Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα δύσκολα μετά το συνέδριο
  • Ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί το έκτακτο συνέδριο να τερματίσει την περίοδο της εσωστρέφειας
  •  Διαφορετική η στάση πολλών ηγετικών στελεχών, που φροντίζουν να «υποβαθμίζουν» τη σημασία του συνέδριου
  • Τα «μαζεύει» ο Αβραμόπουλος για νέο κόμμα

Την επικύρωση και επαναβεβαίωση των βασικών επιλογών του μέσα από το συνέδριο του κόμματος, έτσι ώστε να αποτραπεί η αμφισβήτησή της για το επόμενο διάστημα και να σταματήσει η εσωστρέφεια, επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ από το έκτακτο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο. Ωστόσο, διάχυτη είναι η εκτίμηση μεταξύ των στελεχών της ΝΔ ότι οι όποιες αποφάσεις του συνεδρίου ελάχιστα και προσωρινά θα επηρεάσουν τις εσωκομματικές διεργασίες και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό της «βαρύτητας» των αποφάσεων του έκτακτου συνεδρίου είναι το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε επισήμως στη Ρηγίλλης πως δεν πρόκειται να είναι παρών, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι θα πάει στο τακτικό συνέδριο. Παράλληλα, η τάση υποβάθμισης του έκτακτου συνεδρίου διαφαίνεται και από τις πληροφορίες, τόσο ότι δε θα πάρουν το λόγο μια σειρά κορυφαίων στελεχών, όσο και ότι δε θα παρευρεθούν αρκετοί σύνεδροι. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν διάφορα κείμενα, που υπογράφονται από συνέδρους και ασκούν κριτική σε επιλογές της ηγεσίας και ζητούν «συλλογικότερη λειτουργία». Ενα τέτοιο κείμενο υπογράφουν πάνω από 100 πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ, στο οποίο αποδίδονται ευθύνες στην ηγεσία για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ επικρίνουν την «ιδιοκτησιακή αντίληψή» της για το κόμμα και το «μεσαίο χώρο». Ενα ακόμα κείμενο με παρόμοιες αιχμές, που υπογράφουν περίπου 120 πρώην βουλευτές και σύνεδροι, θα παραδοθεί σήμερα στον Β. Μεϊμαράκη.

Από την πλευρά του πάντως, ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στην ΕΕ, προσπάθησε να θέσει ως όριο στην ενδοσκόπηση και εσωστρέφεια το έκτακτο συνέδριο, τονίζοντας ότι «από τη Δευτέρα που θα έχει λήξει το συνέδριό μας και θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, φεύγουμε μπροστά με δυναμική και υπεύθυνη αντιπολίτευση». Επίσης, εξασφάλισε την ομόφωνη έγκριση της εισήγησής του για το μεσαίο χώρο. Σύμφωνα με αυτήν, ο μεσαίος χώρος «δεν εισάγει καμία καινούρια πολιτική γεωγραφία, δε σηματοδοτεί ιδεολογική κατεύθυνση» και απλά υπογραμμίζει τη βούληση της ΝΔ για «άνοιγμα σε όλους τους Ελληνες». Ταυτόχρονα όμως, ο μεσαίος χώρος επιχειρεί να καθιερώσει καινούρια πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς, στη βάση της αρχής «της συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων και ιδεών, της προώθησης της εθνικής ενότητας και συνοχής».

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος, εμφανώς θορυβημένος από τις «μονοδιάστατες» ερμηνείες του χθεσινού Τύπου περί ίδρυσης νέου κόμματος, έσπευσε από την Αυστραλία όπου βρίσκεται, να δηλώσει ότι «τέτοιο θέμα δεν τίθεται» και τα όσα γράφονται και λέγονται «ανάγονται στη σφαίρα των αναλύσεων και των εκτιμήσεων». Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, διευκρίνισε ότι «αυτό που είπα είναι ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου στο δήμο με συνέπεια. Για μένα, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της θητείας μου. Από εκεί και πέρα, το πεδίο είναι ανοιχτό. Πρόθεσή μου είναι να επιστρέψω στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αυτό, σε τελική ανάλυση, θα το κρίνει ο λαός». Η διευκρινιστική αυτή δήλωση του δημάρχου κρίθηκε αναγκαία, γιατί η προβολή της ίδρυσης νέου κόμματος τού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επαφή του με τον κόσμο της ΝΔ. Επιπλέον ο δήμαρχος θέλει να έχει λυμένα τα χέρια του για όλες τις επιλογές και δε θέλει να θεωρείται δεδομένη η ίδρυση νέου κόμματος, πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος δε γνωρίζει τι θα κάνει, αφού η όποια απόφαση δε θα είναι προϊόν μόνο δικής του απόφασης.

  • Πέθανε χθες από καρκίνο σε ηλικία 63 ετών ο Γ. Τζιτζικώστας, πρώην βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ. Τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος, σε δήλωσή του, τονίζει ότι «υπήρξε πρότυπο συμπεριφοράς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ