ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται (μερικώς) η απεργία

Οι σιδηροδρομικοί της Ρεν ψηφίζουν υπέρ της απεργίας

Associated Press

Οι σιδηροδρομικοί της Ρεν ψηφίζουν υπέρ της απεργίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε συνέχιση της απεργίας για τρίτο εικοσιτετράωρο κάλεσαν τα μέλη τους επτά από τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό - λεωφορεία), αφήνοντας, όμως, ανοιχτό και ένα «παραθυράκι» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Τα μεγαλύτερα συνδικάτα των συγκεκριμένων κλάδων ζήτησαν παράταση της απεργίας μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Ξαβιέ Μπερτράν του ζητούν να καταθέσει, σύντομα, μια λίστα σημείων που θα χρησιμοποιηθεί ως «πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων», διευκρινίζοντας ότι δε θα πρέπει να θεωρηθεί αυτή η πρώτη συνάντηση ως διάλογος. Τα συνδικάτα επιμένουν ότι δε θα πρέπει να τεθούν προαπαιτούμενα.

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση απαίτησε να σταματήσουν πρώτα οι απεργίες για να γίνει η οποιαδήποτε συνάντηση. Επανέλαβε, δε, ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα βασικά σημεία των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, δηλαδή η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων και η κατάργηση του καθεστώτος προνομιακών συντάξεων για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους κλάδους.

Ενώ «θολό» παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι, οι απεργίες στις μεταφορές προκάλεσαν, και χτες, χάος στις μετακινήσεις, παρά το ότι καταγράφηκε μικρότερη συμμετοχή των εργαζομένων. Αντίθετα, χωρίς πρόβλημα λειτούργησαν οι δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού και αερίου, οι εργαζόμενοι στις οποίες επέστρεψαν στη θέση τους μετά το πρώτο απεργιακό 24ωρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εναν έφηβο που δίδασκε αγγλικά σε συμμαθητές του στο ανατολικό Αφγανιστάν εκτέλεσαν ένοπλοι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι είχαν «προειδοποιήσει» το αγόρι να σταματήσει, ενώ στο παρελθόν έχουν σκοτώσει και καθηγητές που δίδασκαν σε «μη ισλαμικά σχολεία». Από την άλλη πλευρά, ένας Αφγανός προσέφερε τους δύο γιους του, 7 και 10 χρονών, στους Ταλιμπάν για να εκπαιδευτούν ως καμικάζι και να πάρουν «εκδίκηση» για το θάνατο του αδερφού τους που σκοτώθηκε από πυρά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής.

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Η Ρωσία ολοκλήρωσε την απόσυρση των τελευταίων στρατευμάτων της από τη στρατιωτική βάση του Μπατούμι της Γεωργίας, ενώ μόνο ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στις αποσχιστικές περιοχές της Αμπχαζίας και της νότιας Οσετίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας και της Κίνας, Αιμιλία Μασλάροβα και Τιαν Τσενγκπίνγκ αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας της πρώτης στην Κίνα. Το Μνημόνιο μεταξύ άλλων προβλέπει την υλοποίηση κοινών δράσεων για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλειας, της προώθησης της απασχόλησης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλα.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη Χιλή ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τον οποίο δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 120 τραυματίστηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ
Παράλυση στο σιδηροδρομικό δίκτυο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πιστοί στο ραντεβού οι μηχανοδηγοί και των επιβατικών αμαξοστοιχιών ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους μηχανοδηγούς στα εμπορικά τρένα στην 42ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε το Συνδικάτο των Μηχανοδηγών (GDL). Η απεργία ήδη θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία των γερμανικών σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) καθώς προξενεί την «παράλυση» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών, που έχει 34.000 μέλη, αξιώνει χωριστή κλαδική συλλογική σύμβαση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους γερμανικούς σιδηροδρόμους και σημαντικές αυξήσεις των μισθών, ενώ η εργοδοσία η Deutsche Bahn αρνείται κατηγορηματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέζει και ο ΟΗΕ για συναινετική εκλογή Προέδρου

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στη λιβανική πρωτεύουσα έφτασε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, σε μια προσπάθεια να συμμετάσχει και αυτός στις, διαφόρων ειδών, διαμεσολαβήσεις με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ κυβερνητικού συνασπισμού και αντιπολίτευσης και να ολοκληρωθεί, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις, η εκλογή νέου Προέδρου. Ο Μπαν Γκι μουν θα συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων και συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν. Στο Λίβανο σπεύδουν, εντός της βδομάδας, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Γαλλίας για πολλοστή φορά.

Η θητεία του νυν Προέδρου, Εμίλ Λαχούντ, έχει, ήδη, παραταθεί, προ τριετίας, κατά παράβαση του Συντάγματος και λήγει στις 24 Νοέμβρη. Η νέα συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 21 του μήνα. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος προέρχεται από τους Μαρωνίτες Χριστιανούς.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Θάνατος μετανάστη με ηλεκτροσόκ

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ.--

Σημαντικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος πολωνού μετανάστη από την αστυνομία που του έκανε δύο φορές ηλεκτροσόκ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ στις 14 Οκτώβρη.

Οπως δείχνει βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Ρόμπερτ Ντζικάνσκι, που έφθασε στον Καναδά για να συναντηθεί με τη μητέρα του, μετά από 10ωρη κράτησή του στο αεροδρόμιο, φαίνεται να επέδειξε νευρικότητα και άρχισε να σπάει διάφορα αντικείμενα. Η αστυνομία, όπως δηλώνεται, «για να τον ακινητοποιήσει χρησιμοποίησε δύο φορές το τέιζερ (όπλο ηλεκτροσόκ) με αποτέλεσμα το θάνατό του». Πάντως διενεργείται έρευνα για το συμβάν από την αστυνομία και τις αρχές του αεροδρομίου.

Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός, ότι σύμφωνα με το Καναδικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας, πάνω από 18 άτομα έχουν σκοτωθεί από τη χρήση τέιζερ από το 2003.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Υπέρ της ένταξής της Βρετανία και Τσεχία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΑΓΑ.--

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τάχθηκε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σε χτεσινές του δηλώσεις στην Μπριζ, στο Βέλγιο. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «οι χώρες που βρίσκονται ήδη στο μονοπάτι της ένταξης, όπως η Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες, θα πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν όταν εκπληρώσουν όλα τα αναγκαία κριτήρια».

Στήριξη στην «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας δήλωσε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως σημείωσε ο Μ. Τοπολάνεκ, «η Τσεχική Δημοκρατία είναι από μακρού υποστηρικτής των προσπαθειών της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ»...

ΣΟΥΔΑΝ - ΤΣΑΝΤ - «ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΙ»
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ για φιάσκο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΧΑΡΤΟΥΜ-ΝΤΖΑΜΕΝΑ.- Σε φιάσκο μπορεί να καταλήξει η ανάπτυξη της υβριδικής στρατιάς ΟΗΕ-Αφρικανικής Ενωσης (δύναμης 26.000 κυανόκρανων) στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν εάν οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ δεν παράσχουν ελικόπτερα, μεταγωγικά φορτηγά και άλλο αναγκαίο υλικό επιμελητειακής υποστήριξης, προειδοποίησε χτες ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις, Ζαν Μαρί Γκουενό.

Επέκρινε ιδιαίτερα δυτικές χώρες-μέλη του ΟΗΕ για την έλλειψη προσφοράς σε χερσαία και εναέρια μεταγωγικά μέσα αλλά και την «απροθυμία» της σουδανικής κυβέρνησης να μην εγκρίνει ως σήμερα τη συμμετοχή μη Αφρικανών στρατιωτών (π.χ. Νεπαλέζων, Νορβηγών, Σουηδών, Δανών και Ταϋλανδέζων κυανόκρανων).

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, ο Τσαντιανός υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Αλαμι, υποδέχτηκε τον Ιρλανδό ομόλογό του Ντέρμοτ Αχερν, που μετέβη ως προπομπός της αποστολής του ευρωστρατού που αναμένεται να αναπτυχθεί εντός του Δεκέμβρη στην κοινή μεθόριο Τσαντ-Σουδάν-Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, για να αναλάβει τάχα ρόλο «περιφρούρησης της ασφάλειας» στην περιοχή. Ο Αλαμι διαβεβαίωσε τον Αχερν «για τη διάθεση συνεργασίας, βοήθειας και στήριξης του Τσαντ» στη δύναμη του ευρωστρατού, για να δείξει ότι η επέμβαση του ευρωστρατού στην περιοχή δε θα επηρεαστεί απ' τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στο Τσαντ η πρόσφατη απόπειρα απαγωγής 103 παιδιών από τη γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός Ζωής». Πάντως οι έξι Γάλλοι-μέλη της οργάνωσης που κατηγορούνται για εξαπάτηση των αρχών και για απαγωγές, κατέθεσαν χτες σε δικαστή ότι «πιθανώς» να παραπλανήθηκαν για την εθνικότητα των παιδιών από τους επικεφαλής χωριών, αρνούμενοι έτσι ότι παραβίασαν εκουσίως το νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ