Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σχέδιο ενίσχυσης της καλπονοθείας

Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού παραπέμπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και «συζητά» ταυτόχρονα το γερμανικό μοντέλο, που προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η παραπέρα ενίσχυση του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του ισχύοντος εκλογικού νόμου διαπερνά το σχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση, η οποία όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης του γερμανικού μοντέλου, όπως προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα «χαρτιά» της για τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει στον εκλογικό νόμο, αν και όπως δήλωσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο του εκλογικού νόμου είναι έτοιμο. Η κυρίαρχη τάση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ορισμένες «οριακές» αλλαγές που να ενισχύουν το πρώτο κόμμα και να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της «ακυβερνησίας» και να αφήσουν για το μέλλον μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η βασική πρόταση ήταν να ενισχυθεί το «μπόνους» στο α' κόμμα από 40 σε 50 έδρες και να αλλάξει και η διάταξη για το συνασπισμό κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κινούνταν άλλωστε και η δήλωση που είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, όπου είχε προαναγγείλει ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα υπηρετεί ένα διττό στόχο: θα «ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά δε θα θίγει την αναλογικότητα».

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για τις συγκεκριμένες αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία για τις αλλαγές», περιοριζόμενος να επισημάνει ότι «η βασική κατεύθυνση στην οποία κινείται η αλλαγή στον εκλογικό νόμο, είναι αυτή την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για το γερμανικό μοντέλο, ο Θ. Ρουσόπουλος αρχικά παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει η κυβέρνηση με μια πρόταση η οποία λέγεται ότι θα γίνει», αλλά στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αποφεύγει τη συζήτηση. «Η διαδικασία την οποία ακολουθούμε πάντοτε στα νομοσχέδια είναι γνωστή. Υπάρχει η λογική της διαβούλευσης, η οποία ακολουθείται σε όλα τα νομοσχέδια», είπε. Επισημαίνοντας, στη συνέχεια, ότι και στη ΝΔ στο παρελθόν είχαν υπάρξει φωνές υψηλόβαθμων στελεχών (σ.σ. Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη) υπέρ του γερμανικού μοντέλου, φρόντισε να διευκρινίσει ότι κάθε περαιτέρω συζήτηση στο θέμα «κινδυνεύει να οδηγήσει σε συμπεράσματα που ίσως είναι αυθαίρετα, υπό την έννοια ότι οι βασικές αλλαγές είναι αυτές τις οποίες έχει πει ο πρωθυπουργός».

Υπέρ, πάντως, του γερμανικού μοντέλου έσπευσε να ταχθεί εκ νέου ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί «χρειάζεται αφ' ενός αλλαγή του Συντάγματος, διότι μιλάμε για αύξηση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέγονται στην επικράτεια και αφ' ετέρου απαιτεί και διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας». Επίσης, δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ότι είναι υπέρ της κατάτμησης της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.

«Ο εκλογικός νόμος, το Ασφαλιστικό, το θέμα της "Ολυμπιακής", το θέμα των λιμανιών, αυτά τα ζητήματα θα τρέξουν από τώρα κι έπειτα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. «Ορθώς η κυβέρνηση είχε επιλέξει λίγο χαλαρότερους ρυθμούς, έως ότου το ΠΑΣΟΚ να τελειώσει όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες και θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει κανονικά στον πολιτικό ανταγωνισμό και την κοινοβουλευτική διαδικασία», συμπλήρωσε, δείχνοντας την εμμονή της κυβέρνησης στη διασφάλιση της συναίνεσης από το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση της επίθεσης με συναίνεση ΠΑΣΟΚ (2007-11-18 00:00:00.0)
Αντιδραστική αλλαγή σε «δύο φάσεις» (2007-11-17 00:00:00.0)
Συντηρεί τη συζήτηση για εκλογικό νόμο (2006-11-22 00:00:00.0)
Δε φαίνεται να απορρίπτει το διάλογο (2003-07-20 00:00:00.0)
Προς «νέα» καλπονοθεία (2002-06-19 00:00:00.0)
Στα σκαριά νέος βιασμός της λαϊκής βούλησης (2001-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ