Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Καποδίστριας 2» δεν πρέπει να περάσει

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κοζάνη

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο «Καποδίστριας 2» δεν πρέπει να περάσει, το κίνημα πρέπει να δυσκολέψει την υιοθέτησή του, γιατί οι νέοι θεσμοί που δημιουργούνται θα είναι οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι των επιχειρηματιών, όργανα πλήρως υποταγμένα στους επιχειρηματίες.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα τον πολεμήσει με ό,τι δυνάμεις έχει και εξέφρασε την ελπίδα ότι και μέσα στο λαό, υπάρχουν δυνάμεις κοινωνικές, ριζοσπαστικές, οι οποίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν, σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και στο διαμελισμό της ΔΕΗ, που προωθείται ακριβώς για να διευκολυνθεί η είσοδος και η δράση ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας. Απάντησε στο αποπροσανατολιστικό επιχείρημα που προβάλλεται περί «απουσίας αντιπολίτευσης» και «ακυβερνησίας», σημειώνοντας ότι μια χαρά συνεχίζουν να προωθούν τις αντιλαϊκές επιλογές χέρι χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ονομασία της FYROM, και για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Ειδική αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στον «Καποδίστρια 2», σημειώνοντας:

«Θέλω να σχολιάσω ένα γενικότερο γεγονός, με αφορμή και το χτεσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Αφορά και την περιοχή. Είναι ο νέος "Καποδίστριας", που έρχεται, και με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου της, όπου συμμετέχουν όλα τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, δηλαδή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, η ΚΕΔΚΕ προτείνει την ταχύτερη προώθηση του "Καποδίστρια 2", τη δημιουργία 400 Δήμων, λιγότερων περιφερειών κλπ.

Το ζήτημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε με τοπικιστικά ή συναισθηματικά κριτήρια. Το αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ ουσιαστικά, ταξικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ο νέος "Καποδίστριας" έρχεται ακριβώς για να φέρει ένα μεγάλο, για να μην πω συντριπτικό, χτύπημα στις διεκδικήσεις για Κοινωνική Πολιτική, για Παιδεία, για Υγεία και Πρόνοια. Στην ουσία, οι νέοι Δήμοι θα αναλάβουν στη διαχείρισή τους σχολεία, νοσοκομεία και άλλες αρμοδιότητες.

Και το θέμα δεν είναι βεβαίως μόνο ότι δε θα υπάρχει οικονομική στήριξη των αρμοδιοτήτων. Το κυριότερο είναι ότι διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Παιδείας και της Υγείας. Αλλο πράγμα συμμετοχή και κοινωνικός έλεγχος, και έλεγχος εν πάση περιπτώσει των θεσμικών οργάνων, και άλλο να τα παίρνουν στην πλάτη τους.

Στην ουσία, αυτή τη στιγμή το κράτος, οι κυβερνήσεις, θα μεταφέρουν τις ευθύνες τοπικά. Και μιλάμε πια για μια πλήρη ταξικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας και στο εσωτερικό του κάθε σχολείου, αλλά και ανάμεσα στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Οι συνέπειες θα είναι βαριές και οι νέοι θεσμοί που δημιουργούνται θα είναι οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι των επιχειρηματιών. Στην ουσία, δηλαδή, θα είναι όργανα πλήρως υποταγμένα στους επιχειρηματίες.

Εμείς θα πολεμήσουμε τον "Καποδίστρια 2", με ό,τι δυνάμεις έχουμε, και έχουμε αρκετές, αλλά και πιστεύοντας, ότι μέσα στο λαό θα υπάρξουν δυνάμεις κοινωνικές ριζοσπαστικές, οι οποίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν.

Αυτός (ο "Καποδίστριας 2") δεν πρέπει να περάσει και εν πάση περιπτώσει κάπου το κίνημα πρέπει να έχει και επιτυχία, πρέπει να δυσκολέψει την υιοθέτησή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον οι παρουσιάσεις για την Επανάσταση του 1821 (2022-03-24 00:00:00.0)
Πιέζουν για «Καποδίστρια 2» (2008-02-08 00:00:00.0)
Με συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προχωρά ο «Καποδίστριας Β'» (2007-07-26 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια (1997-11-19 00:00:00.0)
Πάτε να δέσετε χειροπόδαρα λαό και αιρετούς (1997-11-06 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο (1997-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ