Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Πρωτοβουλίες στη βάση αρχών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Η Κύπρος χρειάζεται ηγέτη που να θέλει και να μπορεί», δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο υποψήφιος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι «η λύση του Κυπριακού και η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης επιβάλλει την ανάληψη συγκεκριμένων και συνεχών πρωτοβουλιών προς διάφορες κατευθύνσεις». Τάχθηκε, συγκεκριμένα, υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών, βάσει αρχών σε συνδυασμό με την απαραίτητη ευελιξία, προκειμένου να αποκαλυφθεί και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης της συλλογικότητας στους χειρισμούς του Κυπριακού και ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος μίας θητείας, δεσμευόμενος για συνεχή επαφή, εάν εκλεγεί, με το ΓΓ του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ, και τους Τουρκοκύπριους, επισημαίνοντας το θετικό ρόλο στις επαφές με τους Τουρκοκύπριους με τους οποίους το ΑΚΕΛ έχει παραδοσιακές σχέσεις.

Οπως υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «για εμάς προέχει η ανάγκη να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση, να σπάσουμε τα αδιέξοδα και με εργαλείο τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση δίκαιη υπό τις συνθήκες που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή, βιώσιμη και λειτουργική. Λύση που να είναι προς το συμφέρον του λαού μας και όχι των όποιων ξένων».

Ο Δ. Χριστόφιας έκανε λόγο και για διαφωνίες του ΑΚΕΛ με τη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι οποίες ως ένα βαθμό γίνονταν γνωστές και αναφέρονταν τόσο στους χειρισμούς για το Κυπριακό, όσο και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και στις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Απαντώντας στο πώς ελήφθη η απόφαση να θέσει το ΑΚΕΛ υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, σημείωσε ότι «θέλαμε να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα στη διακυβέρνηση, σε χειρισμούς του Κυπριακού αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση» τονίζοντας ότι «όταν το ΑΚΕΛ ζήτησε μια συνεκτίμηση του κυβερνητικού έργου και μια συζήτηση πάνω στις βασικές προγραμματικές αρχές ενός νέου προγράμματος, επιφύλαξε και το δικαίωμά του να τεθεί ο ηγέτης του ΑΚΕΛ επικεφαλής της συνεργασίας». Επανέλαβε ότι το κόμμα έθεσε τα ζητήματα στην τριμερή και «βρήκε τοίχο», και από την ΕΔΕΚ και από το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «διεκδικούμε την εκλογή μας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το όραμα, θέσεις και προτάσεις και η υποψηφιότητά μας απευθύνεται σε όλους τους Κυπρίους που ανησυχούν γιατί το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα και ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης είναι κοντά».

Εν τω μεταξύ στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για «έλλειψη θέλησης»...

Σε ανακοίνωση της ετήσιας συντονιστικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, στις 2 Οκτώβρη 2007, γίνεται αναφορά και στο θέμα της Κύπρου, καθώς «επαναλαμβάνει την απόφασή της για τερματισμό της άδικης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και καλεί, για μία ακόμη φορά, τα κράτη-μέλη να συνδεθούν στενά με τους Τουρκοκύπριους και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους μαζί τους σε όλους τους τομείς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικός ο Ταλάτ(2008-12-09 00:00:00.0)
«Γενικά ικανοποιημένος» από τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας(2008-10-11 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίλυσή του(2007-02-28 00:00:00.0)
Το Κυπριακό δε θα φύγει από τον ΟΗΕ(2004-05-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια(1999-07-23 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΟΣ(1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ