Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαίος και αδιαίρετος ο αγώνας εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής

Θέσεις του ΚΚΕ για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, την αποκατάσταση των εξορυγμένων περιοχών, τις προσλήψεις και την κατάργηση των εργολαβιών

Από τη συγκέντρωση στη Μαυροπηγή
Από τη συγκέντρωση στη Μαυροπηγή
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός των οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, αλλά και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, είτε αυτά είναι συνθήκες δουλιάς, επιβάρυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, είτε θέματα υγείας, έχουν άμεση σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αυτή η παραδοχή ήρθε από τους ίδιους τους κατοίκους και εκφράστηκε μέσα από τις τοποθετήσεις τους στις συγκεντρώσεις που έγιναν χτες το απόγευμα σε Αγιο Δημήτριο, Ακρινή, Μαυροπηγή και Ποντοκώμη.

Χιλιάδες κάτοικοι, χρόνια τώρα, ζουν τις επιπτώσεις από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η ΔΕΗ ΑΕ αφού αρνείται να αξιοποιήσει την τεχνολογία που υπάρχει ώστε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου παραγωγής ενέργειας. Δεν το κάνει γιατί κοστίζει και αυτό έχει επίπτωση στην κερδοφορία της. Τώρα η περιβαλλοντική επιβάρυνση χρησιμοποιείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και «Οικολόγους» στην επιχείρηση απαξίωσης του λιγνίτη ως «εθνικού καυσίμου». Και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των πολυεθνικών ομίλων που θέλουν να βάλουν στο χέρι την ενέργεια και να προωθήσουν εισαγόμενες πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, λιθάνθρακα) για την παραγωγή της.

Από τη συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο
Από τη συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο
Φορείς και κάτοικοι υποδέχτηκαν θερμά την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η οποία με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τους οικισμούς, αναγνωρίζοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια στάθηκε στο πλευρό τους, στήριξε τις διεκδικήσεις τους και τους αγώνες τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ με ΜΑΤ, ξύλο, χημικά και δικαστικές διώξεις.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων τους, της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι Ελλησπόντου, Δημητρίου Υψηλάντη, δημοτικοί σύμβουλοι) περιέγραψαν την κατάσταση. Αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, ραγδαία αύξηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως στα μικρά παιδιά, μόλυνση και καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, ξεκλήρισμα των αγροτών για να ανοίξει ορυχεία η ΔΕΗ και αύξηση της ανεργίας. Κοινά τα προβλήματα παντού. Η ανθρώπινη ζωή απαξιώνεται, θεωρείται αναλώσιμη, λιπαντικό στα γρανάζια της κερδοφορίας.

Στη Μαυροπηγή και στην Ποντοκώμη οι κάτοικοι στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ πως θα ικανοποιηθεί το αίτημα μετεγκατάστασης των οικισμών τους. Εχουν πείρα από προηγούμενες περιπτώσεις που η μετεγκατάσταση οικισμών (π.χ., Κόμανος) ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα χωριά έχουν ερημώσει αφού αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.

Εξάλλου, όπως είπαν, τίποτε συγκεκριμένο δεν αναφέρεται, κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία δέσμευση για το ποιος θα αναλάβει το κόστος, πώς και με τι όρους θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η διοίκηση της ΔΕΗ άφησε απέξω το χωριό Ακρινή που έπρεπε μαζί με τα άλλα να μετεγκατασταθεί γιατί ήδη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά. Περιορίστηκε στη μετεγκατάσταση των δύο χωριών, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, όχι γιατί ενδιαφέρεται για τις περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά γιατί θέλει να αξιοποιήσει το υπέδαφος για την επέκταση δραστηριοτήτων». Και πρόσθεσε: «Εμείς θέτουμε το εξής ζήτημα: Πρώτον, να συμπεριληφθεί άμεσα και η Ακρινή και, δεύτερον, το πώς γίνονται οι μετεγκαταστάσεις. Δεν είναι απλώς να πάρουν τα λεφτά οι κάτοικοι να βρουν κάπου μια στέγη. Πρέπει να γίνει οργανωμένα σε νέους οικισμούς που θα έχουν όλη την υποδομή, σχολεία, κλπ. Δεν μπορεί να κρατήσει η μετεγκατάσταση 10 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία προϋποθέσεων για δουλιά».

Σημείωσε ότι πολλές φορές δόθηκαν υποσχέσεις, που έμειναν στα χαρτιά. Πρόσθεσε πως «αν η ανακοίνωση της ΔΕΗ έγινε κάτω και από την πίεση της δικής μας παρέμβασης εδώ, είναι θετικό». Κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την παρέμβαση του ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα να οργανώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους, για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, αφού, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται τέτοιες διοικήσεις».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων σε θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλιάς στη ΔΕΗ, κατάργηση των εργολαβιών, αποκατάσταση των εξορυγμένων εκτάσεων και αξιοποίησή τους για τη στήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος με την επιστημονική παρακολούθηση συνολικά του περιβάλλοντος, τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του λαού για ασθένειες και επιδημίες, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών (2016-03-25 00:00:00.0)
Αναζητούν καμουφλάζ του αντιλαϊκού τους έργου (2010-12-28 00:00:00.0)
«Θάβουν» τον οικισμό της Ποντοκώμης (2009-02-03 00:00:00.0)
Βιάζεται να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά σχέδια στη Δ. Μακεδονία (2007-12-25 00:00:00.0)
Απαιτούν μετεγκατάσταση του οικισμού (2007-04-12 00:00:00.0)
Ανάλγητη η πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της περιοχής (2000-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ