Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΜΠΛΕΡ
Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Ταύτιση θέσεων όσον αφορά τη στρατηγική στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Τ. Μπλερ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη 45λεπτη συνάντηση που έγινε χθες στο Λονδίνο, ο Ελληνας πρωθυπουργός δε διαφοροποιήθηκε πουθενά από τον Βρετανό ομόλογό του, γεγονός τουλάχιστον ανησυχητικό, με δεδομένο ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι ο «ατζέντης» της Αγκυρας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το στίγμα το έδωσε ο Τ. Μπλερ, δηλώνοντας ότι «η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα μοιράζονται το στρατηγικό όραμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας. Είναι σημαντικό και για την ΕΕ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ο Τ. Μπλερ δήλωσε ευθέως ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική ατμόσφαιρα και ένα διαφορετικό κλίμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να επιλυθούν τα επίμαχα ζητήματα, ώστε και η Τουρκία να προχωρήσει μπροστά και οι όροι της ΕΕ να εφαρμοστούν», είπε.

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη γνωστή θέση πως «υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτή θα υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Απέφυγε, βέβαια, να τοποθετηθεί στο ζήτημα των κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δε θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η ακριβής αντίδραση της ΕΕ είναι θέμα συνεργασίας και συναντίληψης με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους», είπε.

Επίσης, συζητήθηκε και το Κυπριακό, για το οποίο ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να είναι προσεκτικά προετοιμασμένη».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ, σημειώνοντας πως «για την Ελλάδα, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ευημερία και οι σχέσεις καλής γειτονίας σε αυτή την περιοχή, που είναι η άμεση γειτονιά μας, αποτελούν στρατηγικό στόχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ