Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Ανάλγητη η πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της περιοχής

Ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Την πολύχρονη ανάλγητη πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της Κοζάνης και ειδικότερα των χωριών που πλήττονται άμεσα από τις δράσεις της επιχείρησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή την αδιάλλακτη στάση της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους της Μαυροπηγής, που απαιτούν συνολική μετεγκατάσταση και θέσεις εργασίας, εφόσον τα χωράφια τους που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους, θα γίνουν ορυχεία.

«Η ΔΕΗ, εδώ και δεκαετίες στο νομό Κοζάνης συμπεριφέρεται με περιφρόνηση, αναλγησία και αυταρχισμό απέναντι στους κατοίκους, ιδιαίτερα των πληττόμενων χωριών, αλλά και γενικότερα στο νομό. Με σκοπό τη ληστρική εκμετάλλευση της περιοχής», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Αυτή η συμπεριφορά εκφράζεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την καταπάτηση περιουσιών, τη διάλυση οικισμών, την αύξηση της ανεργίας.

Αυτό το πρόσωπο, η ΔΕΗ το έδειξε και στο παρελθόν, αφού η μετεγκατάσταση των οικισμών Χαραυγής και Καρδιάς ήταν αποτέλεσμα σκληρού αγώνα και συγκρούσεων των κατοίκων, με τη ΔΕΗ και το κράτος.

Την περίοδο αυτή η συμπεριφορά της ΔΕΗ προς τους κατοίκους των οικισμών Κλείτους, Κομάνου, Μαυροπηγής, Προαστίου θυμίζει τη σχέση των αποικιοκρατών με τους αυτόχθονες κατοίκους των περιοχών που κατακτούσαν.

Η μετεγκατάσταση του Κομάνου και του Κλείτους κωλυσιεργεί σκόπιμα πάνω από 10 χρόνια. Την ίδια τύχη φοβούνται ότι θα έχουν και οι κάτοικοι της Μαυροπηγής. Οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους οικισμούς έχουν γίνει αφόρητες με την κάθε είδους ρύπανση.

Τους παίρνουν τα κτήματα με τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων με εξευτελιστικές τιμές, οδηγώντας τους στην αναγκαστική ανεργία. Με αποτέλεσμα, οι οικισμοί να οδηγούνται στη διάλυση και οι πληττόμενοι, μεμονωμένα να προσπαθούν να δώσουν «λύση» στα προβλήματά τους, ιδιαίτερα σ' αυτό της μετεγκατάστασής τους. Η ΔΕΗ «ανταποκρίνεται» στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πληττόμενους και στο περιβάλλον, με το μικρότερο δυνατό κόστος, ενώ στους μεγαλοεργολάβους και στις πολυεθνικές προσφέρει «γη και ύδωρ», για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ εκτιμά ότι τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι πληττόμενοι και γενικότερα ο Νομός από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, θα οξυνθούν, ιδιαίτερα εάν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι αποκλειστική η ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, και της ΝΔ προηγούμενα, γιατί δεν έδωσαν λύση στα προβλήματα, αλλά ευθύνη έχουν και τα άλλα κόμματα που δέχονται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με τα λεγόμενα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Ευθύνες έχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γιατί ποτέ, στην πράξη, δεν υποστήριξε τον αγώνα των πληττόμενων, παρά μόνο με λόγια και υποσχέσεις.

Η λύση βρίσκεται στους κοινούς αγώνες, σ' ένα κοινό Μέτωπο εργαζομένων της ΔΕΗ και πληττόμενων, αλλά και ολόκληρου του λαού του νομού, για τη λύση των προβλημάτων, για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου και όχι του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ