ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Σε απειθαρχία και ανυπακοή με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε πάλη για τη διεκδίκηση ηλεκτρικής ενέργειας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, κάλεσε τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα.

Νωρίτερα χτες, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στους εργαζόμενους του ορυχείου Νότιου Πεδίου, και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ενώ συναντήθηκε και με τον διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, μίλησε σε συγκέντρωση σπουδαστών και εκπαιδευτικών στο ΤΕΙ Κοζάνης. Ενώ παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε κλιμάκιο της Κεντρικής Επιτροπής αποτελούμενο από τον Κ. Σταμπολίδη, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, τον Γ. Χώτο και τον Π. Μεντρέκα, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.


Ο «Καποδίστριας 2» δεν πρέπει να περάσει

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κοζάνη

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο «Καποδίστριας 2» δεν πρέπει να περάσει, το κίνημα πρέπει να δυσκολέψει την υιοθέτησή του, γιατί οι νέοι θεσμοί που δημιουργούνται θα είναι οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι των επιχειρηματιών, όργανα πλήρως υποταγμένα στους επιχειρηματίες.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα τον πολεμήσει με ό,τι δυνάμεις έχει και εξέφρασε την ελπίδα ότι και μέσα στο λαό, υπάρχουν δυνάμεις κοινωνικές, ριζοσπαστικές, οι οποίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν, σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και στο διαμελισμό της ΔΕΗ, που προωθείται ακριβώς για να διευκολυνθεί η είσοδος και η δράση ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας. Απάντησε στο αποπροσανατολιστικό επιχείρημα που προβάλλεται περί «απουσίας αντιπολίτευσης» και «ακυβερνησίας», σημειώνοντας ότι μια χαρά συνεχίζουν να προωθούν τις αντιλαϊκές επιλογές χέρι χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ονομασία της FYROM, και για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Ειδική αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στον «Καποδίστρια 2», σημειώνοντας:

«Θέλω να σχολιάσω ένα γενικότερο γεγονός, με αφορμή και το χτεσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Αφορά και την περιοχή. Είναι ο νέος "Καποδίστριας", που έρχεται, και με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου της, όπου συμμετέχουν όλα τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, δηλαδή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, η ΚΕΔΚΕ προτείνει την ταχύτερη προώθηση του "Καποδίστρια 2", τη δημιουργία 400 Δήμων, λιγότερων περιφερειών κλπ.

Το ζήτημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε με τοπικιστικά ή συναισθηματικά κριτήρια. Το αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ ουσιαστικά, ταξικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ο νέος "Καποδίστριας" έρχεται ακριβώς για να φέρει ένα μεγάλο, για να μην πω συντριπτικό, χτύπημα στις διεκδικήσεις για Κοινωνική Πολιτική, για Παιδεία, για Υγεία και Πρόνοια. Στην ουσία, οι νέοι Δήμοι θα αναλάβουν στη διαχείρισή τους σχολεία, νοσοκομεία και άλλες αρμοδιότητες.

Και το θέμα δεν είναι βεβαίως μόνο ότι δε θα υπάρχει οικονομική στήριξη των αρμοδιοτήτων. Το κυριότερο είναι ότι διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Παιδείας και της Υγείας. Αλλο πράγμα συμμετοχή και κοινωνικός έλεγχος, και έλεγχος εν πάση περιπτώσει των θεσμικών οργάνων, και άλλο να τα παίρνουν στην πλάτη τους.

Στην ουσία, αυτή τη στιγμή το κράτος, οι κυβερνήσεις, θα μεταφέρουν τις ευθύνες τοπικά. Και μιλάμε πια για μια πλήρη ταξικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας και στο εσωτερικό του κάθε σχολείου, αλλά και ανάμεσα στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Οι συνέπειες θα είναι βαριές και οι νέοι θεσμοί που δημιουργούνται θα είναι οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι των επιχειρηματιών. Στην ουσία, δηλαδή, θα είναι όργανα πλήρως υποταγμένα στους επιχειρηματίες.

Εμείς θα πολεμήσουμε τον "Καποδίστρια 2", με ό,τι δυνάμεις έχουμε, και έχουμε αρκετές, αλλά και πιστεύοντας, ότι μέσα στο λαό θα υπάρξουν δυνάμεις κοινωνικές ριζοσπαστικές, οι οποίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν.

Αυτός (ο "Καποδίστριας 2") δεν πρέπει να περάσει και εν πάση περιπτώσει κάπου το κίνημα πρέπει να έχει και επιτυχία, πρέπει να δυσκολέψει την υιοθέτησή του».


Στόχος της Παιδείας ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη

Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο στο ΤΕΙ Κοζάνης μίλησε, χτες το μεσημέρι, η Αλέκα Παπαρήγα

Κατάμεστο το αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κοζάνης κατά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Κατάμεστο το αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κοζάνης κατά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Μας ενδιαφέρει να παρέμβουμε και στο σήμερα αλλά ταυτόχρονα και στο αύριο της Παιδείας, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή μαζική και δυναμική συγκέντρωση σπουδαστών στο ΤΕΙ της Κοζάνης. Η Αλέκα Παπαρήγα στο κατάμεστο από σπουδαστές αμφιθέατρο υπογράμμισε πως δεν αρκεί να λέμε «όχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Οι επιχειρηματίες, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις σπρώχνουν να περνάνε όλα τα άλλα μέτρα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), που, ενώ δεν έχει αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, νομιμοποιείται η λειτουργία τους. «Ο αγώνας πρέπει να είναι εφ' όλης της ύλης», σημείωσε.

Στην ομιλία της στους σπουδαστές η Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε τη διαφορετική αντίληψη του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας: «Η Παιδεία είναι ένας μηχανισμός του συγκεκριμένου κράτους και εξουσίας, όπου παράγεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και μορφώνει - σε ένα επίπεδο - τα παιδιά του λαού, αλλά με βάση τις ανάγκες μιας κοινωνίας υποταγμένης στο κέρδος. Ταυτόχρονα, είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας».

Απέναντι σε αυτό «πρέπει να αντιπαραθέσουμε μιαν άλλη αντίληψη για την Παιδεία, σε μια κοινωνία που στηρίζεται στη λαϊκή ευημερία, στην αδιάκοπη ανάπτυξη της παραγωγής και της επιστήμης προς όφελος του λαού. Βεβαίως, εάν μείνουμε μόνο εκεί υπάρχει κίνδυνος να απογειωθούμε απ' τα σημερινά προβλήματα και να μιλάμε μόνο για το τι θέλουμε αύριο».


Εξήγησε πως, «ξεκινώντας απ' το ότι θέλουμε μια κοινωνία που θα έχει διαφορετική οργάνωση και που ο στόχος της Παιδείας θα είναι ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη, διαμορφώνουμε στόχους και αιτήματα πάλης για το σήμερα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε το κακό, να αποσπάσουμε ορισμένες κατακτήσεις, να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Μας ενδιαφέρει να παρέμβουμε και στο σήμερα αλλά ταυτόχρονα και στο αύριο».

Στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για το σήμερα τονίζοντας πως υποστηρίζει τη δημόσια Παιδεία «χωρίς την ύπαρξη καμίας επιχειρηματικής δραστηριότητας». Και πρόσθεσε: «Είναι πλάνη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνυπάρξει δημόσια Παιδεία με τους επιχειρηματίες». Μίλησε για το ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους, για τις επαγγελματικές σχολές και την ανώτατη εκπαίδευση. Στην αναφορά της στα ΤΕΙ υπενθύμισε πως όταν έλεγε το ΠΑΣΟΚ για ανωτατοποίησή τους, το ΚΚΕ σημείωνε πως πρόκειται για υποβάθμιση τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ. Τέλος, εξήγησε τη θέση του Κόμματος για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Νωρίτερα, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κοζάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ