ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δράση και αγώνας κατά της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας

Με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο ορυχείου Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το απόγευμα επισκέφτηκε και μίλησε σε χωριά της περιοχής

Με τους εργαζόμενους του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου, στο εστιατόριο της μονάδας
Με τους εργαζόμενους του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου, στο εστιατόριο της μονάδας
Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ηρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα τι σημαίνει απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, που ταυτίζεται με την ιδιωτικοποίηση, με την κατάτμηση της ΔΕΗ. Να παλέψει για Ενέργεια στην υπηρεσία της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί ο λαός, να αντιπαρατεθεί αγωνιστικά με τις επιλογές του κεφαλαίου και την επίθεση που δέχεται. Η δράση και ο αγώνας θα περιορίσουν τις συνέπειες. Για να έχει όμως αποτέλεσμα η πίεση που θα ασκεί, θα πρέπει να εγκαταλείψει πολιτικά τα κόμματα εξουσίας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συστρατευτεί με το ταξικό κίνημα και με το ΚΚΕ, στην πορεία σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε να βαδίσει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε κάθε σταθμό της χτεσινής πρώτης μέρας της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κοζάνη.

Η Αλ. Παπαρήγα, χτες το πρωί, μίλησε με εργαζόμενους στο τμήμα συντήρησης οχημάτων στο ορυχείο Καρδιάς και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου συναντήθηκε και με τον διευθυντή της μονάδας. Το απόγευμα περιόδευσε στους οικισμούς Αγίου Δημητρίου, Ακρινής, Μαυροπηγής και Ποντοκώμης που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, και μίλησε με τους κατοίκους, εκπροσώπους των φορέων της περιοχής και της Αυτοδιοίκησης.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνοδεύει κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής, αποτελούμενο από τον Κ. Σταμπολίδη, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, τον Γ. Χώτο και τον Π. Μεντρέκα, καθώς και πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Ο μεγάλος εχθρός των εργαζομένων

«Ο μεγάλος εχθρός των εργαζομένων είναι αυτό που λέγεται "απελευθέρωση αγοράς", αυτό που λέγεται "τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ". Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, διότι αν δούμε το πρόβλημα της ΔΕΗ αποσπασματικά, γύρω μόνο από κάποιες πολιτικές πράξεις επί ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, το τρένο χάθηκε», ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους στο Ορυχείο Καρδιάς και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στα σχέδια παράδοσης της Ενέργειας στο κεφάλαιο, στα σχέδια απαξίωσης του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου παραγωγής ενέργειας και τα προβλήματα που προκαλούνται από τη δράση της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή, ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι ο πόλεμος κατά του λιγνίτη είναι υποβολιμαίος, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης και ταυτόχρονα να προστατευτεί πλήρως το περιβάλλον. Υπάρχουν τεχνικά μέσα με τα οποία μπορεί αυτό να επιτευχθεί και όχι μόνο αυτό. Να σταματήσει το φαινόμενο των έρημων χωριών. Βεβαίως, κάποια χωριά πρέπει να μετεγκατασταθούν, αλλά εδώ χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για να αποκατασταθεί η γη, όχι γενικά με πράσινο, αλλά γη η οποία να παράγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Με αυτήν την έννοια είμαστε ριζικά αντίθετοι με κάθε μορφή παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και γενικά της ιδιωτικοποίησης». Και πρόσθεσε:

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει στους εργαζόμενους στο τμήμα συντήρησης οχημάτων του Ορυχείου Καρδιάς
Η Αλέκα Παπαρήγα μιλάει στους εργαζόμενους στο τμήμα συντήρησης οχημάτων του Ορυχείου Καρδιάς
«Υποστηρίζουμε και άλλες μορφές ενέργειας, αλλά όλα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο κρατικό δημόσιο τομέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και της παραγωγής και όχι βέβαια του κέρδους».

Κινούνται με σχέδιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στους χώρους δουλιάς, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε στις ερωτήσεις των εργαζομένων, γιατί προωθείται ο πολυτεμαχισμός της ΔΕΗ ΑΕ σε έξι θυγατρικές, η παράδοση του τομέα της Ενέργειας στο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Εκανε κριτική στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που ακόμη και σήμερα δεν εναντιώνεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αλλά διαφοροποιείται στις μορφές που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως όλη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε «τυπικά και επίσημα από το 1992, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που μιλούσε για γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και ονομάτιζε συγκεκριμένα τον τομέα της Ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών». Πρόσθεσε ότι υπήρχαν μια σειρά παράγοντες που επέβαλαν η ιδιωτικοποίηση να γίνει βαθμιαία. «Γιατί δεν προχώρησε μέχρι τώρα; Γιατί έπρεπε να προηγηθεί η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, να μειωθεί το εργατικό προσωπικό. Να έχουν οι εργολάβοι τη διαχείριση του εργατικού προσωπικού. Να έχουν δηλαδή λυμένα τα χέρια. Ηθελαν, επίσης, να έχει αυξηθεί η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως του οικιακού, γιατί ήθελαν να έχουν εξασφαλισμένο κέρδος.

Υπήρχαν όλες αυτές οι διαδικασίες και, βεβαίως, υπήρχαν και οι αντιστάσεις. Υπήρχε ο υπολογισμός και ο χειρισμός της κοινής γνώμης, τόσο απ' το ΠΑΣΟΚ, όσο κι απ' τη ΝΔ. Ηθελαν να κερδίσουν χρόνο και τα δύο κόμματα, να φθείρουν στη συνείδηση του λαού τις επιχειρήσεις αυτές. Επομένως πέρασε χρόνος», είπε.

Ενιαίος κρατικός φορέας Ενέργειας

Η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε πως εάν ο λαός δει αυτές τις εξελίξεις «σαν ένα γεγονός της τελευταίας στιγμής που προκύπτει από μια κακή διοίκηση της εταιρείας θα βρεθεί κολλημένος στον τοίχο». Για να μην μπορούν να μας βάλουν στο χέρι, είπε, πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδιά τους, να αντιπαρατεθούμε ξεκινώντας από την εξής αφετηρία: «Το ηλεκτρικό ρεύμα, το ζήτημα της αξιοποίησης της Ενέργειας και για οικιακή χρήση, για δημόσια κτίρια, για θέρμανση και λοιπά, όλα αυτά, είναι κοινωνικό αγαθό. Εντάσσεται μέσα στις ανθρώπινες υλικές και πολιτιστικές ανάγκες. Δεν μπορεί αυτό να υπόκειται στη λογική της κερδοφορίας ή στη λογική των ανταγωνισμών και της διαμάχης για την πελατεία». Και κάλεσε σε πάλη για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα εξασφαλίζει θέσεις μόνιμης δουλιάς με πλήρη δικαιώματα, θα αναπτύσσεται αξιοποιώντας τις εγχώριες πρώτες ύλες, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αποκαθιστά όσους πλήττονται από τη δράση του.

Ενιαίος και αδιαίρετος ο αγώνας εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής

Θέσεις του ΚΚΕ για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, την αποκατάσταση των εξορυγμένων περιοχών, τις προσλήψεις και την κατάργηση των εργολαβιών

Από τη συγκέντρωση στη Μαυροπηγή
Από τη συγκέντρωση στη Μαυροπηγή
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός των οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, αλλά και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, είτε αυτά είναι συνθήκες δουλιάς, επιβάρυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, είτε θέματα υγείας, έχουν άμεση σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αυτή η παραδοχή ήρθε από τους ίδιους τους κατοίκους και εκφράστηκε μέσα από τις τοποθετήσεις τους στις συγκεντρώσεις που έγιναν χτες το απόγευμα σε Αγιο Δημήτριο, Ακρινή, Μαυροπηγή και Ποντοκώμη.

Χιλιάδες κάτοικοι, χρόνια τώρα, ζουν τις επιπτώσεις από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η ΔΕΗ ΑΕ αφού αρνείται να αξιοποιήσει την τεχνολογία που υπάρχει ώστε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου παραγωγής ενέργειας. Δεν το κάνει γιατί κοστίζει και αυτό έχει επίπτωση στην κερδοφορία της. Τώρα η περιβαλλοντική επιβάρυνση χρησιμοποιείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και «Οικολόγους» στην επιχείρηση απαξίωσης του λιγνίτη ως «εθνικού καυσίμου». Και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των πολυεθνικών ομίλων που θέλουν να βάλουν στο χέρι την ενέργεια και να προωθήσουν εισαγόμενες πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, λιθάνθρακα) για την παραγωγή της.

Από τη συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο
Από τη συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο
Φορείς και κάτοικοι υποδέχτηκαν θερμά την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η οποία με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τους οικισμούς, αναγνωρίζοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που με συνέπεια στάθηκε στο πλευρό τους, στήριξε τις διεκδικήσεις τους και τους αγώνες τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ με ΜΑΤ, ξύλο, χημικά και δικαστικές διώξεις.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων τους, της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι Ελλησπόντου, Δημητρίου Υψηλάντη, δημοτικοί σύμβουλοι) περιέγραψαν την κατάσταση. Αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, ραγδαία αύξηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως στα μικρά παιδιά, μόλυνση και καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, ξεκλήρισμα των αγροτών για να ανοίξει ορυχεία η ΔΕΗ και αύξηση της ανεργίας. Κοινά τα προβλήματα παντού. Η ανθρώπινη ζωή απαξιώνεται, θεωρείται αναλώσιμη, λιπαντικό στα γρανάζια της κερδοφορίας.

Στη Μαυροπηγή και στην Ποντοκώμη οι κάτοικοι στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ πως θα ικανοποιηθεί το αίτημα μετεγκατάστασης των οικισμών τους. Εχουν πείρα από προηγούμενες περιπτώσεις που η μετεγκατάσταση οικισμών (π.χ., Κόμανος) ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ τα χωριά έχουν ερημώσει αφού αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.

Εξάλλου, όπως είπαν, τίποτε συγκεκριμένο δεν αναφέρεται, κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία δέσμευση για το ποιος θα αναλάβει το κόστος, πώς και με τι όρους θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η διοίκηση της ΔΕΗ άφησε απέξω το χωριό Ακρινή που έπρεπε μαζί με τα άλλα να μετεγκατασταθεί γιατί ήδη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά. Περιορίστηκε στη μετεγκατάσταση των δύο χωριών, της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, όχι γιατί ενδιαφέρεται για τις περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά γιατί θέλει να αξιοποιήσει το υπέδαφος για την επέκταση δραστηριοτήτων». Και πρόσθεσε: «Εμείς θέτουμε το εξής ζήτημα: Πρώτον, να συμπεριληφθεί άμεσα και η Ακρινή και, δεύτερον, το πώς γίνονται οι μετεγκαταστάσεις. Δεν είναι απλώς να πάρουν τα λεφτά οι κάτοικοι να βρουν κάπου μια στέγη. Πρέπει να γίνει οργανωμένα σε νέους οικισμούς που θα έχουν όλη την υποδομή, σχολεία, κλπ. Δεν μπορεί να κρατήσει η μετεγκατάσταση 10 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία προϋποθέσεων για δουλιά».

Σημείωσε ότι πολλές φορές δόθηκαν υποσχέσεις, που έμειναν στα χαρτιά. Πρόσθεσε πως «αν η ανακοίνωση της ΔΕΗ έγινε κάτω και από την πίεση της δικής μας παρέμβασης εδώ, είναι θετικό». Κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την παρέμβαση του ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα να οργανώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους, για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, αφού, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται τέτοιες διοικήσεις».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων σε θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλιάς στη ΔΕΗ, κατάργηση των εργολαβιών, αποκατάσταση των εξορυγμένων εκτάσεων και αξιοποίησή τους για τη στήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος με την επιστημονική παρακολούθηση συνολικά του περιβάλλοντος, τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας του λαού για ασθένειες και επιδημίες, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Υγείας.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό

Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου, κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στο τμήμα συντήρησης οχημάτων του ορυχείου Καρδιάς και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Το ζήτημα του Ασφαλιστικού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους, παράλληλα με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τι έρχεται και ανησυχούν. Βλέπουν την επιδείνωση των όρων με τους οποίους μπαίνουν στην παραγωγή οι νέοι εργαζόμενοι, την επέκταση των νέων εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στο δικαίωμα στη σύνταξη. Ειδικότερα στο χώρο της ΔΕΗ, αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι, την έκταση που έχει λάβει το καθεστώς απασχόλησης στους εργολάβους με όρους δουλεμπορίου και τις επιπτώσεις του.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να έχουν καθαρό στο μυαλό τους ότι η απελευθέρωση των αγορών, το κυνήγι του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας, φέρνουν νέα καταιγιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, συνδυασμένα, και με το Ασφαλιστικό.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον «κοινωνικό διάλογο» που έχει στηθεί και την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετέχει, αλλά και στις συγχωνεύσεις των ταμείων, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε διαλόγους για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι: «Δε συμμετέχουμε στον "διάλογο" ακριβώς επειδή εδώ και χρόνια ξέρουμε ποιο είναι το αντικείμενο και ο σκοπός του και δε θέλουμε να χαθεί χρόνος με το να περιμένουν οι εργαζόμενοι τι θα αποφασίσει ο "διάλογος" για να δουν αν συμφωνούν ή όχι. Με αυτή την έννοια δεν παίρνουμε μέρος.

Οι συγχωνεύσεις των ταμείων και όλα αυτά που ακούμε είναι η εφαρμογή του νόμου Ρέππα από την κυβέρνηση της ΝΔ και επιπροσθέτως η ΝΔ ανιχνεύει το έδαφος για να προσθέσει και κάποια άλλα μέτρα στο νόμο Ρέππα. Αυτή είναι η ουσία. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να ανεβάσουν τις εισφορές, να ανεβάσουν τα όρια της συνταξιοδότησης, να μειώσουν τις συντάξεις. Τρόπους έχουν. Θα τους το επιτρέψουμε; Παλλαϊκός ξεσηκωμός. Το λέμε για άλλη μια φορά. Πριν βγουν τα αποτελέσματα του διαλόγου. Είναι δεδομένα τα αποτελέσματα: Εφαρμογή του νόμου Ρέππα και πρόσθεση ορισμένων καινούριων μέτρων».

Το σημερινό πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ολοκληρώνει, σήμερα Πέμπτη, την περιοδεία της στο Νομό Κοζάνης. Το πρόγραμμά της σήμερα περιλαμβάνει:

-- 08.15: Επίσκεψη στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου.

-- 09.30: Στο Βιομηχανικό Συγκρότημα.

-- 10.00: Στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

-- 11.30: Συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

-- 12.30: Ομιλία σε συγκέντρωση σπουδαστών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).

-- 17.00: Ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

-- 19.00: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ