Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ
Αναζητούν καμουφλάζ του αντιλαϊκού τους έργου

Με υποσχέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ στην Κοζάνη και τη Φλώρινα προσπαθεί η κυβέρνηση να καμουφλάρει την αντιλαϊκή πολιτική της που με το ένα χέρι φέρνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και με το άλλο την ένταση της εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής και του εργαζόμενου λαού.

Χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανακοίνωσε ότι με διάταξη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα -το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή-, θα εξασφαλίσει τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας που γειτνιάζουν με λιγνιτικά κοιτάσματα.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι η ΔΕΗ μέσα στα επόμενα 8 χρόνια «θα έχει προχωρήσει σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών». Οτι «το κόστος της μετεγκατάστασης θα βαρύνει σε ποσοστό 50% τη ΔΕΗ, μέρος της οποίας θα προέρχεται από τον τοπικό πόρο (τέλος λιγνίτη) και το υπόλοιπο ποσοστό 50% της δαπάνης θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Δηλαδή απαλλάσσει τη ΔΕΗ από το κόστος, καθώς το 50% που της αναλογεί της δίνει τη δυνατότητα να το καταβάλει από τον τοπικό πόρο που έτσι κι αλλιώς σήμερα αποδίδει στην περιοχή. Και ενώ την απαλλάσσει από το κόστος, στο τέλος χαρίζει στη ΔΕΗ ΑΕ, δηλαδή στους μετόχους, «το 50% των εκτάσεων που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των οικισμών».

Σε κάθε περίπτωση η πείρα έχει δείξει ότι χρόνια τώρα, η ΔΕΗ ΑΕ, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, εξασφαλίζει την επέκτασή της σε εδάφη που έχουν κοιτάσματα για την ανάπτυξη της εξορυκτικής της δραστηριότητας, χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή.

Η τύχη του Κομάνου είναι ένα παράδειγμα της στρατηγικής της ΔΕΗ ΑΕ. Οι κάτοικοι σκόρπισαν στους τέσσερις ορίζοντες, το χωριό διαλύθηκε, η μετεγκατάσταση του Κομάνου, 15 χρόνια μετά, δεν ολοκληρώθηκε. Αντίστοιχες εξαγγελίες έχουν γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση για μετεγκατάσταση των οικισμών της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, που όμως παραμένουν στον αέρα, αφού οι διαδικασίες έχουν... κολλήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ