμμα και να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της «ακυβερνησίας» και να αφήσουν για το μέλλον μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η βασική πρόταση ήταν να ενισχυθεί το «μπόνους» στο α' κόμμα από 40 σε 50 έδρες και να αλλάξει και η διάταξη για το συνασπισμό κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κινούνταν άλλωστε και η δήλωση που είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, όπου είχε προαναγγείλει ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα υπηρετεί ένα διττό στόχο: θα «ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά δε θα θίγει την αναλογικότητα».

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τις συγκεκριμένες αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία για τις αλλαγές», περιοριζόμενος να επισημάνει ότι «η βασική κατεύθυνση στην οποία κινείται η αλλαγή στον εκλογικό νόμο, είναι αυτή την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για το γερμανικό μοντέλο, ο Θ. Ρουσόπουλος αρχικά παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση με μια πρόταση η οποία λέγεται ότι θα γίνει», αλλά στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αποφεύγει τη συζήτηση. «Η διαδικασία την οποία ακολουθούμε πάντοτε στα νομοσχέδια είναι γνωστή. Υπάρχει η λογική της διαβούλευσης, η οποία ακολουθείται σε όλα τα νομοσχέδια», είπε. Επισημαίνοντας, στη συνέχεια, ότι και στη ΝΔ στο παρελθόν είχαν υπάρξει φωνές υψηλόβαθμων στελεχών (σ.σ. Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη) υπέρ του γερμανικού μοντέλου, φρόντισε να διευκρινίσει ότι κάθε περαιτέρω συζήτηση στο θέμα «κινδυνεύει να οδηγήσει σε συμπεράσματα που ίσως είναι αυθαίρετα, υπό την έννοια ότι οι βασικές αλλαγές είναι αυτές τις οποίες έχει πει ο πρωθυπουργός».

Υπέρ, πάντως, του γερμανικού μοντέλου έσπευσε να ταχθεί εκ νέου ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί «χρειάζεται αφ' ενός αλλαγή του Συντάγματος, διότι μιλάμε για αύξηση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέγονται στην επικράτεια και αφ' ετέρου απαιτεί και διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας». Επίσης, δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ότι είναι υπέρ της κατάτμησης της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.

«Ο εκλογικός νόμος, το Ασφαλιστικό, το θέμα της "Ολυμπιακής", το θέμα των λιμανιών, αυτά τα ζητήματα θα τρέξουν από τώρα κι έπειτα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. «Ορθώς η κυβέρνηση είχε επιλέξει λίγο χαλαρότερους ρυθμούς, έως ότου το ΠΑΣΟΚ να τελειώσει όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες και θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει κανονικά στον πολιτικό ανταγωνισμό και την κοινοβουλευτική διαδικασία», συμπλήρωσε, δείχνοντας την εμμονή της κυβέρνησης στη διασφάλιση της συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ
Πλειοδοτεί σε καλπονοθευτικά συστήματα

Την πρότασή του για την προώθηση ενός καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, στη λογική του «γερμανικού μοντέλου», επανέφερε χτες το ΠΑΣΟΚ διά στόματος προέδρου του, Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να υπερφαλαγγίσει την κυβέρνηση στη δικομματική εκστρατεία παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο Γ. Παπανδρέου, ανταποκρινόμενος στο ...κάλεσμα της κυβέρνησης που δηλώνει «ανοιχτή στον διάλογο για τον νέο εκλογικό νόμο», έσπευσε, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Ηλεία, να καταθέσει τις δικές του αντιδραστικές προτάσεις και να συναινέσει στην «ανάγκη» αλλαγής του. «Είμαστε έτοιμοι για τον νέο εκλογικό νόμο, με την προϋπόθεση ότι θα ανατρέπει τις εξαρτήσεις», είπε ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει η ...«νέα πορεία» του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ένα «νέο εκλογικό νόμο, με συνδυασμό μονοεδρικών και ευρύτερων εκλογικών περιφερειών με σταυρό και λίστα» (200 βουλευτές με λίστα και 100 με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες), ισχυριζόμενος ότι με την πρότασή του «έχει στόχο να σπάσει το πελατειακό σύστημα» και να «φέρει οξυγόνο στη δημοκρατία». Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου κινούνται βέβαια στη λογική της ενίσχυσης του δικομματικού συστήματος, εναλλαγής στην εξουσία, απορρίπτουν κάθετα την καθιέρωση της απλής αναλογικής και έχουν στόχο την ενίσχυση των κομμάτων της άρχουσας τάξης προκειμένου «ενισχυμένα» να προωθούν τις κοινές αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η ανάγκη για ανατροπή του πολιτικού συστήματος» φάνηκε και από τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, που «δείχνουν τη διάθεση του πολίτη για συμμετοχή»... Μια «συμμετοχή» που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θέλουν να αρχίζει και να τελειώνει μπροστά στην εκάστοτε κάλπη - τα αποτελέσματα της οποίας μάλιστα δεν ανταποκρίνονται αναλογικά στη λαϊκή βούληση, αφού με τους νόμους τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν φροντίσει να τη νοθεύσουν - μετατρέποντας το λαό σε συνένοχο των αντιλαϊκών πολιτικών τους.

Χτες ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μ' αυτά ψήφισαν 769.156 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Εγκυρα ήταν τα 763.674 ψηφοδέλτια. Ο Γ. Παπανδρέου έλαβε 427.021 ψήφους (55,91%), ο Ε. Βενιζέλος 291.593 (38,18%) και ο Κ. Σκανδαλίδης 43.848 (5,74%).

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα των «αλλαγών» στα όργανα και τα πρόσωπα που θα κάνει το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει αρχικά το Πολιτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου.

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου σε συγκέντρωση με θέμα «Παιδεία και Πολυτεχνείο» θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης.

-- Τη Δευτέρα 19/11 στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «ΜΕΛΙΝΑ», στο Καματερό (Λ. Φυλής), σε συγκέντρωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής.

-- Την Τετάρτη 28/11 στις 7 μ.μ., στο Α΄ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Ανάκασα), σε συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεδριάζει στο Βιετνάμ

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) συνεδριάζει στις 19-20 Νοέμβρη στην πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, το Ανόι, ενώ στις 18 Νοέμβρη θα προηγηθεί διεθνές σεμινάριο για την «Αλληλεγγύη και τη συνεργασία των Λαών».

Τα βασικά σημεία της συζήτησης θα είναι η εξέταση σε παγκόσμια κλίμακα της κατάστασης της ειρήνης και ασφάλειας, οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και κατοχές, οι απειλές σε κυρίαρχα κράτη και λαούς από τον ιμπεριαλισμό και η απάντηση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

Στη συνεδρίαση του Ανόι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 25 οργανώσεις και κινήματα ειρήνης από 22 χώρες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Ορλάντο Φουντόρα, πρόεδρος του ΠΣΕ, ενώ από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Μόνο η απλή αναλογική είναι παραδεκτή από το ΚΚΕ

Ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις προτάσεις άλλων κομμάτων για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, σημείωσε:

«Το γερμανικό και οποιοδήποτε καλπονοθευτικό σύστημα, ΠΑΣΟΚικό ή Νεοδημοκρατικό, απορρίπτεται. Μόνο η απλή αναλογική είναι παραδεκτή από το ΚΚΕ. Τελικά, όποιος εκλογικός νόμος κι αν ψηφιστεί, το κύριο είναι να επιλέξει ο λαός δρόμο ανάπτυξης σε όφελός του, αλλάζοντας το συσχετισμό των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπέρ του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ