Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρεί τη συζήτηση για εκλογικό νόμο

Το σύννεφο της εκλογολογίας συνεχίζουν να «τροφοδοτούν» κυβερνητικά στελέχη, παρά τις «κατηγορηματικές» δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Το «αίτημα» για τροποποίηση του εκλογικού νόμου επανέρχεται συνεχώς από κυβερνητικά στελέχη, παρ' όλο που τα ίδια παραδέχονται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, επειδή το ΠΑΣΟΚ δε θα δεχτεί να συναινέσει στην αλλαγή του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλειοψηφίας. Ακριβώς αυτός είναι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο στόχος της εκλογολογίας που πυροδοτεί η κυβέρνηση: Να ασκηθούν πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να «ενδώσει» σε μια συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου κατά τρόπον που θα εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα του δικομματισμού, αλλά και του κάθε μονομάχου χωριστά.

Αν και η κυβέρνηση αρέσκεται να διατυμπανίζει ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, ωστόσο προβληματίζεται σοβαρά για το ενδεχόμενο η πλειοψηφία της να είναι σοβαρά αποδυναμωμένη, στην περίπτωση που πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 42,5% ή ακόμα χειρότερα αν είναι πιο κάτω.

Πάντως, και χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επέμεινε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι δηλαδή «δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Παρ' όλα αυτά, σειρά κυβερνητικών στελεχών συνέχισαν να «αγνοούν» την επίσημη γραμμή τασσόμενα υπέρ της αλλαγής του. Τη σκυτάλη πήρε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και την αντικατάστασή του από το γερμανικό μοντέλο. Αρχικά εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι επόμενες εκλογές «αναγκαστικά θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο», αλλά στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Θα είναι πολύ καλύτερο για τη χώρα όσο νωρίτερα η πολιτική της ηγεσία αντιληφθεί ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος πρέπει να καταργηθεί», είπε, επαναφέροντας την πρότασή του να εφαρμοστεί «ένα μεικτό σύστημα σταυρού και λίστας, όπως είναι το γερμανικό εκλογικό σύστημα». Σημείωσε, επίσης, ότι αυτός ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι σταθερός, δηλαδή να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τον «προβληματισμό» των κυβερνητικών στελεχών που τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου φαίνεται να υιοθετεί και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης. «Ο εκλογικός νόμος που έφτιαξε ο κ. Σκανδαλίδης δημιουργεί δυσκολίες στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε μιλώντας στον «Αλφα», αν και παραδέχτηκε ότι «δεν οδηγεί σε ακυβερνησία κατ' αρχήν, όπως ο νόμος Κουτσόγιωργα».

Οι εκλογολόγοι της Ρηγίλλης, πάντως, έχουν εντοπίσει την «αιτία» του προβλήματος: Είναι οι «δυσανάλογα» πολλές έδρες που παίρνουν τα μικρότερα κόμματα! Επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι αν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, τότε οι έδρες των τριών «μικρών» κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ) θα ξεπεράσουν τις 40. Επίσης, αντιμετωπίζουν με δέος το ενδεχόμενο της έλλειψης αυτοδυναμίας στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα πέσει κάτω από το 42%...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ