Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ευπρόσδεκτο από Αγκυρα το «τελεσίγραφο»...

Με χαρακτηριστική άνεση υποδέχτηκε η κυβέρνηση Ερντογάν το «τελεσίγραφο» της Φινλανδικής Προεδρίας, εμφανιζόμενη μάλιστα πανέτοιμη να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες τρεις βδομάδες.

Εχοντας δεδομένη τη στήριξη των ισχυρών προστατών της, που με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν περίπου διασφαλίσει από τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σοβαρή επίπτωση στην ενταξιακή πορεία της, η Τουρκία συνεχίζει την επίδειξη αδιαλλαξίας.

«Ο κ. Γκιουλ θα πάει στο Ελσίνκι συνοδευόμενος από τεχνοκράτες, γραφειοκράτες και διπλωμάτες. Αν μας τεθούν πράγματα τα οποία είναι για μας απαράδεκτα, δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα. Είναι γνωστά όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν, μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών Α. Γκιουλ και Επικρατείας, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωνε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την πρόθεση της Αγκυρας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο χρονικό διάστημα που καθόρισε η ΕΕ δεν είναι αισιόδοξα. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και εξωτερικές παρεμβάσεις στα κράτη - μέλη της Ενωσης όσον αφορά τη θέση που θα τηρήσουν στο θέμα της Τουρκίας, εννοώντας προφανώς τις πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ που έχουν ήδη εκφραστεί επανειλημμένα.

Περισσότερο αναλυτικός για την τακτική της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο Α. Γκιουλ. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Προεδρία της ΕΕ απλώς περιμένει από την Αγκυρα να αποδεχτεί ή να αρνηθεί την πρόταση που έχει διατυπωθεί, είπε: «Αυτές οι δουλιές δε γίνονται με το να καθορίζεις προθεσμίες ή με εκβιασμούς. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Γκιουλ επισήμανε ότι η Αγκυρα περιμένει από την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. «Συνεπώς συνεχίζονται οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα έχουμε χρόνο», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ